СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – ЗАОКРУЖЕН СОЛАРНИ СИСТЕМ

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – ЗАОКРУЖЕН СОЛАРНИ СИСТЕМ

Zadovoljni zavrsenim poslomУ Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача комплетиран соларни систем чијом ће се применом месечно уштедети око милион динара

Завршетком друге фазе радова, Специјална болница за рехабилитацију Бања Ковиљача комплетирала је соларни систем површине од око 250 метра квадратних. Соларном енергијом сада се догрева сумпоровита вода у пет базена и хигијенска вода у кадама за подводну масажу као и топла вода у хигијенским чворовима у целој  установи.

– Био је то огроман посао који је трајао око осам месеци. После прве фазе, сада је урађена и друга којом је комплетиран цео соларни систем који је, сигурно, један од највећих  у Србији. Ми смо велики потрошачи топле воде коју највише користимо лети када има и највише сунца и због тога смо се одлучили на овај корак како бисмо уштедели енергенте – каже др Никола Сремчевић, директор ове установе.

Према речима Милоша Степановића из новосадског предузећа „Стем“, које је извело ове радове, менаџмент Специјалне болнице схватио је значај који енергетска ефикасност има у данашње време посебно на цену енергената.

– Заједно са израдом овог соларног система модернизовене су и топлотне подстанице у објекту, гасификована је котларница, што је значајно смањило и загађење околине, јер се пре тога користио мазут. Целокупна опрема је врхунског квалитета и  сваког дана се може очитавиати које се уштеде постижу. Поред свега тога, ово је сигуран систем.

Вредност – око 36 милиона динара.

Месечне уштеде енергената и енергије које доносе солари износи око милион до милион и двеста динара, што је веома значајно за ову установу и, како каже др Сремчевић, представљају њену будућност јер ће се уштеђена средства искористити за нова улагања у развој установе.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )