ВРЕМЕ И УСЕВИ – ВРЕБАЈУ БОЛЕСТИ

Учестале падавине никако не иду на руку пољопривредницима. На појединим парцелама дошло је до задржавања воде у усевима, а ако биљке буду дуже од 72 сата под водом готово је извесно да ће увенути.

Због виших температура током дана и велике влажности земљишта интензивнија је појава биљних болести, а овакво време погодује и бујању корова.

– Због велике влажности отежан је улазак механизације у њиве тако је онемогућено третирање корова хемијским или механичким средствима. То ће за последицу имати смањење приноса. Пшеница се налази у фази наливања зрна и неопходне су јој стабилне временске прилике за даљи развој. Могућа је појава пламењаче и трулежи на класу. Кукуруз је у добром стању, њиве су углавном очишћене од корова, а за нормалан наставак вегетације у овом тренутку је неопходно више сунца, а мање падавина. И код луцерке је због велике влаге дошло до успоравања вегетације. Код соје је дошло до оштећења листова, али су пољопривредници правовременом прихраном  успели да спрече веће штете. Најважније је да се временске прилике стабилизују – каже инжењер Душан Деспотовић из Пољопривредне станице у Лозници.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )