САЈАМ ОМЛАДИНСКОГ ТУРИЗМА – ФЕСТИВАЛ МЛАДОСТИ – ДА ЈЕ ВИШЕ СВИРКИ

САЈАМ ОМЛАДИНСКОГ ТУРИЗМА – ФЕСТИВАЛ МЛАДОСТИ – ДА ЈЕ ВИШЕ СВИРКИ

Rok festivalРок фестивалом одржаним у суботу у Улици Јована Цвијића почео је “Сајам омладинског туризма” који ће до краја лета имати још неколико програма у Лозници. На бини су се пред, углавном вршњачком, публиком појавили локални рок састави, а наступио је и Ђорђе Давид са својом групом “Дед соу”. Познати музичари дружили су се са лозничким рокерима и на тонској проби разменили искуства.

– Волео бих да градски оци подрже овакве догађаје и младим музичарима омогуће да нешто и сниме јер када буду имали такву подршку и пажњу, млади изван великих центара осетиће подстицај да се потруде. Из овог краја успели су само шабачки “Гоблини”, а моја је жеља да и нека лозничка група оствари запажени успех. Задовољан сам оним што су млади рокери показали на сцени и очигледно је да се труде да буду што умешнији и тај труд никако не би требало потцењивати. Јасно је да они нису свирали као наша предгрупа, већ смо сви наступили заједно и равноправно – рекао је Давид.

Центар Лознице одјекивао је до после поноћи од жестоке музике, а могли су је чути и у Трбушници. Млади музичари и Давидова група прашили су добро на задовољство младих и оних мало старијих који су се ужелели добре свирке у нашем граду.

– Дуго код нас није било оваквих свирки и надам се да ће бити приређиване чешће, а бар једном годишње. Интересовање ће бити све веће, што наступи буду чешћи. Ђорђе Давид је прави заштитник младих рокера у Србији и дружење са њим и његовом екипом нам је много значило и доста смо научили – каже Павле Новичић певач лешничке “Црне стреле”.

Његов колега бубњар Милош Рељић каже да ће “Стрела”, у којој је просек година 15, ускоро почети да ради ауторске песме и да припрема албум, а велику подршку пружају им старије колеге из група “Соло” и “Кондори”. Да рок није музика којом се баве проблематични младићи показује поред осталих и пример групе “Соло” у којој наступају све одликаши, студенти, или свршени и будући студенти. Група “Соло” ради три и по године и наступала је већ у окружењу, али и у Новом Саду и на фестивалу у Црвенки.

– Иако се сада прича да су народњаци бољи, верујем да се може нешто урадити и не треба одустајати. Ми се надамо да ћемо ускоро издати први албум, остало је да снимимо још једну песму и да се онда потрудимо да обавимо најтежи део посла, тражење покровитеља – рекао је Александар Иванић додавши да подршка искуснијих колега младим музичарима много значи и даје им велики подстицај да се не предају.

Жељу да се овакви концерти чешће одржавају исказали су и остали музичари задовољни наступом пред захвалном публиком, а Жељко Ђукановић из лешничког “Апола”, који ускоро обележава годишњицу рада, каже да је то једини начин да рок поново почне да се слуша.

– Ми смо средњошколци и основци, рано је за наше песме, али се нешто мора променити јер наши вршњаци тренутно углавном слушају оно што нису чак ни народњаци, већ исмевање музике – јасан је Ђукановић.

На фестивалу су учествовале локалне групе “Гонзалес”, “Аполо”, “Сеизмос”, “Црна стрела”, “Соло” и Давидов “Дед соу”. “Сајам омладинског туризма” организује Установа за физичку културу “Лагатор” у сарадњи са Омладинским центроми уз подршку градске управе, а финансира га Министарство финансија и привреде.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )