НОВА ТОПЛАНА – УШТЕДЕЛА ВИШЕ ОД 55 МИЛИОНА ДИНАРА

НОВА ТОПЛАНА – УШТЕДЕЛА ВИШЕ ОД 55 МИЛИОНА ДИНАРА

NOVA TOPLANA DONELA USSTEDEЈП “Топлана” минуле грејне сезоне први пут је радило са новом градском топланом, а свођење рачуна показало је да је она одмах остварила уштеде. Анализа рада коју је направила “Топлана” показује да је ово постројење, које ради од 15.октобра прошле године, знатно смањило трошкове грејања већег дела града који одавде добија топлотну енергију.

-У сезони 2011/2012 са даљинског система грејања “Декотре повер” грејање 117.055 метара квадратних, од чега је 63.223 стамбеног, коштало је укупно 177,5 милиона динара. Од тога је за природни гас потрошено 130 милиона, а преузимање топлотне енергије 34 милиона динара. Минуле сезоне грејање тог дела града са нове топлане коштало је 103,6 милиона динара, при чему је, на пример потрошња природног гаса коштала 95,3 милиона динара,  а услуге производње топлотне енергије 29,3 милиона. Ту су и  зараде три радника и остали трошкови. Остварене уштеде радом нове топлане су 55,7 милиона динара – каже Милан Панић, директор предузећа.

Према његовим речима анализа, која ће ових дана бити достављена Градском већу,  је показала да је изградња нове топлане економски оправдана инвестиција јер се за непуне три године врати уложен новац.  Нова топлана има две котловске јединице од осам мегавата које у потпуности мењају систем “Декотре”. У првој фази биће уграђен и један гасни мотор са електрогенератором за производњу електричне енергије од један мегават. Иначе, остављена је могућност уградње још једне котловске јединице од осам мегавата и једног генератора, тако да ће када буду готове обе фазе постројење имати три пута осам мегавата топлотне снаге и два пута 1,03 мегавата електричне снаге.

Ново постројење је у првој завршеној фази вредно 148,3 милиона динара, а греје све четири средње школе, два обданишта, градску управу, пошту, пореску управу, велики број правних лица и предузетничких радњи, као и стамбени простор у најужем делу града. Иначе, док се вагало градити или не ново постројење кроз скупо плаћање даљинског грејања из “Енергетике”, односно “Декотре”  у минулој деценији потрошено је више од једне нове топлане.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )