ИНИЦИЈАТИВА ЗА МЕСЕЧНУ НАДОНКНАДУ ОДБОРНИЦИМА БЕЗ ПОДРШКЕ – И ОВОЛИКО ЈЕ МНОГО!

ИНИЦИЈАТИВА ЗА МЕСЕЧНУ НАДОНКНАДУ ОДБОРНИЦИМА БЕЗ ПОДРШКЕ – И ОВОЛИКО ЈЕ МНОГО!

ODBORNICIПрема истраживању ЛН ни одборници ни грађани не подржавају иницијативу да одборници примају редовну месечну апанажу од десет хиљада динара. Један дан заседања само за дневнице одборника однесе триста хиљада динара, а у првој години њиховог мандата сваки од њих је грађане Лознице коштао 85.000 динара. Предлагач Зане Шаулић, остаје при тврдњи да би његова иницијатива скратила трајање седница, а повећала ефикасност рада

 

Рад око седам хиљада општинских и градских одборника грађане Србији годишње кошта најмање четири милиона евра. У Лозници за дневнице 59 одборника у буџету града планирано је 5,4 милиона динара. Вера Унковић, начелница одељења за финансије каже да је ту буџетску ставку незахвално планирати јер никада се не зна колико ће трајати седница – један или више дана. Дневница је пет хиљада без обзира на то да ли су одборници преседели у клупама цео дан или само два сата. За првих годину дана мандата имали су десет седница које су трајале укупно 17 дана, што значи да је сваки одборник, који је био редовно присутан зарадио по 85.000 динара.

 

Још два милиона и сви задовољни

 

На последњој седници одборник са листе УРС, Зане Шаулић тражио је да се преиспита одлука о накнадама одборника и да им се уместо дневница одреди паушална надокнада од 10.000 динара месечно.

– То није велико оптерећење за буџет јер би у том случају на планираних пет, требало издвојити још два милиона динара. Те паре већ постоје у буџету, пошто је градска управа, по речима начелнице уштедела 12,5 милиона динара. Сада, се седнице Скупштине града ретко заказују, да не би пробили буџетски оквир, а онда се нагомилавају теме на дневном реду па одборници не стигну да говоре о свим проблемима грађана. Када би биле чешће седнице, сигуран сам да би и одборници више радили на терену, а могли би да добију и конкретнија задужења – каже Шаулић и истиче да нису ретке општине и градови где одборници добијају и веће принадлежности од оне коју је он предложио.

Ни у једном од надлежних министарстава није било могуће добити листу општина и градова који исплаћују редовне месечне принадлежности одборницима нити листу са износима исплаћених дневница. Зна се да у најбогатијем граду у држави одборници  имају право на накнаду за обављање функције која износи 15.700 динара месечно. Осим тога, одборници примају и износ за присуствовање седницама, која износи 2.300 динара, без обзира на то да ли трају један или више дана. У Параћину, одборници имају право на десетак хиљада динара месечне апанаже… Најсиромашније општине немају чак ни одлуке о исплатама накнада.

Председник Скупштине града Јован Тодоровић, поновио је у изјави за ЛН оно што је рекао и на прошлој седници након Шаулићевог предлога, али и у прошлом мандату када је сличан захтев изнео ондашњи одборник Милосав Радичевић – да је то нереалан захтев.

– Уз сво уважавање обавеза одборника, то је нереалан захтев. Одборници првенствено треба да имају у виду у каквој ситуацији живе грађани и какве су буџетске могућности града, а треће, они примају дневнице које нису мале – пет хиљада по дану. Ни у прошлом мандату ми нисмо могли да прихватимо такву иницијативу, иако постоје искуства да у неким општинама и градовима одборници имају фиксне накнаде, али има и примера где одборниоци примају и мање дневнице него у Лозници. И када бисмо хтели да узмемо у разматрање такву иницијативу, то  би морало да се веже тек за наредну буџетску годину, али сумњам да би од било кога могла да добије подршку. Ми смо у обавези да имамо најмање једном у три месеца седнице, а у просеку их заказујемо на месец и по и  трају један, а често и више дана. У збиру то нису мале надокнаде. Пре би требало размишљати о некаквој надокнади председницима или секретарима савета месних заједница јер одборници имају дневнице, а они ни то каже председник Скупштине.

 

Хуманост у идеји

 

Новоизабрани шеф одборничке групе СНС, Радоје Андрић дели мишљење коалиционих партнера да због озбиљности економске кризе не би требало узети у разматрање ниједну иницијативу која води повећању издвајања за трошкове локалне самоуправе.

– Мислим да бисмо се требали одрећи и овог што примамо. По дану седнице то је скоро триста хиљада динара, а неке трају и по три дана. Када би био другачији изборни закон и када би одборници били везивани по месним заједницама као изборним јединицама и десет хиљада би било мало. Сада имамо ситуацију да поједине месне заједнице представља и по пет одборника, а ја сам једини на 16 села – каже он.

Шаулићев предлог, за сада нема подршку ни у опозицији. Др Никола Јаковљевић, шеф одборничке групе ДС, био је изненађен питањем да ли одборници треба да примају

редовну месечну надокнаду за свој рад.

– То никада није била тема нити одборничке групе нити ДС, али уверен сам да делимо исто мишљење да то није потребно и да је одборницима сасвим довољна и дневница коју добијају.

Станоје Филиповић, шеф одборничке групе независних одборника каже да већ неко време размишља у сасвим другачијем правцу од споменуте иницијативе.

– Ми би требало да се одрекнемо дневница у хуманитарне сврхе јер је част бити одборник. Међутим, један озбиљан посао у име народа, претворио се у гласачку машину и неразумевање свих који му озбиљно прилазе.

Према подацима одељења за финансије у овом мандату ниједан одборник се није одрекао својих дневница у хуманитарне сврхе.

– Само др Никола Сремчевић не подиже своје дневнице већ их пребацујемо на рачун ГОПУПС-а, каже Вера Унковић, начелница одељења за финансије.

У прошлом одборничком сазиву дневница се одрицао такође само један одборник – Зоран Митрић у име народне кухиње, али скупштинским извештачима није тајна да се одборници нису прославиљали када су позивани да се одрекну дневница у хуманитарне сврхе. Ретки су прилагали свих пет хиљада, неки су давали највише пола од тога, а многи су се и правили

луди. Остао је запамћен један новији оригиналан предлог, да Скупштина продужи ран за један дан, па да се онда одрекну те дневнице. Хуиманост о трошку грађана који су, по резултатима истраживања ЛН већином против повишица за одборнике. Прави тест за одборнике ипак био би када би се иницијатива Шаулића нашла на тајном гласању. На јавном никада нису били против повећања дневница, и то три пута за четири године.

 

НЕ ПОВЕЋАЊЕ, СМАЊЕЊЕ

 

– У условима велике кризе са којом се суочавају и Србија и Лозница, оволике незапослености и просечних зарада које су ниже од републичког просека, таква иницијатива   није одржива. И ја као градоначелник и руководство града увелико размишљамо да се још једном преиспита и ангажовање људи у градском већу и њихове надокнаде. Морамо да покажемо много виши степен одговорности и солидарности са онима који највише осећају тешкоће на својој кожи. Треба да се сетимо да није тако давно било време када је била велика част бити представник у локалном парламенту и локалној власти и да се није посезало за примањима, па  је било и  мање оних који су за јавну дужност били плаћени. Наравно да мора да постоји и одређени број људи који професионално раде тај посао, али сигуран сам да је то питање о којем треба да се изјасни и Министарство за регионални развој и локалну самоуправу. Пошто Влада Србије припрема сет мера како би се озбиљније одговорило на економску кризу, јасно је да ће јавни сектор, државна и локална администрација морати  да подносу свој део терета. Ми ћемо о свему томе разговарати и са одборницима и са представницима свих политичких партија у жељи да кроз аргументе дођемо до консензуса шта је одрживо и одговорно према грађанима – каже градоначелник Видоје Петровић.

З. Вишњић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )