ОД СЛЕДЕЋЕГ ВИКЕНДА – ТРШИЋ У ЗНАКУ УМЕТНИКА

ОД СЛЕДЕЋЕГ ВИКЕНДА – ТРШИЋ У ЗНАКУ УМЕТНИКА

za trsic fotkaУниверзитет уметности у Београду и Центар за културу “Вук Караџић” организоваће од 20. до 27. јула Летњу уметничку школу у Тршићу. Програм школе осмишљен је у складу са богатим културним традицијама лозничког краја и обухвата шест уметничких радионица – сликарску, коју води проректорка Универзитета уметности професорка Анђелка Бојовић, скулпторску радионицу воде Горан Чпајак и Марко Лађушић, професори Факултета примењених уметности, керамичарска радионица ради под руководством Велимира Вукичевића и Лане Тиквеш, професора Факултета примењених уметности, филмску радионицу води Јанко Баљак, професор Факултета драмских уметности, етно-музиколошка ради под руководством професорице Оливере Васић са Факултета музичке уметности, а  радионицу гитаре води Срђан Тошић са истог факултета.

– Поред ових радионица планиран је и један истраживачки пројекат под називом Писмо где ће се на основу народних изрека и умотворина које је сакупио Вук Стефановић Караџић изводити радови у различитим калиграфским техникама, рукописима и типографији. Део активности Летње школе биће усмерене на унапређење туристичке понуде Тршића кроз израду сувенира од керамике и пропагандних филмова, а као трајни легат Летња школа ће граду Лозници оставити монументално уметничко дело, скулптуру, у јавном простору – најављује Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу.

Летњу школу похађаће 60 студената из Србије и иностранства, а свечано отварања планирано је у Тршићу за суботу 20. јула у 16.30 часова уз присуство ректорке Универзитета уметности Љиљане Мркић Поповић и градоначелника Лознице Видоја Петровића. Покровитељи Летње уметничке школе “Тршић 2013” су град Лозница и Универзитет уметности из Београда.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )