ПРОГРАМ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ – ДВЕ ОБАЛЕ, СТОТИНУ ОПШТИНА

ПРОГРАМ ПРЕКОГРАНИЧНЕ САРАДЊЕ – ДВЕ ОБАЛЕ, СТОТИНУ ОПШТИНА

ipa (8)Лозница је једна од стотину општина и градова из Србије и БиХ које успостављају прекограничну  сарадњу како би искористиле новац из ИПА фондова Европске уније. Програм прекограничне сарадње представљен је у градској управи, а расписивање позива очекује се крајем августа

Програм прекограничне сарадње кроз који би стотину општина са две обале Дрине требало да ојача институционалне оквире, покрене привреду и повећа способност радне снаге, представљен је прошлог четвртка у великој сали градске управе. Представљању је присуствовало више од 120 представника локалних самоуправа заинтересованих да кроз сарадњу искористе 3,6 милиона евра предвиђених за финансирање пројеката које ће заједнички спроводити. Новац је обезбедила Европска унија кроз ИПА (инструмент претприступне помоћи) фондове намењене подршци земљама које теже чланству у европској заједници народа.

– Циљ овог програма је јачање сарадње у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине ради смањења регионалних разлика и развијања добросуседских односа. То заправо значи да ће се исти пројекат развијати са обе стране Дрине како би се, на пример, постигао исти ниво услуга, или појачала конкурентност пољопривредне производње. Све области су доступне за конкурисање, али је износ који је могуће добити ограничен. Представљање програма служи за то да се на време спремимо за расписивање позива крајем августа, упознамо са процедуром, успоставимо контакте и пронађемо партнере – каже Љиљана Николић, начелница Одељења за локални економски развој.

Процедура за конкурисање је сложена, а локалне самоуправе из пограничних крајева две земље морају имати сличне стратешке документе које су прихватиле њихове скупштине. После преговора, локалне самоуправе које ће удружене конкурисати за подршку, морају одредити циљеве пројекта и сачекати расписивање позива, а потом се стрпети од шест до 12 месеци док Европска комисија не донесе одлуку.

Немања Нешић, шеф Заједничког техничког секретаријата “Програма прекограничне сарадње”, каже да је прекогранична сарадња веома битна у процесу придруживања ЕУ, али да је предлагање пројеката веома захтеван посао и да подразумева искуство.

– Стога кроз овакве радионице припремамо предлагаче пројеката за оно што их очекује и учимо их како се то ради. Занимање за учешће у програму је изузетно, али су критеријуми строги и пролазност је веома ниска. Србија и БиХ тренутно могу да конкуришу за новац из прве и друге компоненте ИПА фондова, а касније ће, како се процес придруживања буде одвијао, моћи и за преостале три – рекао је Нешић.

За новац из овог програма фондова не морају конкурисати само локалне самоуправе, већ све непрофитне институције са програмског подручја које обухвата 67 општина у БиХ и 33 у Србији. Предвиђени износ, овог ће пута двема државама бити подељен на равне части јер Србија, која је у претходна два позива добијала више, ниједном није искористила сав новац. Из ИПА фондова могуће је финансирати од 50 до 85 одсто вредности пројекта док остатак морају обезбедити општине које га спроводе. Износ који је могуће добити зависи и од области коју пројекат обухвата па се за унапређење продуктивности и конкурентности економских руралних и еколошких ресурса може добити од сто до 400, а за размену људи и идеја од 20 до сто хиљада евра.

Како је за споровођење програма неопходна и подршка држава, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић изразио је уверење да ће владе две земље подржати пројекте прекограничне сарадње.

– Србија и БиХ се наслањају једна на другу и потребно је да се повезују у свим областима живота. Спајањем ресурса наших градова и општина показујемо колико смо спремни за придруживање ЕУ јер и она почива на интеграцијама ове врсте – рекао је Ђокић.

Скуп у Лозници први је корак у успостављању сарадње локалних самоуправа из пограничних области две земље, а организовали су га “Програм прекограничне сарадње” и Одељење за локални економски развој.

Програмска област

Такозвана програмска област која захвата подручја Србије и БиХ простире се на скоро 33 хиљаде квадратних километара и броји скоро три милиона становника. Са десне обале Дрине укључени су Сремски, Мачвански, Колубарски и Златиборски округ, а у БиХ 67 општина од Фоче и Калиновика преко Фојнице и Високог до Босанског Брода и Оџака. Очекује се да би до 25 пројеката могло бити подржано, али искуство говори да се до тога тешко долази јер је у првом позиву од 74 поднета предлога финансирано 19, а у другом је од 149 примљених, подршку, засада, добило свега 16.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )