ЖЕТВА У ПУНОМ ЈЕКУ – ДОБАР РОД ПШЕНИЦЕ

ЖЕТВА У ПУНОМ ЈЕКУ – ДОБАР РОД ПШЕНИЦЕ

zito predaja u silos (2)Жетва пшенице се захуктава. Хлебним житом  у Србији је прошле јесени засејано око 600.000 хектара, а на подручју Лознице, Крупња, Малог Зворника и Љубовије 3.850 хектара што је за скоро хиљаду и по хектара више него лане. Стручеаци процењују да жетва неће бити рекордна, али да ће бити једна од бољих у последњих неколико година. У Војводини се очекује просечан прионос од пет тона сувог зрна по хектару, а у осталим деловима Србије око четири тоне.

– До сада је овршено око 65 одсто површина. Просечан принос у овом крају варира и креће се од 2,5 до 7 тона сувог зрна по хектару. До овако великих разлика у приносу дошло је због различите примене агротехнике, неповољних временских прилика (град, јак ветар) на појединим подручјима, као и претеране употребе минералних хранива у прихрани, због чега је дошло до полегања биљака. То је за последицу, поред мањег приноса, имало и лошији квалитет зрна што се најбоље види у хектолитарској маси која се креће од 67 до 80 килограма, а најбоља је 76 килограма (од такве пшенице добија се највише брашна) – каже инжењер Душан Деспотовић из Пољопривредне станице у Лозници.

Упоредо са жетвом траје и откуп пшенице. Према речима Дарка Ћираковића, директора лозничког “Класа” (највећег произвођача хлеба у Лозници) интересовање пољопривредника за продају пшенице је велико иако откупна цена још увек није позната.

– До сада је у наше силосе смештено око три хиљаде тона пшенице. Две хиљаде тона откупили смо од пољопривредника са овог подручја, а преостале количине углавном у Војводини. Годишње нам је потребно око пет хиљада тона пшенице и сигурно је да ћемо план испунити. Жетва ће трајати још најмање десетак дана и верујем да ћемо још неколико стотина тона откупити од овдашњих пољопривредника – каже Ћираковић.

Жетва јечма је завршена. Квалитет је добар, а просечан принос се кретао  од две и по до пет тона по хектару.

Почела је и жетва тритикалеа. Од 800 хектара до сада је овршено око стотину, а просечан принос је 4,5 тона по хектару.

Жетва јарих жита још није почела, а очекује се да ће кренути по завршетку озимих жита.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )