ОБЕЛЕЖЕНА 99. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ – САЧУВАТИ ИСТИНУ О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ОБЕЛЕЖЕНА 99. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ – САЧУВАТИ ИСТИНУ О ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

OBELEZZENA 99. GODISSNJICA CERSK EBITKEОкренувши се будућности, ми не заборављамо наше претке који су изгубили живот у Првом светском рату, а посебно Церској бици, казао је премијер Дачић у Текеришу. Као што су се наши преци борили за своју земљу, исто тако и ми данас и у следећој години морамо да се боримо да сачувамо истину о Првом светском  рату, поручио је

 

У Спомен-комплексу у Текеришу у понедељак је одржана централна манифестација којом је Србија обележила 99. годишњицу Церске битке, прве победе савезничке војске у Првом светском рату. Уз високе државне и војне почасти и учешће јединице Гарде Војске Србије на споменик бесмртним јунацима са Цера у име Владе Србије венац је положио премијер Ивица Дачић.

Премијер је рекао да ће наредне године бити обележен век Првог светског рата и да је, нажалост, и поред великих жртава које смо дали у њему, век касније потребно је да се изнова боримо за пуну истину о том рату.

– Готово да смо убеђени да ће неке европске земље стогодишњицу обележити на такав начин  да ће српски народ поново бити оптужен за изазивање Првог светског рата због Сарајевског атентата. Као што су се наши преци борили за своју земљу, исто тако и ми данас и у следећој години морамо да се боримо да сачувамо истину о том рату. О временима када је страдало више од милион грађана Србије, што је тада било скоро трећина укупног становништва и остала без скоро 60 одсто мушке радне популације. Век после Првог светског  рата морамо да се боримо против ревизије историје која покушава да каже да су Срби криви због Сарајевског атентата не уважавајући чињеницу да је он само искоришћен као повод за империјалистичке и освајачке тежње Аустроугарске, Немачке и Бугарске која им се тада придружила. Гаврило Принцип и остали учесници Сарајевског атентата нису били само Срби, били су у то време припадници југословенског покрета, били су и Хрвати и Муслимани. Да је рат изазван због лудости српског народа, не бисмо имали савезнике. Сведоци смо настојања да се сто година Првог светског рата обележи у Сарајеву, на месту где је убијен  Франц Фердинанд али тиме што ће му се подићи споменик. То је ревизија историје коју не смемо да дозволимо. Зато је важно да чувамо сећање на све оно што је било пре сто година, исто као што је било важно да остваримо победу у том рату. Упозоравам светску јавност, да је српски народ био једна од највећих жртава тог рата, да је био суочен са најгорим ултиматумом који је до тада једна држава поставила другој, да су тада на страну Србије стале тада највеће светске силе и да смо били на страни савезника у Првом светском рату – казао је Дачић у Текеришу.

Церемонији су присуствовали представници Владе Србије, Амбасаде Словачке, Града Лознице, Шапца, Крупња као и представници бројних удружења грађана. Уметнички програм “Церска битка” извели су Бранко Јеремић и Милорад Мандић, драмски уметници из Београда уз учешће АКУД “Лола”. Централну свечаност обележавања 99. годишњице битке на Церу организовали су Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Центар за културу “Вук Караџић” из Лознице.

 

Церска битка

 

Церска битка је једна од најважнијих победа српске војске у Првом светском рату у којој је изгубила 16.000, а поражена аустроугарска војска 26.000 војника. Због заслуга у командовању командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Спомен-костурница у Текеришу подигнута је 1928. године на месту где су се између 15. и 19. августа 1914. године водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )