МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ ПОСЕТИЛА ЛОЗНИЦУ – НА ЈЕСЕН СРЕЂИВАЊЕ ЗАЈАЧЕ

Loznica03 ministarka mihajlovic posetila loznicu zorana mihajlovicfoto s.pajicНа састанку министарке енергетике Зоране Михајловић са представницима градске власти и јавних предузећа договорено решавање низа проблема значајних за даљи развој Лознице. Од јесени у Зајачи треба да почне делимична ремедијација земљишта, а у плану решавање проблема “Вискозе”

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић посетила је у понедељак Лозницу где је са градоначелником Видојем Петровићем, локалним привредницима и представницима лозничких јавних предузећа разговарала о приоритетима даљег развоја. Она је потврдила да ће министарство на чијем је челу, расписати јавни позив за делимично уређење, односно ремедијацију земљишта у Зајачи и да ће овај посао бити започет на јесен, најкасније у октобру.

– Следеће године очекујемо значајна средства за потпуну ремедијацију земљишта јер оно и јесте основни узрок загађења животне средине, такозваног историјског загачења у Зајачи. Договорили смо се да наша инспекција изађе на терен и када је реч о “Вискози”, како би се утврдило тренутно стање. Траба да видимо са чим располажемо како бисмо направили динамички план решења овог проблема. Не може се решити одједном све оно што годинама није решавано, али ми имамо добар тим и хоћемо то да учинимо – рекла је министарка Михајловић.

Градоначелник Петровић изразио је задовољство на досадашњој сарадњи и наду да ће Лозница и у будућности имати подршку државе и ресорних министарстава.

–  Разговарали смо о важним питањима и добили смо снажну подршку овог министарства. Причали смо о проблему “Вискозе” и недовршеном послу око измештања заосталих количина угљен-дисулфида (ЦС2) и цијанидних соли из ФАК-а, као и проблемима у Зајачи и историјској депонији. Причали смо о подршци мештанима и другим активностима које би унапредиле квалитет живота у тој средини. Указали смо на потребе решавања енергетске инфраструктуре и на питања везана за ЈП “Топлана”, као и на односе на релацији овог предузећа са “Србијагасом” и “Лозницагасом”. Сигуран сам да смо данас поставили одличне темеље и да ће у периоду пред нама свако уради свој део посла – рекао је Петровић.

Министарка Михајловић се сагласила да је за развој Лознице приоритетна изградња трафостанице 110 и да ће надлежно министарство подржати овај пројекат који је већ у припреми.

– Размишљамо и о алтернативним изворима енергије, о изградњи малих хидроелектрана, а договорено је и да се ради на питању саме структуре унутар предузећа “Лозницагас”. Већ наредне недеље ћемо заказати састанак са представницима “Србијагаса” како бисмо решили овај проблем. Ово је био оперативни састанак и на јесен ћу поново доћи, пред почетак грејне сезоне, а, надам се, до тада ћемо решити барем половину свега онога што смо данас записали – поручила је министарка.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )