У ЛОЗНИЧКИМ СРЕДЊИМ ШКОЛАМА СЛОБОДНО 31 МЕСТО – УПИС СВЕ ДО СЕПТЕМБРА

После другог уписног круга у четири средње школе у Лозници места има још само у гимназији и Техничкој школи

 

Иако је за наредну школску годину  у лозничким средњим школама број места за будуће средњошколце смањен за три одељења, после другог уписног круга остало је још 31 слободно место и то у две школе.

У Гимназији „Вук Караџић“ места има за још десет ученика на друштвено језичком смеру а у Техничкој школи остало је непопуњено 21 место за занимања трећег степена. Интересантно је да се у другом кругу за занимање декоратер зидних површина, односно молер, које се сматра мушким занимањем, уписала и једна ученица. Према речима Горана Горданића, директора Техничке школе трећи уписни круг трајаће све до почетка школске године. Ученици са собом треба да понесу сведочанства о завршеној основној школи, положеној малој матури и извод из матичне књиге рођених.

Ученици који нису изашли на завршни испит у јуну мораће да полажу тестове из српског и математике у августу, иако им се ти резултати неће бодовати при упису.

Став Министарства просвете је да су сви ђаци на крају осмог разреда обавезни да изађу на малу матуру, јер је то услов да би добили сертификат о завршеној основној школи. Када положе малу матуру и ова деца ће се уписивати у средњу школу само на основу успеха у шестом, седмом и осмом разреду основне школие и резултата са такмичења, јер би у супротном били у неравноправном положају у односу на ђаке који су већ полагали тестове из српског језика и математике. Они ће равноправно конкурисати за упис у све средње школе без обзира на то што су уписне квоте у великом броју школа већ попуњене у првом и другом кругу. Међутим, да би уписали школу коју желе, мораће да имају или исто или више бодова од последњег примљеног кандидата.

Тестирање у августу очекује око хиљаду свршених основаца, који због болести или из других оправданих разлога нису могли да полажу матуру у јуну. У Лозници је лане малу матуру у августу полагало само осам ученика.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )