10. РЕВИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ И ЕТНО ФИЛМА – СМОТРУ ОТВОРИО РАДОШ БАЈИЋ

10. РЕВИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ И ЕТНО ФИЛМА – СМОТРУ ОТВОРИО РАДОШ БАЈИЋ

revijaЗа четири фестивалска дана приказано десет филмова. Јубиларну ревију подржала документарна редакција Радио телевизије Србије

У недељу је завршена вишедневна (од 22. до 25. августа) ревија документарног и етно- филма “Александар Саша Петровић”, коју већ десету годину заредом организује Специјална болница за рехабилитацију “Бања Ковиљача”. Овај пут подршку манифестацији, којом се указује на значај великог уметника, редитеља и сценаристе, пружила је и редакција документарног програма РТС-а, док је ревију свечано отворио глумац и редитељ Радош Бајић. Подсећајући да је прошлог лета у јулу у овом крају снимао неке од најзначајнијих и најмасовнијих сцена за будућу трилогију “Равна гора”, Бајић је рекао да му је указана велика част да отвори смотру која носи име Саше Петровића.

 – Недалеко одавде, крај Дрине, снимали смо најзахтевније сцене збегова који су се у овом крају априла 1941. стварно догађали. Ово је била линија повлачења српског народа кога су засипале немачке бомбе у атаку Хитлера и фашиста на Краљевину Југославију. У сливу Дрине, најсрпскије реке, снимали смо најопсежније сцене повлачења српске војске, врховне команде, краља Петра Другог и народа, према Хан Пијеску и даље, а у једном тренутку било је и више од 500 статиста. Током напорног снимања имао сам проблема с кичмом и тада сам упознао људе и велике професионалце у овој болници. Позиву др Николе Сремчевића, који успешно руководи овом установом, нисам могао да одолим и зато сам с радошћу вечерас овде. Дошао сам не зато што ме је неко ангажовао за новац, већ као човек који скоро 40 година брижно, снажно, искрено, пре свега веродостојно и надахнуто покушава да говори о нашем народу и о томе колико смо лепи, а колико можемо бити бољи. Зато сам радо прихватио позив домаћина ове ревије а чак сам по први пут обукао и овај нови сако који ми је купила моја Милена – рекао је познати глумац изазвавши буру аплауза бројне публике.

Он је пожелео да од идуће године ова ревија добије национални значај, а свечаном програму присуствовали су Божидар Николић, главни уредник документарне редакције РТС-а и Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије. Др Никола Сремчевић, директор болнице и домаћин ревије, подсетио је да ова установа обележава и 155 година организованог лечења у Бањи Ковиљачи, а да с поносом брине о легату великог уметника Александра Саше Петровића, чији су родитељи пореклом из Бање Ковиљаче.

– У низу програма које током године приређујемо за наше госте и посетиоце Ковиљаче, ово је једна од значајнијих манифестација у коју сви заједно улажемо доста труда и љубави. Драго нам је што нас је овај пут подржао и јавни сервис, а пре свега редакција документарног програма – казао је др Сремчевић.

На летњој позорници између вила “Херцеговина” и “Далмација”, након свечане церемоније отварања ревије, гости и пацијенти болнице видели су филмове “Александар Саша Петровић – учесник и сведок” редитеља Ненада Момчиловића и “Равногорска читанка” Николе Лоренцина, а смотра је затворена у недељу документарцима “Од Св. Трифуна до Св. Валентина” Ружице Цице Лукић и “Клупа на шору – Голубинци” Каменка Катића.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )