БЕРБА МАЛИНЕ – ЦЕНА НЕПОЗНАТА

БЕРБА МАЛИНЕ – ЦЕНА НЕПОЗНАТА

LOSSA GODINA ZA MALINUУ лозничком крају почела је берба малине, а квалитет рода зависи од тога да ли су малињаци били на удару града, кише и како су одржавани. Због лањске суше и овогодишњих дугих кишних периода, зна се да ће род бити упола мањи од прошлогодишњег, али се, као и претходних година, не зна откупна цена овога воћа.

Златица Крсмановић, стручњак за воћарство лозничког Завода за пољопривреду, који покрива подручје Лознице, Крупња, Љубовије и Малог Зворника, каже да произвођачи на месту откупа добију откупни лист без цене, коју ће сазнати касније. Међу произвођачима се помињу цифре од 160 до 250 динара за килограм малине, а хоће ли се и колико њихове жеље и откупна цена поклопити, сазнаће када она званично буде саопштена.

– Овогодишњи род трпи последице прошлогодишње суше због које ће принос свакако бити смањен. Она је највише прогодила брдске пределе, док је у равничарским нешто боље стање, посебно тамо где су засади наводњавани и примењиване агротехничке мере. Ко ове године буде имао приносе од четири тоне по  хектару, може бити задовољан – каже она.

Према њеним речима кишно време неће неповољно утицати на наредну годину. Тамо где се засади добро штите  и примењује агротехника овакве временске прилике им погодују, јер условљавају да избије доста ластара који нису прошле године. Тако, за сада, ови кишни дани погодују неким оштећеним засадима малине које због временских (не)прилика већ годинама не даје велике приносе.

Т. М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )