СТАРИ ОБИЧАЈ – КАД КАПИЈА “ДОБИЈЕ НОГЕ”

СТАРИ ОБИЧАЈ – КАД КАПИЈА “ДОБИЈЕ НОГЕ”

kapija dobila nogeИ овај Ђурђевдан је неким породицама, које имају ћерке или девојке за удају, донео главобоље и муке јер су са њихових дворишта поскидане капије. Реч је о старом обичају да се ноћ уочи Ђурђевдана скине девојци капија, да би се, по веровању, она те године удала. Скидају их, углавном, момци који гаје симпатије према одређеној девојци.

– Ово је већ трећи пут да ми скидају капију. Два пута се десило док у нашој кући није ни било младе женске чељади, али сада их имамо две. Капију сам проналазио у живој огради код комшије. Срећа да је нису далеко однели – јада се Лозничанин из Старе вароши.

Мештанин Лозничког Поља се сећа да је пре неколико година помислио да су капију однели лопови или препродавци секундарних сировина, али се касније уверио да је реч о шали и насташлуку момака из краја.

– Клизну маталну капију, дугачку више од три метра и тешку пар десетина килограма, момци су скинули пред зору. Чуо сам да се нешто дешава, али нисам ни помислио да ми неко скида капију. Ујутро сам био затечен. Још чудније било је то што сам после вишечасовне потраге пронашао гломазну капију на крову основне школе. Ни данас ми није јасно како су је тамо подигли јер је нас шест мушкараца имало муке да је скине и врати на своје место – сећа се он и додаје да му се те јесени старија ћерка удала.

Остаје недоумица да ли, ако младић некој девојци скине капију, то значи да ће се она удати за њега или само да ће се ускоро удати.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )