(СЕДАМ ДАНА) У ЗАЈАЧИ – БОРОВЧАНИН ОБЕЋАО ПОМОЋ

(СЕДАМ ДАНА) У ЗАЈАЧИ – БОРОВЧАНИН ОБЕЋАО ПОМОЋ

BOROVCANIN U ZAJACIНенад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта, заједно са др Милијаном Поповић, директорком Завода за јавно здравље из Шапца, директроком Опште болнице у Лозници др Вером Крсмановић и замеником директора лозничког “Водовода” Драганом Павловићем, посетио је у суботу Зајачу, где се састао са мештанима и родитељима деце код које је регистрован повишен ниво олова у организму. Он је потврдио да је претходно разговарао са министарком здравља др Славицом Ђукић Дејановић и да је она већ окупила тим сарадника који ће утврдити тренутно стање у Зајачи.

– Њени сарадници ће већ за десетак дана доћи у Зајачу како би што пре утврдили степен тровања, али и указали на који начин треба деловати превентивно у будућности како би се тај проблем решио. Треба установити факторе због којих је до тога дошло, а у томе очекујем подршку стручњака из Министарства за енергетику и екологију, који би требало такође да дођу на лице места и утврде који је степен загађености и одакле она долази. Дошли смо међу мештане јер нема смисла да они обијају прагове надлежних по Београду или да се са њима дописују, а не добијају одговоре – казао је Боровчанин наглашавајући да у решавање овог проблема морају бити укључени сви релевантни државни чиниоци и да ова тема мора бити изван сваке политике.

Директорка Завода за јавно здравље Мачванског округа је објаснила мештанима да Министарство здравља не може само да реши овај проблем и да је решење у мултисекторском приступу будући да утицај система здравствене заштите представља тек око 20 одсто очувања здравља.

– Ми смо спремни да урадимо све што је неопходно, а у сталном контакту смо и са Институтом за јавно здравље у Београду. Уз конкретне кораке, неопходно је и упознати становништво са мерама заштите и минимизирању фактора ризика загађења животне средине – казала је др Милијана Поповић.

С. Пајић

Опширније у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )