РУДАРИ У ЗАЈАЧИ – ПРЕКИНУЛИ ШТРАЈК

РУДАРИ У ЗАЈАЧИ – ПРЕКИНУЛИ ШТРАЈК

RUDARI PREKINULI STRAJKПосле 48 дана рудари “Зајаче” прекинули штрајк, пошто им је исплаћена јануарска зарада. Ових дана користе плаћено одсуство, а када ће се вратити у окна, није познато

 

После три дана протестног окупљања испред дирекције предузећа у центру Лознице, рудари РТ “Зајача” прошлог петка (31. мај) су са руководством фирме, која послује у оквиру концерна “Фармаком МБ”, постигли договор о прекиду штрајка, а од понедељка су званично наставили рад. Пошто им је средином прошле седмице исплаћена зарада за јануар, представници рудара састали су се са власником фирме у Шапцу, где су се договорили да наставе рад.

– Договорено је да док нам не измире обавезе за пензионо и здравствено осигурање сви искористимо плаћене и дане од годишњих одмора, а да ће нам потом плате бити исплаћиване 15. и 30. у месецу, уз толеранцију до пет дана. Ми смо то прихватили и од понедељка смо званично на послу. Остаје нам да са техничким особљем регулишемо коришћење плаћеног одсуства, на шта имају право запослени који су у сталном радном односу. Ових дана не долазимо на посао јер користимо те слободне дане, који нам по закону припадају, а онда ћемо поступити по даљим инструкцијама руководилаца фирме. Када и да ли ћемо сићи поново у рударску јаму, за сада није прецизирано – каже Горан Радић, председник Штрајкачког одбора рудара.

Он је потврдио да на последњем сусрету са власником предузећа топионичари нису успели да се договоре и да је за сада неизвесна њихова судбина. Због заосталих плата и неуплаћених доприноса радници “Зајаче” обуставили су производњу 16. априла и 45 дана провели у штрајку испред рударског окна, након чега су започели протест испред управне зграде.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )