НОЋ МУЗЕЈА 2013. – ФОТОГРАФИЈЕ УСПОМЕНА

НОЋ МУЗЕЈА 2013. – ФОТОГРАФИЈЕ УСПОМЕНА

NOC MUZEJAНа хиљаде посетилаца “Ноћи музеја”, протеклог викенда уживало је у програмима који су организовани на близу 350 локација у Србији. Лозница је подржала ову манифестацију програмима у Тршићу, Музеју Јадра и Сталној поставци Миће Поповића

 

 

У “Ноћи музеја”, Лозничани су прошле суботе најпре могли да присуствују занимљивој радионици “Негативци у народним приповеткама”, која је приређена у Музеју језика и писма у Тршићу, док је у Музеју Јадра отворена занимљива изложба “Лозница кроз време и фотографије”. Овом поставком обухваћен је изглед и развој града од 19. века до данас, а аутор изложбе је историчар Горан Вилић. Поред некадашњег изгледа Лознице, захваљујући фотографијама из музејског архива, старији суграђани могли су да се подсете и неких људи из света спорта, културе и политике.

– Ово је моја трећа изложба на тему Лознице и обухвата 102 фотографије од којих је двадесетак из данашњег времена, а снимио их је уметнички фотограф Бранислав Бацковић. Панои су урађени тематски и приказују град у одређеном времену кроз културу, образовање, спорт или привреду, али и град из некадашњег и садашњег времена. То је значајно за младе суграђане који се и не сећају неких делова града, објеката или људи. Нешто старији Лозничани искористили су ову прилику да се подсете прошлих времена и евоцирају успомене на неке личности и догађаје, време пре и после Другог светског рата, као и на године просперитета и развоја нашег краја – каже Горан Вилић.

Исте вечери, у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић приређен је програм “Живот вредан сећања”, у оквиру којег су публици представљене до сада необјављиване фотографије из живота знаменитог Лозничанина.

– Вођени идејом да се ове године обележава 90 година од рођења Миће Поповића, одлучили смо да и у Ноћи музеја акценат ставимо на овај јубилеј. Мића је у Лозници живео до своје четврте године, тако да је касније стално говорио да се слабо сећа свог детињства али да су му искрсавале слике као одраз сећања на мајчине приче или гледања фотографија из породичних албума. У њима су фотографије из свих периода Мићиног живота, али смо се определили за оне из његовог најранијег детињства и оне које су настале у његовим зрелим и старијим година. О 90. годишњици рођења Миће Поповића биће речи и у оквиру манифестације “Мићини дани” која се одржава 12. јуна – каже Марина Цветановић, историчар уметности из Центра за културу “Вук Караџић”, који је организатор “Ноћи музеја” у Лозници.

 

УСПЕШНО

 

“Ноћ музеја” одржана је у 40 земаља Европе, 68 градова Србије, на 60 локација у Београду и 345 у целој Србији. Београд је забележио 190.000 посета, а највеће интересовање изазвале су бајке у Етнографском музеју, војни оркестри у Војном музеју, стручно вођене шетње по Новом гробљу, савремена бразилска уметност у Павиљону “Цвијета Зузорић”, живот Обреновића у Конаку кнеза Милоша, али и ново здање Кинотеке и Палата Србије.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )