РИО ТИНТО – ИЗВУКЛИ 280 ТОНА УЗОРАКА

РИО ТИНТО – ИЗВУКЛИ 280 ТОНА УЗОРАКА

DEO UZORKA ISTRAZZIVANJA JADARITAУ досадашњим истраживањима “Рио Тинто” обавио више од  19 хиљада геохемијских и гео-техничких анализа. Резултати анализа позитивни и указују на  економску оправданост пројекта “Јадар”, који у лозничком крају траје од 2004. године

У лозничком крају компанија “Рио Тинто” последњих неколико година спроводи опсежан програм геолошких истраживања. У оквиру њега идентификовала је потенцијална лежишта јадарита, добила лиценце од надлежног Министарства, прикупила податке и узорке језгра у преко 200 бушотина и обавила преко 19 хиљада геохемијских и геотехничких анализа. За сада су резултати анализа позитивни и доприносе уверењу о економској оправданости пројекта “Јадар”, рекао је Ричард Стори, генерални директор компаније “Рио Тинто” у Србији, у другом броју билтена ове компаније.

– Наш приоритет у 2013. години је наставак обраде података и анализе узорака језгра бушотинског материјала. Циљ је разрадити оптималан начин коришћења постојећих рудних потенцијала на подручју које истражујемо. Наше досадашње анализе дале су веома добре резултате, увећали смо количину првобитно процењених резерви, унапредили наша сазнања о могућем степену искоришћења руде и продужили време могуће експлоатације – каже он.

Како се наводи унутар налазишта јадарита откривено је рудно тело изграђено претежно од натријских бората, који за разлику од јадарита, не садрже литијум. Ово “лежиште унутар лежишта” изграђено је од минерала боракса, кернита и ескурита, а садржи и мале количине јадарита. Као и јадарит, ови минерали користе се у производњи енергетски ефикасних материјала, керамике, стакла за екране рачунара и телевизора, а улазе и у састав вештачког ђубрива. На налазиштима се ради бушење широког пречника, специјализована метода која омогућава узимање узорака већег обима ради детаљнијих анализа за боље разумевање структуре ресурса, наводи “Рио Тинто”.

Током истраживања тим пројекта “Јадар” извађене су 284 тоне узорка руде бушењем горње, средње и доње јадаритске зоне. Од тога је 100 тона растреситог рудног материјала из доње јадаритске зоне послато на даље тестирање у пробно постројење компаније “Рио Тинто” у Калифорнији. На анализе је дато још пет тона чврстог рудног материјала из језгра бушотина широког пречника узетог такође из доње јадаритске зоне.

“Рио Тинто” велики значај даје сарадњи са локалном самоуправом и становништвом, односно правовременом обавештавању свих заинтересованих о пројекту. У првој половини ове године представници компаније посетили су више од  40 домаћинстава на територији Слатине, Брезјака и Горњих Недељица. Разговорано је о темама од заједничког интереса, структури власништва и евентуалној куповини земљишта, заштити животне средине, снабдевању водом, као и о детаљима о бушењу широког пречника.

Јадарит је откривен 2004. а Јадарски басен једини је на свету у којем је пронађен. Процењује се да би налазиште код Лознице, према досадашњим истраживањима, најзначајније у Србији у последњих 30 година, покрило 20 одсто светских потреба за литијумом и донело изузетно уносне послове. Својом хемијском структуром и формулом јадарит јако подсећа на измишљени минерал криптонит који својим зеленим зрацима одузима моћ Супермену, што му је донело светску славу.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )