ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – ДО ЛОЗНИЦЕ ВОДИ СРЦЕ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА – ДО ЛОЗНИЦЕ ВОДИ СРЦЕ

naslovna dan gradaСвечаном академијом у понедељак је обележен Дан града. Повељу града добила Вукова задужбина, док је плакету примило пет лауреата. Лозница је прогресиван, иновативан град, који показује своју снагу, увек нову енергију и жељу да буде бољи али и да остане свој и другачији, каже потпредседница владе Сузана Грубјешић

Лозница је Дан града 16. јун обележила свечаном академијом у Вуковом дому културе у присуству потпредседнице Владе Србије Снежане Грубјешић и бројних угледних гостију из политичког, привредног и културног живота града, Србије и региона.  Обележен је датум када је  1866. од турске касабе Лозница постала варошица “са изгледном будућношћу”.

Градоначелник Видоје Петровић рекао је да је, нажалост, Лозница донедавно била заборављен град и од властите државе али да се последњих година тај однос мења.

– Данас смо овде да обележавајући значајан датум показујемо приврженост историји нашег краја и традиционалним вредностима. Да заједно пошаљемо јасну поруку да смо непоколебљиво окренути ка будућности. Лозница скоро читаву деценију радом потврђује ту праксу. Празнику града у част  оснивамо Регионалну развојну агенцију Подриња, Подгорине и Рађевине. У њу улазе локалне самоуправе са амбицијом да регионално управљају развојним процесима у приоритетним областима: малих и средњих предузећа, предузетништва, људских ресурса, инфраструктуре, туризма, пољопривреде и села. Тако уједињени имамо прилику да се приближимо, међународној заједници, приступним фондовима  и перспективама бржег развоја и запошљавања.  Лозница је средина у којој се стално нешто дешава и ради смо да се до краја ове декаде уврстимо у ред најразвијенијих градова и општина Србије – рекао је он.

Петровић је рекао да град подиже инфраструктуру и стално мисли на инвеститоре и веће запошљавање, подстиче развој села и преко Фонда за развој улаже значајан новац у унапређење предузетништва и пољопривреде. Подсетио је и на стална улагања у запошљавање младих, најбоље ученике и студенте, подршку породиљама и подстицај наталитета.

– Тешкоће времена осећају се и у нашем граду. Наш одговор на то био је и биће – рад и домаћински однос. Радује ме сазнање како овде прави домаћини раде и грабе сваки тренутак да не оставе било шта за сутра. И то мора да буде мера. Да свако ради и одговара за свој посао. Да свака институција има своје име, да буде доступна јавности и оцени градске скупштине. За све који су веровали да граду и повереном послу припадају, без остатка, наша врата су била отворена. Кажу да вам за Лозницу не требају путокази. До ње вас води срце. Када се осетите добро, када вам је лепо, тада знате да сте стигли у Лозницу, у свој град – рекао је градоначелник честитајући Лозничанима Дан града.

Сузана Грубјешић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције, рекла је да је Лозница прогресиван, иновативан град, да показује своју снагу, увек нову енергију и жељу да буде боља али и да остане своја и другачија.

– Ово је празник за све вредне Лозничане и Лозничанке, за оне који воде овај град и који могу да буду поносни на све оно што су урадили. Велики задатак је пред свима нама, како да ову Србију променимо набоље, да коначно постане уређена земља, са владавином права, бољим животним стандардом, већом запосленошћу, како да више не живимо од сећања на време када се боље живело, већ да тај бољи живот постане реалност, нарочито младој генерацији која тог сећања нема. Како да Србија постане земља у којој сви градови имају једнаке шансе за развој, из које млади образовани не одлазе у потрази за бољим животом. Тај задатак није нимало лак ни једноставан, то не може да уради нико други осим нас, ни Европа ни Америка, Кина, ни Русија. Они могу да помогну али само ми сами можемо и морамо да померимо ствари набоље. Предуго причамо и слушамо о нашим потенцијалима, сада је крајње време да те потенцијале почнемо и да користимо. Убеђена сам да се свако од вас ко се јутрос пробудио у Лозници свестан привилегије живота у граду који је по свим параметрима лидер западне Србије. Желим да то и останете и будете, као и до сада, пример другим градовима – рекла је она.

Ове године повеља града припала је Вуковој задужбини из Београда док су плакете добили Сава Бабић, карикатуриста и сликар, Милоје Ђукановић, освајач првих места на такмичењима из физике и бронзане медаље на Олимпијади у Ирану, “Нели” фабрика кондиторских производа, породично газдинство Славице Трифуновић из Страже и Зорица Вишњић, новинарка, главни и одговорни уредник “Лозничких новости”. У име добитника највиших признања града захвалио се др Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине, који је рекао да осећа Лозницу као свој град.

– Овај град је у овим тешким временима оптимистички загледан у будућност и то избија из људи, из стваралаца. То је један од оних градова у Србији који исијавају надом, а данас је то тако важно. За такав приступ оних који воле и воде овај град треба захвалити културним темељима. Реч је о Вуку, о Тршићу као стаменом упоришту, о Вуковој најоптимистичкој пословици за сва времена “не да се али ће се дати”. Желим Лозници даљи узлет, да и даље буде град на пример – рекао је задовољан што задужбина признање прима у години  када је обележила четврт века постојања.

Свечана академија завршена је наступом хора “Ноктурно” из Београда, а са њом и вишедневни програми “Дани Лознице” који су ове године организовани први пут.

Гости

Свечаној академији присуствовали су представници Сталне конференције градова и општина, градоначелници и председници општина,  Пирот, Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ, Суботица, Земун, Трстеник, Бијељина, Зворник, Угљевик, Зеленика и италијанског Милана, народни посланик др Златко Максимовић, потписници оснивања Регионалне развојне агенције “Подриње, Подгорина и Рађевина”, привредници, одборници, представници СПЦ, Војске Србије и МУП. Лозница је добила и  бројне телеграме од представника Владе, Народне скупштине, начелника Генералштаба Војске Србије, градоначелника и председника општина из Србије и региона.

Дан Лознице

Хатишерифом из 1833. године Лозница се поново нашла у саставу Србије. После три деценије 16. јуна 1866. од турске касабе постаје варошица и то је датум који се од 2002. обележава као њен рођендан. Од 29. децембра 2007. Лозница је одлуком Скупштине Србије добила статус града.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )