ЛЕТЊА ШКОЛА “ТРШИЋ 2013” – УМЕТНИЦИ У ВУКОВОМ ЗАВИЧАЈУ

ЛЕТЊА ШКОЛА “ТРШИЋ 2013” – УМЕТНИЦИ У ВУКОВОМ ЗАВИЧАЈУ

UMETNICI U TRSICU

Сутра се завршава седмодневна летња уметничка школа коју је похађало 60 студената београдског Универзитета уметности. Поред нових искустава, из Тршића ће понети незаборавне утиске, а Вуковом завичају подариће неке од својих уметничких радова

 

У Вуковом родном селу протекле суботе свечано је отворена седмодневна летња уметничка школа “Тршић 2013”, коју организује Универзитет уметности из Београда у сарадњи са лозничким Центром за културу “Вук Караџић”. Учеснике школе поздравио је градоначелник Видоје Петровић, који им је пожелео успешно стваралаштво и обећао да ће Лозница и убудуће подржавати културу и уметнике који желе да се усавршавају. У јединственом амбијенту, протеклих дана стварало је 60 студената распоређених у сликарску, скулпторску, керамичарску, филмску, етно-музиколошку и радионицу класичне гитаре.

– Овај програм је осмишљен у складу са богатим културним традицијама лозничког краја и одвија се под слоганом “Што је небо да је лист хартије…”. Летњу школу организујемо већ 12 година заредом широм Србије, а Лозница и њено руководство указали су нам сву пажњу, подршку и гостопримство – каже руководилац школе и сликарске радионице, професорка Анђелка Бојовић, проректорка београдског Универзитета уметности.

Поред шест радионица, реализован је и истраживачки пројекат “Писмо” где су, на основу народних изрека и умотворина, које је сакупио Вук Стефановић Караџић, рађено у различитим калиграфским техникама, рукописима и типографији. Као трајни легат летња школа ће оставити уметничко дело, скулптуру, у јавном простору.

– Летњу уметничку школу одржавамо у циљу повезивања високог уметничког образовања са културним благом наше земље. Инспирисани духовним наслеђем града домаћина у коме бораве, учесници наше школе оставили су за собом протеклих година вредне уметничке радове, реализоване у специјализованим радионицама и тако допринели унапређењу културног живота од Суботице, Ужица, Новог Пазара, Неготина, Сремских Карловаца, Деспотовца, до Лознице и Тршића. Програм овогодишњег скупа и пројекта “Писмо” надахнут је великанима српске културе Вуком Караџићем, Мићом Поповићем и Александром Сашом Петровићем. Подстакнути доласком на сам извор српске писмености, наметнуо нам се и поетичан назив школе “Што је небо да је лист хартије”, по стиху из народне песме “Љубавни растанак”, коју је Вук забележио – рекла је др Љиљана Мркић Поповић, ректор Универзитета уметности приликом отварања школе.

Поред професорке Анђелке Бојовић, која води радионицу сликарства и осталих пет радионица воде уважени професори Горан Чпајак, Велимир Вукићевић, Лана Тиквеша, Срђан Тошић, Јанко Баљак и Оливера Васић.

– Ми нисмо креативна радионица, ми истражујемо прошлост и хоћемо да констатујемо шта је са њом данас. Било да се тиче свадбе, смрти, гозбе или неких других светковина које је пратила музика и игра. То нам је задатак. Овај крај је истраживан пре 35 година и као неко ко потиче одавде, желим да видим шта је остало а шта нестало – каже Оливера Васић, задужена за етно-музиколошку радионицу.

И Јанко Баљак, уз изражавање задовољства због боравка у Тршићу, најављује занимљив документарни филм који ће пратити рад летње школе.

– Задовољство је још веће јер сарађујем са најбољим студентима. Ово за нас није рекреација већ изазов да остваримо нешто ново, нешто што ће бити важан документарни филм и после школе, а лепо је што су нам се придружили и студенти из Солуна – каже Баљак.

Летњу школу уметности, која се завршава сутра, финансијски и логистички помогла је градска управа Лознице и Центар за културу, а подржали су је и предузеће “Мермер”, министарства просвете и културе, као и појединци добре воље, а њихови радови вечерас у 20 часова биће изложени у галерији “Вукове спомен школе”.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )