ЗАЈАЧА – ГРАДСКА ВОДА НАРЕДНЕ ГОДИНЕ?

CCESMA NEMA GRADSKOG VODOVODAМештани користе локални водовод који је урадила “Топионица” пре неких пола века. Наредне године градска вода треба да стигне у ово насеље

Проблем повишеног нивоа олова у крви деце из Зајаче подигнут је на државни ниво, а после недавне посете представника више министарстава и институција договорени су кораци који треба да доведу до његовог решавања. Једна од ствари које треба решити и елиминисати као евентуални извор загађења је вода, односно довођење градске воде у ово рударско насеље.

Мештани Зајаче немају градску воду као ни канализацију, она иде у Штиру, већ користе водовод који је “Топионица” саградила пре више деценија.

– Водовод који је негде седамдесетих година урадила “Топионица” користе све стамбене зграде и домаћинства од амбуланте до месне канцеларије. Користи га до 70 одсто станивништва. Док је фирма била друштвена, био је хлорометар и водили су рачуна о исправности воде, али последњих година нико о томе не брине. Остали имају воду коју су довели  са неких извора на околним брдима. Људи су правили себи базене капацитета од пет, шест кубика и природним падом воду доводили до својих кућа. Очекујемо да у склопу решавања нашег проблема добијемо и градску воду  што ће нам много значити и поправити квалитет живота – каже Слободан Живановић, председник Месне заједнице.

Драган Павловић, заменик директора ЈП ”Водовод и канализација”,  каже да је постојећи водовод у Зајачи поприлично стар  и независан од градског.

– Једна од мера решавања проблема у Зајачи је и довођење градске воде.  Договорено  је да  испитамо све техничке услове за припајање и повезивање њиховог водовода са градским. Водоводну мрежу имамо до Пасковца и потребно је одатле “довући” и спојити  са оном у Зајачи. Наш технички сектор добио је задатак да испита те могућности, направи пројекат, оријентациони предрачун колико би то коштало, све што треба да би се прионе реализацији. Ове године требало би да буду завршена испитивања терена, пројекат и друге припремне радње, а наредне, уколико буде све како треба, доведена градска вода у Зајачу што ће подржати град, а и држава која се укључила у решавање проблема – каже он.

Зајача са нешто више од 700 становника тако коначно може наредне године добити градску воду и решити дугогодишњи проблем, а тиме и смањити могућност да њени житељи кроз воду “пију” и нешто што не би требало.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )