ФОНД ЗА РАЗВОЈ ГРАДА – ПОДРШКА СТОЧАРСТВУ

ФОНД ЗА РАЗВОЈ ГРАДА – ПОДРШКА СТОЧАРСТВУ

TRIFUNOVICI  PROSSIRILI KRDOУз позајмицу Фонда за развој града за набавку товних јунади домаћинство Трифуновић из Страже проширило је стадо бикова. Град је и у овој години предвидео сто милиона динара које ће расподелити за развој пољопривреде, привреде и осталих грана које се сматрају носиоцима привредног развоја Лознице

 

Домаћинство Трифуновић из Страже тренутно има у својим шталама 59 бикова. Они су прошле године први пут користили средства Фонда за развој града и употребили их за куповину јунади, тако су проширили стадо и размишљају да опет учине исто.

Милан Трифуновић каже да се сточарством бави 13 година и да максимално улаже у куповину земље и механизацију.

– Почео сам са два и по хектара и купио још седам и по тако да сада имамо десет хектара земље са које обезбеђујемо храну за стоку. Прошле године смо први пут користили новац Фонда и њихова подршка много нам значи. Задовољни смо и радимо најбоље што можемо  – каже отац два сина од којих старији похађа ветеринарски смер средње пољопривредне школе.

Његова супруга Славица каже да су обавезе свакодневне, али да није тешко када човек зна шта и како треба радити.

– Важно је радити на време, стално и на прави начин. Навикли смо се на овај ритам, то је нама као људима у граду када одлазе на посао. Наша стока је квалитетна, месо је добро и могли бисмо да продамо и више него што имамо. До новца се долази релативно брзо јер  за десет месеци ухранимо телад. Иначе, сваки почетак је тежак, али смо се уходали и сада све то иде много лакше. Сву потребну механизацију имамо, само бисмо конкурисали за проширење сточног фонда – каже она док показује младе бикове.

Према речима Јована Миладиновића, члана Градског већа, пољопривреда је један од стубова развоја града Лознице, а газдинства попут породице Трифуновић могу бити пример осталима како се може засновати сопствена производња и организовати фарма са 59 грла бикова.

– Њима је у проширењу стада помогао Фонд за развој града, то је начин који ћемо практиковати да подржимо оваква газдинства и, ако се створе услови, субвенцијама путем бесповратних средстава омогућимо да лакше остварују производњу – рекао је он док Никола Драгићевић, директор Фонда за развој града,  каже да је ово пример како се новац улаже на прави начин.

– Фонд за развој града увидео је намеру породице Трифуновић да своју производњу подигне на виши ниво и доделио им позајмицу од милион и по динара за набавку товних јунади за даљи узгој и продају. Средства су реализована на прави начин, допринела су проширењу стада и пример су другим произвођачима на нашој територији на који начин да се ангажују у сточарству. Град је и у овој години предвидео сто милиона динара које ће расподелити наменски у виду субвенционисаних кредитних линија за развој пољопривреде, привреде и осталих грана које се сматрају носиоцима привредног развоја Лознице – казао је он током недавне посете Трифуновићима.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )