У ПОДРИЊУ ВИШЕ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ РАДЊИ – КРЕНУЛО С ПРОЛЕЋЕМ

У ПОДРИЊУ ВИШЕ ПРЕДУЗЕЋА И ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ РАДЊИ – КРЕНУЛО С ПРОЛЕЋЕМ

DSC_0051Друго тромесечје донело пет нових предузећа и 46 предузетничких радњи у Подрињу, а на полугодишњем нивоу 11 привредних друштава и 50 радњи више је на броју

Ако је судити по првом полугодишту, лозничкој привреди смеше се бољи дани јер је све више предузећа и предузетничких радњи, казују подаци Агенције за привредне регистре (АПР). Истина, рано је за славље, али за оптимизам није. У нашем граду почетком овог месеца радила су 792 предузећа, пет више него три месеца раније, односно девет више него почетком године, и 2.674 предузетничке радње, 39 више него почетком априла, а 27 више него првог дана 2013. Током протеклог тромесечја, баш као и у прва три месеца, у Јадру је основано 14 предузећа, а угашено их је девет, једно мање него у првом тромесечју, док су истовремено основане 103 предузетничке радње, а избрисане 64. У посао су се пролетос упустила два мање преузетника, али их је знатно мање одустало него почетком године када је угашено чак 117 радњи.

Лозница је прошле године поново од Националне агенције за локални економски развој (НАЛЕД) добила сертификат о повољном пословном окружењу, у току је пројекат регулаторне реформе, а припрема се и увођење ИСО стандарда у градској управи. Све то би требало значајно да олакша покретање посла и рад постојећих фирми. Љиљана Николић, начелница Одељења за локални економски развој (ОЛЕР), каже да је вест добра јер Град доста ради на унапређењу пословног окружења.

– Поновним добијањем сертификата од НАЛЕД-а, спровођењем реформе прописа и увођењем ИСО стандарда остварићемо знатно квалитетнији ниво услуга грађанима и привреди. Добро је што се буди предузетнички дух чему је, вероватно, допринело усвајање закона којим су приватном сектору омогућене одређене олакшице за плаћање пореза. Сами грађани, вероватно сматрају да морају  предузети нешто за своју егзистенцију и да се могу окушати у предузетништву и себи обезбедити посао и будућност – каже Николићева додајући да ОЛЕР промовише све позиве које расписују агенције са националног нивоа међу којима су и кредитне линије намењене почетницима у предузетништву.

У Лозници је основан Фонд за развој града, а потписан је и уговор о оснивању Регионалне развојне агенције чиме се успоставља сарадња пет локалних самоуправа и исто толико удружења предузетника. То ће омогућити подршку развоју привреде и предузетништва на регионалном нивоу.

И у суседству резултати су углавном позитивни па су у Малом Зворнику током пролећних месеци основана два предузећа, а угашено једно док је наспрам три затворене радње, отворено десет нових. Број предузећа у овој општини увећан је за четири од 1. јануара, а има и 12 предузетника више.

У Крупњу је, што се предузећа тиче, шестомесечни биланс на нули јер је у првом тромесечју једно предузеће основано, а у другом једно угашено, али се број предузетничких радњи увећао укупно за четири. За протекла три месеца 12 предузетника почело је рад, а десет их се повукло из посла.

Једино је у Азбуковици забележено смањење броја предузетничких радњи током протекла три месеца па их је основано 20, а угашена су 22, али је на полугодишњем нивоу стање другачије. У првом полугодишту 46 Азбуковчана запловило је у немирним водама предузетништва, а 39 их је потонуло. Што се привредних друштава тиче, у Љубовији је биланс негативан јер за шест месеци ниједно није основано, а у првом су тромесечју два избрисана са списка АПР.

Иако су, после дужег раздобља, подаци добри, требало би имати у виду да се обично током пролећа више предузетника усуди на покретање посла, а да с јесени стављају катанац у браву. Ипак, храбре подаци да је мање предузећа угашено, односно да их је у Подрињу 11 више него крајем прошле године. Можда се чини незнатним, али какви су резултати раније били, свако ново предузеће мала је победа у борби против кризе. Мала, али вредна јер иза сваке бројке стоје радна места, нова, или изгубљена.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )