ЛЕТО У ТРШИЋУ – СТЕЦИШТЕ МЛАДИХ И КРЕАТИВНИХ

ЛЕТО У ТРШИЋУ – СТЕЦИШТЕ МЛАДИХ И КРЕАТИВНИХ

TRSIC 2Преводилачком радионицом, која ће окупити младе слависте из Немачке, Аустрије, Русије, Италије, Енглеске и Белорусије, у петак 21. јуна почињу летње активности у Тршићу

 Како је саопштено из лозничког Центра за културу, слависти ће радити на преводу текста изложбе Музеја језика и писма о развоју српског језика и писма кроз историју са посебним освртом на реформу Вука Стефановића Караџића. Млади слависти, њих 12 са десет европских универзитета, радиће под руководством мр Драгане Грбић из Института за књижевности и уметност, а у Тршићу остају до 30. јуна. Покровитељи преводилачке школе у Музеју језика и писма су Центар за промоцију науке и Град Лозница.

– Вуково родно село током лета угостиће много младих и креативних људи из различитих области науке и уметности. Средином јула стижу студенти сликарства учесници Међународне студентске колоније, а одмах након њих 60 студената различитих катедри на  Универзитету уметности из Београда. Они раде у Летњој школи Ректората у намери да истраже и својим научним и уметничким радовима оплемене простор родног места језичког реформатора – најављују из Центра за културу.

Овогодишњи гости Куће писаца стижу почетком августа, а биће то бугарски писац и позоришни редитељ млађе генерације Петар Денчев и професорица Аристотел универзитета из Солуна Титика Димитруља. У исто време радиће и школа креативног писања под називом “Дуго лето за кратке приче” посвећена Милошу Црњанском. Школу ће водити Јелена и Вуле Журић а полазници су млади из Лознице и Панчева. Активности везане за Кућу писаца такође се одвијају под покровитељством Министарства културе и Града Лознице, а летње активности у Тршићу употпуниће и студенти етнологије који долазе на праксу коју ће обављати под руководством професорке др Љиљане Гавриловић са Филозофског факултета у Београду.

– Овако живе летње активности део су наше намере да Тршић 365 дана у години буде место окупљања младих и креативних, а са намером да Вуково дело, наш језик и традиција, постану инспирација и интелектуални изазов младих генерација – каже Дајана Ђедовић директорка Центра за културу “Вук Караџић”, установе културе од националног значаја, која управља знаменитим местом Тршићем.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )