О ЗАЈАЧИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ – ТРОВАЊЕ ИЛИ БЛАГОСТАЊЕ?

О ЗАЈАЧИ У ВЛАДИ СРБИЈЕ – ТРОВАЊЕ ИЛИ БЛАГОСТАЊЕ?

PANORAMA ZAJACE 2На изјаву власника РТ “Зајача” да је присуство концерна “Фармаком МБ” у овом месту “дар божји”, бројни мештани и родитељи деце код које је повећано присуство олова у организму реаговали су речима да је то “у најмању руку безобразно”. Градоначелник Видоје Петровић затражио чврсту подршку државе и најавио помоћ мештанима

После прошлонедељног оглашавања заштитника грађана Саше Јанковића, који је препоручио Министарству енергетике да обавља редовну контролу загађености ваздуха, воде и земље у Зајачи, а Министарству здравља да обави контролу здравља деце, у Влади Србије организован је састанак са представницима концерна “Фармаком МБ”, у чијем саставу је и РТ “Зајача”, градске власти у Лозници и представницима ресорних министарстава, на којем се разговарало о вишегодишњем проблему у овом рударском месту. Како су тог дана пренели национални медији, руководиоци “Фармакома” тврдили су да рудник и топионица нису узрок загађења, већ да оно постоји неколико деценија, док су градске власти тражиле помоћ надлежних министарстава. У решавање проблема укључила се и Светска здравствена организација, на основу чијих параметара је претходно и вршена анализа крви деце из Зајаче. Власник топионице олова и рудника антимона Мирослав Богићевић рекао је да су предузели све еколошке мере и да не доприносе загађењу, као и да су променили филтере и да топионица од почетка године не ради. Спремни су, како је казао, и за независну инспекцију која ће то потврдити.

Дар божји

– За становнике Зајаче је божији дар што је “Фармаком” тамо. Прича о загађењу у Зајачи доводи у питање егзистенцију 4.000 запослених у нашој компанији. Зато вас као бога молим, дођите да видите колико смо ми уложили у екологију. Када уђе акумулатор у машину, на једну страну иде пластика, на другу страну иде киселина, значи ништа не додирне земљу – објаснио је у Влади Србије директор компаније Мирослав Богићевић.

На ову изјаву реаговали су мештани и родитељи деце у чијем је организму повишен ниво олова, а председник Савета месне заједнице Слободан Живановић сматра да је то у најмању руку безобразно.

– Можда је топионица за њега била “дар божји” јер се производило олова више него икада раније. Нико у селу не жели да се фабрика затвори и да људи остану без посла, али чињеница је да су наша деца затрована оловом, а њихово здравље ипак треба да буде на првом месту. Нисмо ми направили губитке том преузећу, то је њихова пословна ствар – каже Живановић.

Он подсећа да се од почетка године два пута у име месне заједнице писаним путем обраћао Министарству здравља и да ниједном није добио никакав одговор, а да је крајем априла добио писмо из Министарства енергетике у којем је написано да је министарка Зорана Михајловић изразила жељу да током маја дође у Зајачу и на лицу места види како живимо.

– Нажалост, није дошла, али је зато дошао представник заштитника грађана и захваљујући њему прича је поново покренута са мртве тачке – истиче Живановић.

Уништени и усеви

На састанку у Београду био је и градоначелник Лознице Видоје Петровић који је истакао да се због загађења земљишта не може рачунати ни на усеве.

– Са надлежним државним министарствима покушавамо да решимо проблем Зајаче како привреда не би стала, а све ћемо учинити да оштећеним пољопривредницима помогнемо. Добар део становништва узгаја одређене биљне врсте, поврће или воће а не могу да га користе. Покушавамо да изнађемо начин да им кроз некакву субвенцију или новчану подршку надоместимо то. У томе очекујемо и подршку Министарства пољопривреде – рекао је Петровић.

Пажњу јавности изазвала је и изјава министарке здравља која је најавила де ће се следеће анализе крви вршити у Словенији јер Србија нема услове за то. Она је рекла да здравствено стање деце треба пратити али да је неопходно да и родитељи потпишу пристанак за вађење крви. Министарка је поручила да  што пре треба обезбедити сопствене лабораторије јер кадар који ће тумачити анализе већ имамо.

– Нажалост, здравље нашег детета угрожено је управо захваљујући топионици. Мој син (три и по године) имао је само годину дана када му је први пут анализирана крв и тада смо сазнали да је ниво олова повећан. Имао је 14 микрограма олова у децилитру крви, а на следећој контроли то се повећало на 18. За три месеца супруга треба да роди друго дете и бринемо шта ће бити и са њим – каже Ивица Павловић и додаје да је свестан да ће решавање проблема загађења у Зајачи потрајати.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )