ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У РТ “ЗАЈАЧА” – РУДАРИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦУ

ПРОТЕСТ ЗАПОСЛЕНИХ У РТ “ЗАЈАЧА” – РУДАРИ ИЗАШЛИ НА УЛИЦУ

protest (1)После 45 дана штрајка, рудари “Зајаче” протест пренели пред управну зграду у центру града и најавили да ће долазити и даље све док им не исплате зараде. Градоначелник Видоје Петровић после разговора са рударима затражио помоћ од Владе Србије

Више од сто радника РТ “Заја-ча” протестовало је у среду испред управне зграде ове фирме, која се налази у центру Лознице. Незадовољни због неисплаћених зарада и неизмирених доприноса, рудари и топионичари одлучили су да и наредних дана на сличан начин укажу на проблеме које имају.

– По договору од 25. априла требало је парцијално да нам измирују заостале плате, уз текућа примања, али то није испоштовано. Нисмо примили ништа, па смо одлучили да штрајк из шуме преместимо пред управну зграду. Протести су мирни и подразумевају једночасовну шетњу од наше до зграде градске управе, а до 14 сати седећемо испред улаза у фирму – каже Горан Радић, председник штрајкачког одбора рудара.

Њих 36 подржало је и 70 топионичара, који су почетком маја прекинули штрајк на неколико дана.

– Радили смо пар дана док је било сировина, а онда смо 16. маја поново ступили у штрајк. Сировина нема тако да топионица не ради, а све је мање и хране за раднике. Тражимо своја права, оверене књижице и заостале плате. Чекамо зараду за јануар и фебруар – каже Дарко Симић, представник топионичара.

Након шетње до градске управе, раднике “Зајаче” примио је градоначелник Видоје Петровић са својим сарадницима и обећао подршку у решавању нагомиланих проблема.

– Они већ 45 дана штрајкују, нису примили ниједну плату за ову годину, а, како су ми објаснили, од 2011. није им повезан радни стаж. О свему су обавестили Владу Србије, али до сада нису добили никакав одговор. Због услова рада и безбедности, обраћали су се инспекцији рада, али нису наишли на довољно разумевања. Град ће одмах о свему овоме поново обавестити Владу Србије и ресорна министарства, као и председника и потпредседника Владе и министра финансија и привреде, у жељи да се у оквиру законских могућности пронађе решење и помогне радницима. Циљ Града и мој као градоначелника је да привреда ради, да људи имају посао и да за свој рад приме плате, да имају оверене здравствене књижице и повезан радни стаж. Свако ко то не поштује, мора да буде предмет рада надлежних државних органа – наглашава Петровић.

Он је потврдио да се радници у својој муци најчешће обраћају руководству града, али да оно, нажалост, нема ниједан законски основ да реши њихова питања и проблеме.

– Разумемо их и хоћемо да учинимо све што је до нас, али да помогнемо и привредницима. То чинимо кроз ефикасну локалну администрацију, изградњу инфраструктуре и стварање повољног пословног окружења. До сада нико од руководства “Зајаче” није нам се обраћао, а ми ћемо покушати да што пре организујемо састанак са представницима фирме како бисмо чули и њих. Кључ решења за рударе јесте у менаџменту “Фармакома МБ” и надлежним државним институцијама. Запослени треба да поштују своје обавезе, али постоје и обавезе послодавца, као и надлежних органа који спречавају непоштовање тих обавеза. Тако би и радници избегли да одлазе на адресе оних који не могу да им помогну – додаје градоначелник.

Представници радника “Зајаче” потврдили су да ће долазити пред управну зграду све док не реше проблем, а да су спремни да разговарају чим руководство испуни ранија обећања, односно исплати јануарске и фебруарске зараде.

Из градске управе саопштено је да је градоначелник после састанка са рударима известио ресорне министре, председника и потпредседника Владе Србије о проблемима рудара “Зајаче”, о чему су на ванредној седници обавештени и чланови Градског већа.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )