ГРАД ПРОТИВ ГРАДА – ЗА РАКЕТЕ 1,7 МИЛИОНА

ГРАД ПРОТИВ ГРАДА – ЗА РАКЕТЕ 1,7 МИЛИОНА

GRAD KUPUJE RAKETEЗа набавку 49 противградних ракета Фонд за развој града наменио је 1,7 милиона динара како би се у лозничком крају  поправила противградна заштита. После последњих дејстава поједине противградне станице остале су са једном или две ракете и неопходна је њихова попуна.

– Поступамо према препоруци МУП-а, односно Сектора за ванредне ситуације и када завршимо ову набавку свака од 21 противградне станице, колико их је активно, имаће по пет ракета. Оне би требало да стигну већ до краја ове седмице, а циљ нам је да пољопривреду и воћарство заштитимо од града, као и грађевинске објекте који такође при градоносном невремену трпе штету. Фонд и овако помаже пољопривредницима,  а не само кроз подстицајна средства и субвенције – каже Никола Драгићевић, директор Фонда за развој града.

Ово је први пут да Лозница купује противградне ракете, а према речима Јована Миладиновића, члана Градског већа задуженог за пољопривреду, од 24 противградне станице ове године три нису активне, а сезону су почеле са по три ракете.

– Нисмо ни на половини сезоне, а станице су  већ дејствовале пет дана и испалиле 73 ракете. Према подацима полигона у Ваљеву,  26. јуна имали смо укупно 56 ракета, с тим да је станица на Церу имала једну, а у Лешници, Липници, Стражи и још неким местима две ракете, тако да је набавка нових неопходна. Са преосталих 56 и набавком нових имаћемо по пет ракета на свакој од 21 станице. Иначе, ракете нису уопште јефтине и у зависности од тога да ли су кратког или дугог домета, коштају од 30 до 34 хиљаде динара – каже он.

Противградни стрелци на територији Лознице бране око 61.200 хектара од којих је око 36.000 пољопривредно земљиште.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )