ПРЕПОРУКА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА – ХИТНА КОНТРОЛА ЗАГАЂЕЊА У ЗАЈАЧИ

ZAJACA 2Иако су последње анализе указале на загађеност животне средине у Зајачи и повећан ниво олова у крви код чак 82 одсто од 100 испитане деце,  Министарство енергетике је без образложења прекинуло праћење квалитета ваздуха у овом месту на шта је у среду  реаговао Заштитник грађана Србије, који је препоручио да се без одлагања започне редовна контрола. Ресорна министарства дужна су да га у року од 21, односно 60 дана обавесте о поступању по препорукама

Заштитник грађана Саша Јанковић препоручио је у среду Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине да без одлагања започне са редовном контролом загађености ваздуха, воде и земљишта у Зајачи због загађења животне средине услед рада топионице олова и да о томе обавести грађане и јавност. Његов саветник је прошле седмице посетио Зајачу где су га мештани упознали са проблемима које имају и чињеницом да већ 15 месеци чекају на обећану здравствену контролу.

– Указали смо на то да је последња контрола деце обављена у фебруару 2012. и да је наредна обећана за јул те године. То се није десило, а нико од надлежних није нам се ни обраћао у протеклом периоду. Иначе, моја ћерка Милица има пет година и 21 микрограм олова у децилитру крви. На последњем систематском прегледу деце, који је обавио Институт за мајку и дете из Београда, прегледано је 127 деце за седам сати, што говори колико је преглед био озбиљан – каже мештанин Дејан Димитријевић.

Он, као и други родитељи изражава наду да ће после реаговања Заштитника грађана нешто коначно бити учињено на решавању вишегодишњег проблема. Министарству здравља препоручено је да, без одлагања, уз сагласност родитеља, спроведе ново испитивање нивоа олова у крви деце која живе у Зајачи и предузме превентивне и интервентне мере, у складу са резултатима испитивања. Заштитник грађана посебно је препоручио Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине и Министарству здравља да са другим надлежним органима и установама, власницима топионице, као и предствницима становништва Зајаче, без одлагања отпочну стални дијалог и предузму мере  заштите здравља становништва и животне средине.

Мештанин Марко Ђукановић објашњава да је радник РТ “Зајача” већ 16 година и да у његовом организму нема трагова олова, али да је зато код његове деце ниво опасне материје изнад дозвољене границе.

– Последњи преглед је показао присуство олова у крви код моје две ћерке. Млађа има четири године а пре годину дана имала је преко 32 микрограма олова у децилитру крви. Старија има осам година а у крви јој је у фебруару 2012. регистрован 21 микрограм – каже Марко Ђукановић, док његова супруга Јелена показује извештај ВМА из Београда од 28. јуна 2012. у којем пише да се “због повишене концентрације олова у крви препоручује уклањање детета од извора олова” и да би, у договору с мајком, требало “узорковати воду, кућну прашину и земљиште на олово”.

– Са овим папиром сам отишла до директорке топионице, да јој покажем мишљење доктора, али ме она истерала из канцеларије – јада се Јелена.

Далибор Пахла (37) је после 10 година проведених у фабрици на одржавању филтерских постројења постао инвалид рада.

– Топионица је од наше куће удаљена око 500 метара. Имам троје деце која имају од 21 до 24 микрограма олова у децилитру крви. Стално су болешљикава и показују знакове нервозе. Професионално сам оболео 2007. године, а онда сам добио и отказ јер сам тужио фирму за одштету. Здравствено стање ми се погоршава, а моја деца немају игралиште осим оног крај топионице. Вода из Штире смрди, а стара депонија је ужасна. Позивам првог потпредседника владе Александра Вучића да дође и види како живимо, али и да утврди ко је одговоран за здравље деце – каже Пахла и додаје да многи радници “Зајаче” због страха од отказа нису смели да говоре о проблему своје деце.

Како је навео Заштитник грађана, министарства су дужна да га у року од 21, односно 60 дана обавесте о поступању по препорукама. Он је утврдио да су Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Министарство здравља пропустили да предузму свеобухватне и континуиране мере контроле загађености животне средине у Зајачи, мере праћења здравља становништва тог места, а нарочито деце, и мере заштите животне средине од загађења услед рада топионице олова. Како се наводи, претходне анализе указале су на загађеност животне средине у овом месту и повећан ниво олова у крви код чак 82 одсто од 100 испитаних малишана, а Министарство енергетике је без образложења прекинуло са праћењем квалитета ваздуха у Зајачи тако што је уклонило мерну станицу за узорковање ваздуха, која се налазила у дворишту месне школе. Осим тога, како кажу, ниједна од мера праћења квалитета воде, земљишта и хране, које је после забрињавајућих резултата затражио Завод за јавно здравље из Шапца, није спроведена.

– Иако је топионица олова из непознатих разлога престала да ради, а после подношења притужбе Заштитнику грађана, мерна станица је враћена, тиме ни издалека није престала потреба да се предузму свеобухватне мере утврђивања опасности по здравље деце и одраслих и санирања евентуалних дугорочних последица загађења – наводи се у саопштењу.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )