ИЗА КУЛИСА ДАНА МЛАДИХ – ДВА СКУПА, ЈЕДАН СПОР

Међународни дан младих у Лозници обележен је истовремено у Бањи Ковиљачи и на градском базену. У Ковиљачи је централну прославу за Србију приредило Министарство омладине и спорта, а Канцеларија за младе организовала је локално славље. Око (не)позивања лозничке КЗМ на централну прославу и дошло је до неспоразума

 

Цетрална свечаност обележавања Дана младих у понедељак у Бањи Ковиљачи довела је до неспоразума између Министарства омладине и спорта (МОС) и лозничке Канцеларије за младе (КЗМ). На конференцији за штампу одржаној прошлог петка у Омладинском центру, шефица Одсека за младе у градској управи Лознице Тања Глишић саопштила је да КЗМ није позвана на обележавање Дана младих и да је тек у четвртак стигла незванична информација после чега је упућен допис министарству у којем је подсећено на ранију добру сарадњу. Према речима Глишићеве, одговор на допис није стигао до понедељка. Она подсећа на резултате рада КЗМ и добијање две награде “Младград” 2010. и 2012. године.

– Можда се десио пропуст, не осуђујемо никога, али на састанак нисмо позвани. Лозница је данас водећи град младих у Србији, наше активности планирамо у току године и Дан младих је устаљена манифестација коју обележавамо. Лепо је то што је у овом граду живо и што се дешавају две манифестације истовремено, али није добро што КЗМ после дугогодишње добре сарадње са МОС овога пута није на прави начин укључена у прославу. Нико нас није позвао док су невладине организације отпочетка укључене у процес. Није добро да се млади користе у политичке сврхе као што није добро да државни секретар користи младе за промоцију своје партије. КЗМ је увек била отворена за све добре иницијативе и за сарадњу. Потврда је то што нам је велики број донатора и амбасада указао велико поверење и био велика подршка у сваком смислу – саопштила је Глишићева.

Међутим, државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин каже да су лозничка КЗМ и координаторка Тања Глишић били позвани да учествују у организацији прославе Међународног дана младих. Он наводи да је досада имао више од сто позива и посета канцеларијама за младе широм земље.

– За посету лозничкој морао сам, малтене, да пишем захтев за визу. Њени наводи нису тачни и могли би се назвати личним фрустрацијама онога ко је уместо ње написао саопштење и дао налог да га достави медијима. Уместо даљих коментара препоручујем њој и њеном ментору да се баве запошљавањем омладине, али без условљавања чланском картом политичке странке. Нека се баве промоцијом спорта и оспособљавањем СЦ “Лагатор” где су најпосећенији догађаји, уместо спортских манифестација, свадбе, или прославе њихових странака – каже Боровчанин.

Он поручује да би требало да се потруде да у локалним медијима теме буду конструктивни пројекти, а не да, како каже, свака вест почиње и завршава се промоцијом локалних политичара.

– Жао ми је што су је њени ментори употребили као оруђе кампање инспирисане политичким страхом за функције у власти. Препоручујем им да следе рад Владе Србије и премијера Дачића и да не пате за претходним владама – каже државни секретар и додаје да ће влада у новом саставу радити на стварању услова за образовање и запошљавање младих како би живели од свог рада, а не од партијске књижице.

Дан младих у Лозници обележен је истовременим прославама у Бањи Ковиљачи и на градском купалишту. Министарство омладине и спорта организовало је у понедељак увече централну свечаност за Србију у бањском парку, а КЗМ је, поред неколико активности у граду током дана, главну (локалну) прославу приредила у исто време на базену.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )