ПОСЛЕ ГОДИНУ И ПО ДАНА – ПОЧЕЛА КОНТРОЛА ЗДРАВЉА ДЕЦЕ У ЗАЈАЧИ

Loznica05 obavljen pregled dece iz zajace vadjenje krvi kod malisana foto s.pajicУ складу са договором који је недавно постигнут у Зајачи, а у сарадњи са Министарством здравља, представници Института за медицину рада Србије, заједно са  колегама Дома здравља из Лознице, организовали су преглед и узимање крви за 215 малишана. Прегледу се одазвало 130 деце и 16 одраслих особа, а резултати анализе требало би да буду завршени за десетак дана

Са тачно годину дана закашњења, мештани Зајаче, али и оближњег Пасковца и Доње Борине, у недељу 7. јула, коначно су дочекали здравствену контролу деце код које је последњом анализом из фебруара 2012. године утврђен повећан ниво олова у организму. Мада је контрола најављена за јул прошле године, то се није десило ни поред више обраћања Савета месне заједнице, али и појединаца надлежнима. Први кораци начињени су после оглашавања заштитника грађана Србије, а пре десет дана представници ресорних министарстава и надлежних институција обећали су да ће у што краћем року започети нове анализе здравља деце. Од 215 позваних малолетника из Зајаче, Пасковца и Горње Борине, на добровољно вађење крви у месну амбуланту одазвало се њих 130, као и 16 одраслих особа, које су желеле да провере евентуално присуство олова у организму. Контроли су се одазвали готово сви из Зајаче, а из друга два села око 40 деце чији су родитељи  дали  сагласност.

– Министарство здравља је предузело кораке онако како смо се недавно и договорили. Овде ваде крв деци из три месне заједнице, а нове анализе показаће шта даље треба чинити. Проблем постоји када је реч о загађењу воде, земље и ваздуха и ми очекујемо да ће државне институције нешто предузети на решавању тог проблема – каже Слободан Живановић, председник Савета месне заједнице Зајача.

Испит за државу

Др Миливоје Исаковић, члан Градског већа, истиче да у Зајачи постоји здравствени, еколошки, економски, социјални, привредни и пољопривредни проблем, да по својој сложености превазилази могућности локалне самоуправе и да су зато за његово решавање ангажоване све релевантне републичке институције. Директор лозничког Дома здравља

Др Зоран Николић каже да ће се веома брзо сазнати какво је здравствено стање деце јер су коначно предузети конкретни кораци.

– Ово је полигонска вежба за нашу земљу, која треба да покаже како све одговорне структуре могу да функционишу јединствено. Чекамо налазе који се раде на три места и на основу њих преузећемо даље кораке – најављује др Николић.

И бројни родитељи деце код које је повишена концентрација олова у крви кажу да очекују да се ствари неће понављати и да ће нови потези државе донети повољније резултате.

– Троје деце сам поново довела на контролу. Прошли пут ћерки нису успели да узму узорак крви, али су анализе показале да дечаци имају 14,5 и 19,7 микрограма олова у децилитру крви. Контрола касни годину дана али добро је да су се коначно сви укључили у решавање проблема – каже Миланка Васиљевић из Зајаче.

И Горан Васиљевић се нада бољим резултатима јер је код његовог старијег сина (13), прошли пут забележено 18,7, а код млађег (9) 25,2 микрограма олова у децилитру крви.

– Ово је прва контрола после годину и по дана и сада ћемо видети какво је стање – каже он. Снежана Тодоровић из Горње Борине први пут је довела својих петоро деце, узраста од четири до 15 година, и нада се да ће све бити добро.

– И ми смо први пут довели двоје деце на преглед. Млађе од годину и по дана и старије од три године. Из Пасковца смо, али ипак мало страхујемо. Нисмо до сада имали било каквих проблема нити здравствених тегоба које би указивале на тровање али ради превентиве боље је децу прегледати – кажу Јелена и Цветко Ковачевић.

Резултати за десетак дана

Пакете са таблетама магнезијума и витамина, које су дељене прегледаним малишанима даривао је Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта, који је такође недавно посетио Зајачу. Стручњаци Института за медицину рада “Др Драгомир Карајовић” из Београда и лозничког Дома здравља организовали су вађење крви за децу али су крв на анализу могли да дају и одрасли, по сопственој жељи.

– Узорци ће бити анализирани у Институту за медицину рада, где се прегледају и лече одрасле особе оболеле од професионалних болести, укључујући и акутно и хронично тровање оловом. Договор је да у овај планирани број уђу и сви омладинци који су 2011. и 2012. године били на граници пунолетства. Ако сада имају 19 или 20 година, контрола је и за њих пожељна. Ради потпуније акције одлучили смо да се по потреби изврши и контрола оних који су стално запослени у топионици “Зајача”, мада наш институт њихово здравствено стање прати већ 40 година уназад – каже професор др Александар Миловановић, директор Института за медицину рада Србије.

Он је најавио да ће први резултати бити познати већ крајем ове недеље, али да ће, према одлуци Министарства здравља, сваки десети пацијент бити контролисан и у референтним лаболаторијама у Словенији, одакле би коначни резултати могли да стигну већ за десетак дана.

Граничне вредности

– Граница је 10 микромола олова по децилитру крви, или по новим параметрима 0,485 микромола по литру крви. У свету је интенца да те вредности буду преполовљене али и овај резултат за нас је прихватљив јер та референца још увек важи у свету. Контроле су рађене 2011. и 2012. а резултати су били шаролики. Било је повећаних, али и нижих и нормалних вредности. За правилно тумачење резултата ми попуњавамо и анкету у којој се приказује колика је удаљеност пребивалишта од места где се врши производња олова и на којим радним местима су запослени родитељи деце. Анализа је 2011. рађена у Белгији и у Србији, а 2012. у Нишу и Београду. Сада ћемо и наше резултате додатно анализирати у Словенији – поручио је др Миловановић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )