РУДАРИ У ЗАЈАЧИ – ОЧЕКУЈУ ПЛАТУ

РУДАРИ У ЗАЈАЧИ – ОЧЕКУЈУ ПЛАТУ

rudarima obecali platuВише од три недеље прошло је откако су 16. априла запослени у РТ “Зајача” обуставили рад због неизмирених плата. Пошто је тужено 13 радника, од почетних 60, у штрајку је остало тридесетак рудара који очекују да данас или у понедељак приме плату за јануар

 

Тринаест радника Рудника и топионице “Зајача”, које је фирма пред првомајске празнике тужила због ометања производње у погонима, поднело је жалбе, али су због неизмирених зарада и доприноса за пензионо и здравствено осигурање рудари наставили штрајк испред јаме “Штира”.

– После две недеље генералног штрајка, ми нисмо прекидали протест, док су топионичари у уторак 30. априла прекинули обуставу рада и наставили производњу, тако да су радили и за Први мај. Тачно је да смо примили плату за децембар, мада нису сви добили цео износ, али од штрајка не одустајемо док нам не исплате зараде за јануар и фебруар. Истог часа враћамо се у јаму и настављамо посао, али до тада остајемо под ведрим небом, по цену отказа – каже Горан Радић, председник Штрајкачког одбора рудара.

Он је потврдио да је 13 радника, од чега шест рудара, фирма тужила за ометање државине, односно ометања производње, али и да су неки рудари прекинули штрајк и наставили посао у руднику “Заворје”.

– Тужено је нас неколико јер фирма на то има законско право пошто је њен власник приватник. Власник “Фармакома МБ” Мирослав Богићевић је пре празника разговарао са нама и рекао нам да нема ништа против да наставимо штрајк, али се и сложио да рудари морају бити плаћени за свој тежак рад. Обећао нам је да ће плате бити намирене, али да топионица мора да ради како би се створио новац и зато су топионичари и прекинули штрајк. Надамо се да ће обећање бити испуњено и очекујемо још једну плату данас или у понедељак 13. маја. О даљој динамици исплата заосталих плата спремни смо да се договоримо са руководством фирме. На улазу у “Штиру” остало је нас тридесетак, док су колеге са “Заворја”, у страху од отказа који им је најављен, наставили да раде – објашњава Радић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )