ЛИДЕРИ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ У ЛОЗНИЦИ ДЕМАНТУЈУ СПЕКУЛАЦИЈЕ О МОГУЋЕМ РАСКОЛУ: – ЗАЈЕДНО ДО КРАЈА МАНДАТА?

ЛИДЕРИ ВЛАДАЈУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ У ЛОЗНИЦИ ДЕМАНТУЈУ СПЕКУЛАЦИЈЕ О МОГУЋЕМ РАСКОЛУ: – ЗАЈЕДНО ДО КРАЈА МАНДАТА?

trojkeПетровић: Радим свој посао, потпуно сам спокојан и не обазирем се ни на какве спекулације. Прекрајање воље грађана било би политичко насиље које се никада никоме није исплатило. Вучетић: Догађаји из репупличке владе немају никакву имликацију на локалну самоуправу нити има разлога да се било шта мења. Тодоровић: У политици не можете ништа да искључите, али како сада ствари стоје, мислим да ћемо остати заједно до краја мандата. Лидери владајуће коалиције у разговору за ЛН тврде и да ће избор директора јавних предузећа протећи по слову закона, а не партијских интереса, али сасвим је извесно да ће то бити први озбиљнији тест снаге њихових уверења

Владајућа коалиција у Лозници састаављена по угледу на републичку, протеклих дана је више пута “распакивана” и састављана изнова, али без УРС-а, најјаче странке у локалном парламенту. Како се могло чути из “добро обавештених извора”, Лозница је после Крагујевца прва на реду за прекомпоновање. У спекулацијама се ишло тако далеко да је лицитирано и датумима и могућим сменама у врху СНС која се “превише везала за УРС”. Из владајуће колиције, међутим, тих дана нису коментарисали изненадне догађаје у Београду нити су се освртали на прилично гласна нагађања како ће се то одразити на локалне прилике. Да се прави рачун без крчмара било је јасно после конференције за штампу градоначелника Видоја Петровића са које је позвао коалиционе партнере да се доследно придржавају закона приликом актуелног избора директора јавних предузећа, али и послао јасну поруку грађанима да је кормило и даље у његовим рукама.

– Уједињени региони Србије су од почетка имали јасан став да неће бити препрека на путу темељне реконструкције Владе и на том становишту смо остали до краја. Одлуку да УРС не остане у Влади донео је премијер и председник СПС Ивица Дачић. Време ће потврдити да ли је реконструкција урађена како би грађани живели боље или да би неки политичари себи продужили век трајања – оценио је на почетку разговора за ЛН Видоје Петровић, градоначелник и потпредседник УРС-а.

Он каже да се не бави спекулацијама и да га не дотичу нагађања о евентуалним последицама изласка УРС-а из владе Србије.

– Апсолутно сам спокојан и уопште се не обазирем на такве спекулације, ја сам увек био и остао окренут будућности, и докле год сам на овој функцији заједно са одборничком групом УРС, која је најбројнија, и са свима онима који подржавају наш рад, или имају сличне програме и циљеве, желим да радим и даље, не верујем у могућност било каквог политичког прекрајања изборне воље грађана Лознице. Уколико то неко покуша, мислим да би то било политичко насиље које се никада и никоме није исплатило – каже Петровић.

Др Јездимир Вучетић, председник ГОСНС и заменик градоначелника, каже да је град усталасала реконструкција Владе Србије и да је у питању само типични феномен да сви о свему све знају, али да је све што се могло чути протеклих дана далеко од истине.

– Промене у Влади Србије нису ни на какав начин оставиле трага на локалну власт. Коалиција стабилно функционише, имамо апсолутно сагласје о свим питањима, осим у неким мање важним техничким појединостима, тако да оно што се догађало у републичкој влади нема никаквих имликација на локалну самоуправу. Немамо никаквих наговештаја ни из врха странке да би нешто могло да се поремети овде, а надам се да до тога неће ни доћи с обзиром на то да је функционисање локалне самоуправе мало другачије него републичке – каже он.

Јован Тодоровић, председник ГОСПС и председник Скупштине града, један је од најискуснијих политичара у Лозници каже да он никада ни са ким није разговарао на ту тему, али да јесте о потреби да опстане владајућа коалиција у Лозници.

– То што се десило на републичком нивоу није кривица никога од нас, нити је заслуга. А са друге стране ми имамо вишегодишње искуство са УРС-ом,  виде се и конкретни резултати заједничког рада тако да нема никаквих објективних разлога да се ту нешто мења. СНС се коректно понаша имали смо састанак и закључили да  би свака нестабилност штетила и грађанима и локалној власти јер не бисмо могли да остваримо планиране циљеве. Поставили смо се рационално без обзира на то што постоје и људи у нашим странкама који би нешто мењали револтирани догађајем из републичке владе. Ми смо озбиљни људи и треба да наставимо ово што смо започели поготову што не видим алтернативу. А да ли се нешто може учинити на побољшању ефикасности рада, да. У политици не можете ништа да искључите, али како сада ствари стоје, мислим да ћемо остати заједно до краја мандата – процењује Тодоровић.

Да ли ће избори директора јавних предузећа бити прво велико искушење коалиције видеће се већ за десетак дана када буде завршен јавни конкурс и када се биографије кандидата нађу пред члановима комисије.

З. Вишњић

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )