РЕГИСТРОВАНА РРА ПОДРИЊА, ПОДГОРИНЕ И РАЂЕВИНЕ – СЛЕДИ ИЗБОР ДИРЕКТОРА

TOMISLAV ARNAUTOVICОвог лета основана Регионална развојна агенција (РРА) Подриња, Подгорине и Рађевине  недавно је регистрована и следи избор директора до 20. септембра. Агенција ће у почетку имати четири запослена

Регионална развојна агенција (РРА) Подриња, Подгорине и Рађевине регистрована је прошле седмице и сада следи објављивање конкурса за директора, каже за ЛН  Томислав Арнаутовић, члан Градског већа, који очекује да избор буде завршен пре краја септембра.  Иначе, уговор о оснивању РРА на Дан града потписали су челници Лознице, Крупња, Малог Зворника, Љубовије и Осечине као и  четири удружења предузетника и Клуб привредника Лознице.

– Очекујем да до 20. септембра имамо директора РРА и да се на конкурс јави више добрих  кандидата. Директор ће бити из Лознице, а у почетку ће РРА имати још четири запослена из Крупња, Малог Зворника, Љубовије и Осечине. Конкурс за запослене биће нешто касније, а договорићемо се хоће ли бити и за сва радна места пошто постоји могућност да из неких локалних самоуправа преузмемо раднике. Обезбеђивање просторија за РРА је у току и очекујемо да их имамо уређене до завршетка конкурса  тако да  агенција одмах може да почне рад. Договорено је да свака од локалних самоуправа купи по један лаптоп за запослене, а предстоји нам и потписивање уговора са свим оснивачима, општинама и удружењима грађана о чланарини – каже он.

Према његовим речима, чланарина ће бити једини извор финансирања док агенција не почне да стиче сопствене приходе. Законска обавеза локалних самоуправа је чланарина од 0,1 одсто од приходне стране буџета из претходне године, а удружења грађана имају обавезу да уплате по 10.000 динара. Други видови финансирања су сопствени приходи које ће РРА остваривати у сарадњи са Владом Србије, министарствима, Националном агенцијом, осталим локалним самоуправама и свима који буду  заинтересовани за услуге ове агенције.

– Ове године РРА неће тражити акредитацију  да не бисмо били у ситуацији да буде оцењивана почетком јануара, а до тада неће имати резултате који се очекују, већ ћемо то учинити  почетком следеће године. Са Националном агенцијом регионалног развоја  са седиштем у Зајечару договорили смо се  да за то време запослени у РРА буду на обуци, где буде могуће како би стекли основно искуство неопходно да би агенција радила успешно.  Очекујемо да ћемо до средине наредне године имати неколико пројеката у којима ћемо бити партнери или носиоци и да их реализујемо на подручју Лознице и осталих оснивача – каже Аранутовић.

Оснивање агенције важно је за овај регион јер ће држава убудуће највише финансирати регионалне пројекте. Политика Европске уније не познаје локалне самоуправе као појединачне подносиоце пројеката ни у једном од доступних европских фондова већ предност дају регионалним, односно партнерским пројектима, а нарочито онима прекограничне сарадње. Резултати рада РРА Подриња, Подгорине и Рађевине треба директно да се одражавају на развој оснивача и регије на којој се налазе. Искуства из суседних држава показују да су овакве агенције последњих пет година у различитим областима реализовале пројекте вредне више десетина милиона евра. Постојањем РРА отвара се могућност приступа европским фондовима, а да би се добила средства, потребно је припремити квалитетне пројекте што ће бити посао прошле седмице регистроване агенције.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )