ЈП “ТОПЛАНА” – СТИГЛА ДВА КОТЛА

У лозничку “Топлану” стигла су два нова котла која ће бити инсталирана у котларнице “Мода” и “Бања Ковиљача”. Према речима Милана Панића, директора предузећа, укупна вредност инвестиције, без ПДВ, је 9,1 милион динара, а котлови су купљени на основу јавне набавке.

– То су најсавременији котлови чији је основни енергент природни гас, а алтернативни мазут, притисак је шест бара, излазна температура воде 110 степени Целзијуса, док је степен искоришћености више од 92 одсто.  У “Моди” ће бити инсталиран котао снаге 2,6, а у Ковиљачи од 3,5 мегавата. Стари котлови су дотрајали, са смањеном топлотном моћи и била је потребна њихова замена. Наредних година, у зависности о финансијских могућности, наставићемо са заменом још три котла на котларници “Мода” и још једног у Ковиљачи. Тиме се постиже висок степен сигурности рада и поузданост за наредну грејну сезону. Нови котлови имају велику енегетску ефикасност и очекујемо уштеде на нормативној потрошњи природног гаса – каже Панић.

У градском буџету је “Топлани” за капиталне субвенције додељено 19,5 милиона динара од којих је 9,1 издвојено за куповину ова два котла. Иначе, котларница “Мода” греје око 59.000 квадратних метара, од чега је стамбени  око 55.000, а остало пословни простор, а котларница у Ковиљачи  око 27.000 квадрата,  15.773 стамбеног и 10.866 пословног простора. Нове котлове инсталираће радници “Топлане”  за десетак дана, а  на почетку грејне сезоне биће пуштени у пробни рад. Њихов гарантни рок је две године.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )