ДОМАЋИНСТВА ГОРЊЕГ ЈАДРА – ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЧЕКАЈУ НАКНАДУ ШТЕТЕ

ДОМАЋИНСТВА ГОРЊЕГ ЈАДРА – ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ЧЕКАЈУ НАКНАДУ ШТЕТЕ

Bilo je polupano na hiljade komada crepaДомаћинства у Лешници, Стражи, Новом Селу, Јелаву и Доњем Добрићу претрпела су  у мају штету од градоносног невремена процењену на око 73 милиона динара. Њих 484 поднело је локалној самоуправи захтев за накнаду штете али је мрка капа да ће од тога бити неке вајде.

Градско веће ће се, очекују у Одељењу за привреду, за помоћ обратити Владиној комисији за елементарне непогоде али чињеница да надокнаду још нису добили они које је у лето 2009. погодило градоносно невреме у  Горњем Јадру,  не буди наду у позитиван исход.

– Извештај о мајској штети добиће Градско веће коме ћемо предложити да  захтев за помоћ пријави комисији за елементарне непогоде Владе Србије, а она ће надамо се одговорити Лозници. Грађани Горњег Јадра штету претрпљену 2009. још нису наплатили. Одељење за привреду два пута се обраћало Влади, прво захтевом за помоћ у септембру исте године, онда и у марту наредне, али до данас нисмо добили ни динар. Поново апелујемо да грађани осигурају своје усеве и непокретности како би смањили последице штете и ризик, да не зависе од гледања у небо и тога хоће ли бити новца за помоћ приликом штета од невремена – каже Милутин Станимировић, начелник Одељења за привреду.

У јулу пре четири године око 1.159 домаћинстава претрпела су велику штету на пољопривредним културама и грађевинским објектима када је градоносно невреме погодило 23 месне заједнице. Градска комисија утврдила је укупну штету од 115,5 милиона динара, на 2.148 хектара усева од 68,6, а на  кућама и осталим грађевинским објектима 46,9 милиона динара.  Тада је градоносни облак оштетио 1.357 хектара кукуруза и 159 пшенице, 1,2 милиона комада бибер и 155.449 комада фалцованог црепа, близу десет хиљада комада салонит и 2.200 ондулин табли.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )