АПЕЛ ВЛАДИ СРБИЈЕ: ПРУГА ЈЕ НОВА ШАНСА – МРКОЊИЋ ЋЕ ПРЕЛОМИТИ?

АПЕЛ ВЛАДИ СРБИЈЕ: ПРУГА ЈЕ НОВА ШАНСА – МРКОЊИЋ ЋЕ ПРЕЛОМИТИ?

apeluju da vlada srbije nastavi prugu jovan todorovic predsednik gradske skupstine foto s.pajicСкупштина Лознице упутила је ових дана закључак Влади Србије, који су одборници једногласно усвојили на последњој седници, у којем се апелује на све релевантне државне органе да уважавајући значај пруге Лозница-Ваљево, као и досада уложене напоре и значајна средства, како у пројекте тако и радове, у што краћем року наставе изградњу ове важне саобраћајнице. Председник локалног парламента Јован Тодоровић подсетио је одборнике да је већ завршено око 40 одсто најтежих послова, који обухватају и пробијање тунела, као и да је пројектна документација комплетна, а у  допису Влади Србије  и то да је пруга Лозница-Ваљево значајна не само за грађане и привреду ова два града, већ за целу западну Србију.

– За Лозницу ова пруга представља окосницу даљег развоја и прави пример равномерног регионалног развоја, шансу да се отворе нова радна места и заустави миграција становништва. То подразумева ангажовање локалне грађевинске оперативе, а посебно је значајна чињеница да ће скоро извесно доћи до отварања рудника литијум-бора (јадарита), у овом тренутку најзначанијег минерала не само у Србији, већ и свету. Најближа отварању рудника је мултинационална компанија “Рио Тинто” (Лондон-Сиднеј) – стоји у допису који је послат на адресу Владе Србије, Министарства саобраћаја, директора ЈП “Железница Србије”, као и министру Млађану Динкићу.

У међувремену, премијер Србије Ивица Дачић се није изјаснио, али је министар Млађан Динкић захтев Ваљева и Лознице да се пруга између ова два града прави из руског кредита проследио министру Милутину Мркоњићу. За владајуће ваљевске социјалисте ово је ново охрабрење и нада да ће се пруга Ваљево-Лозница ипак градити. Како су пренели медији, градоначелник Ваљева Станко Терзић је потврдио да премијер није одговорио на допис, али да је стигао одговор министра финансија и привреде Млађана Динкића, у којем ваљевско руководство обавештава да је захтев “проследио министру саобраћаја Милутину Мркоњићу”. Терзић сматра да је то добро јер Министарство саобраћаја од самог почетка подржава захтев да буду настављени радови на прузи која спаја Колубару и Подриње.

– Министарство саобраћаја није ни дало сагласност “Железницама Србије” да део новца од 800 милиона долара из руског кредита буде преусмерен на трасу пруге Стара Пазова-Нови Сад. Охрабрени чекамо, дакле, одговор министра Мркоњића – изјавио је Терзић, додајући да је захтев Ваљеваца и Лозничана у Скупштини, учествујући у расправи о Закону о железници, бранио и посланик СПС Ђорђе Милићевић “дајући јаке аргументе у прилог наставка градње пруге Ваљево-Лозница”. По његовим речима, процена је да су за завршетак ове саобраћајнице потребне две године.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )