ШТЕТА ОД ПАСА ЛУТАЛИЦА – ЗА ТРИ МЕСЕЦА-МИЛИОНЧЕ

ШТЕТА ОД ПАСА ЛУТАЛИЦА – ЗА ТРИ МЕСЕЦА-МИЛИОНЧЕ

Psi lutalice u Loznici-foto B.Backovic 004Комисија за утврђивање основаности захтева  за штету од напада паса луталица добила је у фебруару и марту 21 захтев, од тога 15 због напада на људе и шест  на домаће животиње. Према речима Томислава Арнаутовића, председника комисије, одбијена су два захтева за уједе док три странке нису прихватиле понуђено поравњање.

– Јавном правобранилаштву предложено је да склопи уговор са десет лица за накнаду штете због повреда од уједа паса луталица и још шест због напада паса на домаће животиње. За та два месеца накнаде укупно износе 551,7 хиљада  динара, од тога 505,6 хиљада за уједе и 46, 1 хиљада за штету на домаћим животињама. Два захтева су одбијена због недостатка медицинске документације и једну странку смо упутили да  права потражи на суду јер је  то био четврти захтев за члана из једне исте породице те комисија сумња да има злоупотребе. У јануару  је било девет захтева, осам уједа и један напад на домаће животиње, а укупна сума за накнаде је  410,9 хиљада динара – каже он.

Са лепшим данима уједа и напада је више па се очекује да сума за наканде буде већа него за фебруар и март. Арнаутовић каже да локална самоуправа припрема предлог за оснивање зоохигијенске службе у оквиру КЈП “Наш дом”, које  се и до сада бавило хватањем паса луталица и њиховим збрињавањем у прихватилишту.

– Разговарамо са локалним самоуправама које имају такву службу о њиховим искуствима. Уз издвајање новца за формирање азила на локацији садашњег прихватилишта за псе, настојимо да то буде начин за решавање овог проблема, да покушамо што више да смањимо број паса луталица и њихових напада на грађане и домаће животиње – каже Арнаутовић.

Лозница је прошле године на псе луталице потрошила је више од 11 милиона динара, за надокнаду штете настале због уједа и напада на домаће животиње дато је око 6,8 милиона док су трошкови рада прихватилишта за ове животиње били 4,6 милиона динара. Иначе, процена је да на територији Лознице и  Бање Ковиљаче има између шест и осам хиљада регистрованих паса, а на улицама до 250 паса луталица.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )