ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ “ВУК КАРАЏИЋ” – УСТАНОВА ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ “ВУК КАРАЏИЋ” – УСТАНОВА ОД НАЦИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

Dajana DjedovicЛознички Центар за културу “Вук Караџић” недавно је добио статус установе од националног значаја. “Овај статус доноси одређене привилегије али и обавезује да се бавимо културом нашег краја на најбољи начин”, каже директрока Дајана Ђедовић

 

Влада Србије на седници одржаној 30. априла донела је одлуку да 60 установа културе добије статус установа од националног значаја. Предлоге за овај статус давала је Комисија коју је оформила Влада, али је своје мишљење дао и Национални савет за културу. Поред Народног музеја, Музеја савремене уметности, Југословенске кинотеке, Југословенског драмског позоришта, Атељеа 212 и других, овај статус добио је и лознички Центар за културу “Вук Караџић”.

– Ми смо једини центар за културу који је добио овај статус, а већину чине републичке институције. Почаствовани смо том чињеницом. На јавни позив одговорили смо слањем извештаја о нашем петогодишњем раду као и планова за наредних пет година, на основу чега се одлучивало о томе које ће установе понети овај статус, који није за сва времена већ се сваких пет година морамо борити за њега. Чињеница да управљамо знаменитим местима Тршић и Текериш, Галеријом “Мића Поповић и Вера Божичковић Поповић”, Вуковим домом културе, допринела је нашој афирмацији, али и наши амбициозни планови за наредних пет година. Статус установе културе од националног значаја са собом носи велику одговорност и обавезу да радимо још боље на промоцији Вуковог рада, његове реформе српског језика, културе Јадра и свега онога што је наша делатност – каже директорка Дајана Ђедовић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )