УСПЕХ СРЕДЊОШКОЛАЦА ИЗ СРБИЈЕ НА ХЕМИЈСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ У МОСКВИ – СРЕБРО ЗА КРУПАЊЦА

УСПЕХ СРЕДЊОШКОЛАЦА ИЗ СРБИЈЕ НА ХЕМИЈСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ У МОСКВИ – СРЕБРО ЗА КРУПАЊЦА

olimpijada srednjoskolaca za hemijuНа 45. Међународној хемијској олимпијади у Москви од 14. до 24. јула у конкуренцији 77 земаља четворочлани тим средњошколаца из Србије освојио је три медаље, две сребрне и једну бронзану.

Сребрне медаље освојили су Марко Нешић, ученик Средње школе из Крупња и ученица 13. београдске гимназије Исидора Бањац, а бронзу Давид Копривица из ваљевске гимназије. У српском тиму био је и ученик Гимназије “Јован Јовановић Змај” из Новог Сада Драган Миладинов.

По речима Марка Нешића, који је ученик трећег разреда гимназијског смера, припреме за хемијску олимпијаду у Москви почеле су после државног такмичења где је освојио прво место.

– Најпре смо вежбали сами по програму који смо добили, а затим по седам дана у Нишу и Београду са професором нишког Природно-математичког факултета Ником Радуловићем и професором београдског Хемијског факултета Душаном Сладићем. Такмичење је било прилично тешко иако смо имали по пет сати за теоријски и експериментални део задатака. Одмах сам знао да сам добро урадио своје задатке, али нисам знао шта да очекујем с обзиром на то да је учествовао 291 такмичар из целог света – каже Марко у разговору за ЛН. Он истиче да су златне медаље освојили ученици из Кине, Индије, Јапана и Русије и да су њихове припреме биле далеко озбиљније и организованије него у већини других земаља, укључујући и Србију.

– Сви смо вежбали по тестовима са сајта олимпијаде, али нама је недостајало само мало више рада са професорима са факултета, каже овај скромни младић и истиче да је упознао знаменитости  Москве као и бројне вршњаке из целог света. Са некима ће остати у контакту и нада се новом сусрету на следећој Хемијској олимпијади у Вијетнаму.

А да ли ће хемија бити његово животно опредељење, још увек није одлучио.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )