КРАЂЕ СА ЛОЗНИЧКИХ УЛИЦА – МИЛИОНСКЕ ШТЕТЕ

КРАЂЕ СА ЛОЗНИЧКИХ УЛИЦА – МИЛИОНСКЕ ШТЕТЕ

PUNA ULICA LETVIКрађа шахт- поклопаца, сливничких решетака и саобраћајних знакова на лозничким улицама постала масовна појава. Многе улице “окићене” црвено-белим летвама на местима где су биле решетке. Полиција најавила појачан рад на откривању оних који се баве овом работом

 

Због “сакупљача” секундарних сировина, лозничко Јавно предузеће “Град” одавно има велике главобоље, али је у последње време то баш узело маха. Колико је несталих шахт- поклопаца и сливничких решетака ових дана је баш уочљиво, јер су на  места ових других пободене црвено-беле летве,  а има их у много градских улица. Осим што се оваквим крађама прави велика материјална штета, овакав лоповлук угрожава и безбедност пешака, бициклиста и возача на улицама.

Према речима Зорана Томића, директора ЈП “Град”, са улица и локалних путева свакодневно нестаје све више саобраћајних знакова, шахт-поклопаца и сливничких решетака што, поред огромне материјалне штете коју због тога трпи градски буџет и предузеће,  драстично угрожавање безбедност учесника у саобраћају.  Предузеће чини све што може да улице што пре доведе у исправно стање, али набавити нестале предмете није лако.

– Само смо прошле године  имали око 460 украдених саобраћајних знакова, а просечна цена једног без стуба је између 4.000 и 4.500 динара, са стубом и до 7.000 динара.  У Улици Луке Стевића нестало је десетак саобраћајних знакова  са цевима које су одсечене до самог тротоара. У априлу је за једну ноћ нестало више од 40 шахт-поклопаца, сам поклопац је 5 до 6.000 динара, а поклопац са рамом је  до 14.000 динара.  Лако је израчунати да је то милионска штета и да би тим новцем могло да се постави доста урбаног мобилијара. Посебан проблем је код шахти кишне канализације пошто су неке постављене пре 20 и више година и данас се не могу наћи одговарајући поклопци већ све мора да се мења. Мислим да то не чини појединац већ је реч о добро организованој групи која то ради систематски. Обавештавали смо полицију, уредно слали пријаве и очекујемо да предузму мере и открију починиоце – каже Томић који апелује на грађане да благовремено пријаве нестанак шахти или знакова како би предузеће могло да реагује и спречи теже последице.

На удару лопова су улице Републике Српске, Марка Радуловића, Ђуре Јакшића, Ратарска,  Луке Стевића, Партизанска, Вере Благојевић, Војводе Путника, Георгија Јакшића и друге, од којих неке воде до школа, болнице, установа, предузећа и веома су прометне. Прошле године са улица је однето и више од 160 шахт-поклопаца и сливничких решетака.

У лозничкој полицији кажу да се овакви предмети најчешће продају као секундарне сировине и да су овим кривичним делом директно угрожени сви учесници у саобраћају. Лозничка полиција контролисала је све отпаде на свом подручју али, како тврде, нису пронађени предмети чији је нестанак пријавило предузеће “Град”. Они  најављују појачани рад на проналажењу “љубитеља знакова и шахти” и превентивне мере ради спречавања извршења оваквих кривичних дела.

Остаје нада да ће надлежни учинити све да се ова појава елиминише или сведе на подношљиву меру, да ће они који се овим баве схватити колико угрожавају суграђане па се манути “ћорава посла”, а до тада ће лозничке улице уместо сливничких решетака “украшавати” црвено-беле летве, док за однете саобраћајне знакове, за сада, замене нема.

 

 

Летве

Упозоравајуће црвено-беле летве су “опрема” зимске службе. Оне се у време снега стављају  на ивице коловоза како би возачи возила за чишћење знали колика је ширина пута. Сада су добиле нову улогу, само да и оне неком не падну за око па добију “ноге”.

 

Техника

Претпоставља се, кажу упућени, да се за крађу сливничких решетака користи комби са исеченим подом. Возило се упаркира изнад решетке, “мајстори” је закаче и подигну, а онда се преместе до наредне. Овим или неким другим методом у Улици Марка Радуловића, од пруге до Шабачког пута, од 25 украдено је 15 сливничких решетака.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )