КЈП “НАШ ДОМ”  – НАСТАВЉЕНА САНАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ

КЈП “НАШ ДОМ” – НАСТАВЉЕНА САНАЦИЈА ДЕПОНИЈЕ

DEO UREDJENE GRADSKE DEPONIJEОвих дана је КЈП “Наш дом” наставило радове на санацији градске комуналне депоније. Прошле године урађена је санација на око половини од 8,9 хектара, а  сада се ради на преосталом делу.

–  Из градског буџета добили смо 16 милиона динара, а ми имамо око три и тај новац смо планирали да уложимо у наставак санирања градског сметлишта. Са тим новцем можемо урадити између два и два и по хектара постојеће депоније. Сада равнамо део на коме је смеће до сада одлагано и постављамо прекривку, непропусти слој глине, а преко тога посипамо шљунак.  Овај део нећемо затрављивати и  остављамо могућност да уколико не буде урађена нова регионална депонија ту наставимо одлагање комуналног отпада. Пројектом је предвиђено да се при крају санације она ради тако да нема комплетног затварања депоније, већ да буде примењен касетни систем одлагања који ће омогућити да се смеће одлаже и убудуће, докле год буде потребе – каже он.

Према Тешићевим речима посао треба да буде завршен до краја септембра, а онда ће остати несанирано још око два хектара, као и да се уради ограда, хидрантска мрежа и још доста тога. Санацију 3,9 хектара урађену лани финансирали су Фонд за заштиту животне средине са 27 и град са 25 милиона динара. Део саниране депоније је прекривен земљом, а део остављен за евентуално поновно одлагање смећа. План је да се упоредо ове године  заврши пројектно-техничка документација за нову регионалну депонију, стигло се негде до половине посла, и очекује се да до краја године највећи део буде урађен.

Иначе, градска комунална депонија је неусловна, на пола километра од најнасељенијег дела града, на обали Штире и стотинак метара од првих кућа. На њој се смеће одлаже без селекције и заштитних мера и у ствари је сметлиште чија је санација одавно неопходна. Иначе, радови започети прошле године део су припрема за њено комплетно затварање када буде отворена будућа регионална депонија на Кривића ади.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )