ДОГОВОР У ЗАЈАЧИ – ДРЖАВА ЋЕ РЕШАВАТИ ПРОБЛЕМ ЗАГАЂЕЊА

ДОГОВОР У ЗАЈАЧИ – ДРЖАВА ЋЕ РЕШАВАТИ ПРОБЛЕМ ЗАГАЂЕЊА

SASTANAK U ZAJACCIПрошлонедељна посета делегације ресорних министарстава, локалне самоуправе и здравствених установа, резултирала је договором око формирања оперативног тела које ће убудуће надгледати све активности на решавању загађења у Зајачи. Најављена нова контрола деце и додатне анализе у Словенији

Државни секретар Министарства здравља др Периша Симоновић, директор Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, др Драган Илић, директор Института за медицину рада Србије “Др Драгомир Карајовић” др Александар Миловановић, државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин и начелник одељења за управљање отпадом Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Иван Пошарац разговарали су прошле седмице (27. јуна) са мештанима Зајаче о процени, праћењу и контроли изложености олову у овом месту. Др Периша Симоновић поручио је грађанима са којима је разговарао у месној амбуланти да је Србија у потпуности у могућности да обавља испитивања која су потребна у вези са токсичким ефектом олова у крви, али да је за решавање проблема у Зајачи неопходан синхронизован рад свих институција и одговорних појединаца у држави.

– Србија може да обавља сва неопходна испитивања, без икаквих накнадних контрола, али ради детаљније анализе здравља имамо договор са Владом Словеније и њиховим ресорним министарством да Универзитетска лаболаторија у Љубљани буде контролна и њој ћемо слати сваки десети узорак крви, што је стандардна процедура. Договорили смо се да формирамо оперативно тело састављено од представника мештана Зајаче, локалне самоуправе, здравствених установа и представника свих надлежних министарстава, које ће обједињено радити на решавању проблема загађености животне средине у овом месту и надгледати рад сваке појединачне институције. Влада Србије је решена да се суочи са овим проблемом, а оперативно тело ће пратити све даље активности које планирамо – рекао је др Симоновић.

Он се мештанима и родитељима деце код које је регистрован повишен ниво олова у крви извинио у име свих појединаца и органа, укључујући и Министарство здравља, за досадашње “евентуално чињење или нечињење” и обећао да ће убудуће свима бити доступне информације о томе којом динамиком се прати и здравствено стање становништва и животне средине, али и како решити проблем загађења.

У НЕДЕЉУ – КОНТРОЛА У ЗАЈАЧИ

Дом здравља “Др Миленко Марин”, у сарадњи са стручњацима са Института за медицину рада из Београда, организоваће у недељу 7. јула у амбуланти у Зајачи систематски преглед становништва и анализу крви на присуство тешких метала, саопштено је из ове установе. Биће то и прва контрола здравственог стања деце којој је последњи пут у фебруару 2012. узета крв на анализу јер је претходно код већине утврђен повишен ниво олова у организму.

С.Пајић

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )