12. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА “ЕВРОПА ИГРА” – ОД ВЕЧЕРАС ТАНЦОВАЊЕ

12. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА “ЕВРОПА ИГРА” – ОД ВЕЧЕРАС ТАНЦОВАЊЕ

Evropa igra 2012 (115)Разиграном шетњом учесника, вечерас почиње 12. Међународни фестивал фолклора “Европа игра”. Ансамбли из четири иностране земље и неколико домаћих, увесељаваће Лозничане и њихове госте до недеље увече. Манифестацију која стаје скоро 1,69 милиона организује ТОГЛ, а финансирају Град и Министарство финансија и привреде

Дефилеом учесника од Трга Јована Цвијића до Вуковог дома културе, вечерас почиње 12. Међународни фестивал фолклора “Европа игра”. Учесници најзначајније манифестације коју приређује Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) окупиће се нешто пре осам сати предвече у средњошколском парку да би потом кренули у разиграну шетњу градом. На бини, на почетку Улице Јована Цвијића, фестивал ће бити отворен у пола девет, а уследиће и први наступи. Како каже Маријана Искић, сарадница за туризам, основни мотив фестивала је упознавање са културом и традицијом различитих земаља и региона, али и представљање туристичких могућности нашег града.

Током тродневног фестивала у Лозници и Бањи Ковиљачи публика ће моћи да ужива у наступима ансамбала из Бугарске, Чешке, Словеније и Грчке као и неколико културно-уметничких друштава из Лознице и околине. Игре из Бугарске представиће Фолклорна играчко-певачка група “Кипренче” из бугарског места Кипра, а како се игра у Чешкој показаће ансамбл “Влчновјан” из Влчнова. Љубљански ЖКУД “Тине Рожанц” подсетиће нас на словеначку фолклорну традицију, а “Илиоуполи” из Солуна биће овогодишњи гост из Грчке. Поред њих, предвиђено је да играчко умеће покажу и “Ђидо” из Богатића, “Абрашевић” из Бање Ковиљаче, “Крушик пластика” из Осечине као и “Фрула” из Липничког Шора и лознички КУД “Караџић”.

Према програму, данас ће представници учесника фестивала бити примљени у градској управи, а тада ће бити размењени и пригодни дарови. После вечерашњих наступа у Лозници гости ће сутра у пола осам играти у Ковиљачи, а у пола девет у граду. У недељу, последњег дана манифестације, играће се поново на лозничкој бини, а очекује се да фестивал буде завршен традиционалним заједничким колом учесника којима ће се придружити и публика.

Учесници фестивала ће током тродневне манифестације обићи Лозницу и околину и упознати се са нашим културно-историјским знаменитостима и туристичком понудом. Као и сваке године, немерљив допринос успешности организације даће млади лознички волонтери који ће пратити ансамбле.

Фестивал организује ТОГЛ, а стајаће милион и 689 хиљада динара, а финансирају га на равне части Град Лозница и Министарство финансија и привреде.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )