УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – ТРИ ОДЕЉЕЊА МАЊЕ

Због смањеног броја ђака, у три лозничке средње стручне школе биће укинуто по једно одељење, промена неће бити само у гимназији

 

Од наредне школске године  у четири средње школе у Лозници биће уписано 862 ђака, деведесет  мање него лане! Промена нема само у Гимназији „Вук Караџић“ у којој места има за 180 ученика. Биће уписана два одељења природно математичког смера са по 30 ученика, три одељења друштвено језичког смера са по 30 ученика и једно одељење информатичког смера са тридесет ученика.

У Средњој економској школи смањен је број ученика за цело једно одељење, биће уписано 268 ђака.  Укидају се два занимања, посластичар (15) и трговац (30) а уведено је занимање конобар са 15 ученика. Места има за по 30 ученика за занимања економски, финансијски, правни, трговински, туристички и кулинарски техничар, по 24 ученика у два огледна одељења за занимања комерцијалиста и пословни администратор и 15 ученика за занимање кувар. Биће примљено и десеторо деце са сметњама у развоју за занимање припремач намирница.

У Средњој школи „Свети Сава“  такође ће бити мање 30 ученика пошто је укинуто занимање прехрамбени техничар, биће уписано 174 ученика. По традицији, најатрактивније занимање је физиотерапеутски техничар за које је предвиђено једно одељење од 30 ученика а одмах потом, занимање медицинска сестра-техничар, једно одељење од 30 ученика. Такође, по 30 ученика биће примљено за занимања техничар за индустријску и фармацеустку технологију, техничар за заштиту животне средине, а уместо техничара графичке припреме уведено је занимање техничар графичке дораде. Биће места и  за једно одељење са по 15 ученика за занимања женски и мушки фризер.

И у  Техничкој школи  ће наредне школске године бити уписано једно одељење мање и то у електро струци, моћи да се упише укупно 240 ученика. Места има за по 30 ученика за занимања електротехничар рачунара, техничар аутоматике, електротехничар енергетике, електромеханичар за машине и опрему, машински техничар за компјутерско конструисање и грађевински техничар за високоградњу и по 15 ученика за занимање електромеханичар за термичке и расхладне уређаје, електроинсталатер, аутоелектричар, механичар грејне и расхладне технике, инсталатер, аутолимар и аутомеханичар, декоратер зидних површина и керамичар.

Листе за упис у средње школе формирају се на основу успеха на малој матури, коју полажу сви ученици без обзира на то да ли желе да наставе школовање или не. Да подсетимо, ни у једној од четири средње школе у Лозници последње две године нису попуњена сва места, лане је после другог уписног круга остало места за још 85 ученика.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )