ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ – КЊИГА О ЛОЗНИЧАНИМА

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ – КЊИГА О ЛОЗНИЧАНИМА

MOJA LOZNICAОбележавање Дана града био је добар повод за представљање монографије “Моја Лозница”, коју је уредио Зоран Милошевић, а међу чијим корицама се налазе текстови тридесетак Лозничана који су своје каријере изградили ван завичаја. Скуп препун емоција, пријатељства и успомена организован је пре седам дана у Библиотеци Вуковог завичаја, а поред градоначелника Видоја Петровића, који је био и домаћин вечери, представљању књиге присуствовали су др Анка Дражић, професорка Медицинског факултета у Београду, др Марко Иветић, проректор Универзитета у Београду и професор хидротехнике на Грађевинском факултету, доктор Јозеф Дебељух, лекар-геронтолог, Слободан Терзић, ТВ режисер и продуцент, композитор Милутин Поповић Захар, Зоран Стефановић, драматург писац и издавач, и Маја Марковић, поп певачица.

– Лозница је имала у прошлости своје великане, а има их и данас. Идеја за ову књигу је проистекла из унутрашњег осећања свакога од нас. Често сам одлазио из Лознице али сам јој се увек враћао и увек је била у мени, као што је, сигуран сам, и у свим ауторима ове књиге. То се види и на свакој њеној страници коју су исписали – рекао је градоначелник.

Дајана Ђедовић, директорка Центра за културу “Вук Караџић”, који је у оквиру едиције “Људи и завичај” објавио монографију, указала је на чињеницу да су овом књигом подигнути нови мостови и пружена рука између оних Лозничана који су отишли из овог града и оних који су у њему остали. Набрајајући све ауторе текстова у књизи, њен уређивач Зоран Милошевић је приметио да свако ко нешто напише “увек ризикује да то буде прочитано”.

– Прошлост градова почесто одређује њихову будућност. Ову књигу смо стварали због наше деце и нашег града. Да деца не забораве ко су им били очеви, а потомци да не забораве како се стварао овај град. Град је као живо биће, као дете, треба му љубав, нега и подизање – рекао је Милошевић.

Маја Марковић (Цветковић), поред текста приложеног за монографију, своје Лозничане обрадовала је и једном песмом, док су због спречености да дођу на промоцију књиге неки од аутора текстова послали поздраве и честитке за Дан града.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )