ГО СНС О БРИСЕЛСКОМ СПОРАЗУМУ: – БОЉЕ НИЈЕ МОГЛО

ГО СНС О БРИСЕЛСКОМ СПОРАЗУМУ: – БОЉЕ НИЈЕ МОГЛО

snsПостигнут је максимум у тешким околностима за Србију, а ако споразум са Косовом изазове велику националну подељеност, онда о њему треба да се изјасне и грађани на референдуму

Градски одбор Српске напредне странке једногласно је подржао бриселски споразум између Србије и Косова. Како је у уторак на конференцији за штампу рекао др Јездимир Вучетић, председник ГО СНС, оцењено је да је било крајње време да се на ово питање стави тачка како би се Србија могла окренути решавању горућих економских питања и укључивању у заједницу европских народа.

– Питање Косова је требало решавати много раније јер се ради о вишедеценијском проблему, али ниједна власт није имала воље за то, страхујући да ће на њему изгубити политички утицај. Ова влада, пре свих Вучић и Дачић, имали су снаге за то, свесни свих ризика, али и спознаје да тиме чине најбоље могуће за своју земљу и народ – рекао је Вучетић.

Он је истакао да је Споразумом прецизирано формирање ентитета заједнице српских општина на северу Косова, потпуна извршна власт над школством, здравством, аутономно судство иако ће суђење бити по албанским законима и уз албански печат, затим, формирање српске полиције где ће регионални командант полицијских снага бити Србин и где, како је рекао “шиптарска  полицијска чизма не може крочити”.

– Гарант овог договора биће НАТО и само захваљујући Вучићу то је ушло у споразум. И што је најважније, признавање Косова ниједном речју није споменуто – рекао је Вучетић и оценио да су реакције на споразум подељене делом због недовољног познавања суштине тог договора и околности под којима је постигнут, делом и због слепила национализма, али и због политизације целог случаја и настојања да се позивањем на издају издејствују јефтини политички поени.

– На Главном одбору странке оцењено је да је споразум највише што је Србија могла добити у овом тренутку и дата је пуна сагласност Александру Вучићу да,  уколико дође до велике националне поделе око овог питања, предложи да се о томе изјасне и грађани на референдуму.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )