ПРОТЕСТ РУДАРА У ЗАЈАЧИ – НОЋ ПРОВЕЛИ У РУДАРСКОМ ОКНУ

ПРОТЕСТ РУДАРА У ЗАЈАЧИ – НОЋ ПРОВЕЛИ У РУДАРСКОМ ОКНУ

После месец дана преговора и надања да ће им заостале плате бити исплаћене, рудари из Зајаче у уторак обуставили рад. Њих четрдесетак ноћ провело у рударској јами намеравајући да ту остану до испуњења њихових захтева, али након молбе из ресорног министарства напустили окно и протест наставили на отвореном. Надлежно министарство саопштило да концерн “Фармаком МБ” држави дугује  више од 195 милиона динара на име накнаде за коришћење минералних сировина

rudari se zatvorili u rudniku traze plate od decembra 2 foto s.pajicЧетрдесетак радника рудника “Заворје” и “Штира”, који припадају концерну “Фармаком МБ” из Шапца, односно Рудницима и топионици “Зајача”, протеклог уторка потпуно су обуставили производњу, а потом сишли у рударску јаму где су провели ноћ, изражавајући тако протест због неисплаћених зарада од децембра прошле године, али и неизмирених обавеза за пензионо и социјално осигурање. Ноћ су провели без струје, са нешто хране и воде, а како су поручили, протест су планирали да наставе до испуњења захтева које су предочили руководству фирме. Како са надлежнима из фирме нису успели да се договоре, обратили су се Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања.

– Од уторка у 15 часова потпуно смо обуставили рад. У јами су остала 43 рудара која нису желела да изађу из окна, а због здравствених потешкоћа тројице радника морали смо да позовемо и Хитну помоћ. Већ смо имали неколико преговора са власником и руководством фирме, али ниједно од датих обећања нису испоштовали и зато смо се одлучили на овај корак. Ступили смо у контакт с ресорним министарством одакле смо замољени да због безбедности и здравља радника ипак изађемо из јаме. Није било лако, али су моје колеге ипак прихватиле молбу и наставили смо протест испед окна, на отвореном – каже председник Штрајкачког одбора Горан Радић, ВКВ рудар у руднику “Заворје”, који је потврдио да очекују посету државног секретара надлежног министарства.

Он је објаснио да је један састанак одржан у Зајачи, а други у Шапцу, и да су радници прво тражили исплату децембарске и јануарске плате, али како им је речено, фирма ни то није у могућности да учини. Пре седам дана део радника се сложио да се линеарно исплати свима по 30 хиљада динара и обећано је да ће то бити завршено до 15. априла, али ни наредног дана није било никаквих помака па су у уторак рудари сишли у окно.

– Нисмо имали други избор. У току ноћи понудили су нам да сачекамо до краја ове недеље, али ми више немамо стрпљења и сада тражимо исплату три заостале плате. Видећемо шта ће бити после састанка са представницима државе и министарства – објашњава Радић и подсећа да су последњу испату имали у  фебруару и то  за новембарске зараде.

До пре пар дана, три групе радника су радиле у две смене, поштујући минимум рада од 30 одсто, а фирма им у просеку дугује по 250 хиљада динара.

– Нисам ништа јео 30 сати, а и неке колеге су најавиле да ће ми се придружити у штрајку глађу ако у току дана не добијемо позитиван одговор. Овај рудник антимона постоји од 1859. године и брука је што ми данас доживљавамо оваква понижења – каже Дејан Лазић, палилац мина и магационер, члан Штрајкачког одбора.

Он је и направио фотографије рудара који су остали у утроби земље јер без решења ником није дозвољен улазак у рударско окно. Објаснио је да су једино осветљење имали од лампи на својим шлемовима, а да су радници испред улаза у јаму разговарали са породицама преко мобилних телефона, док им батерије издрже јер немају где да их допуне. Јасмина Милутиновић, генерална директорка РТ “Зајача”, потврдила је у среду, пред закључење овог броја ЛН, да компанија “Фармаком МБ” има потешкоће у пословању, али да настоји да проблем реши.

– Ми смо ушли у преговоре са нашим радницима, како у рудницима тако и у топионици, како бисмо пронашли решење. Ово није штрајк, већ обустава производње јер званичну процедуру штрајка нико није спровео. Да је то урађено, имали бисмо минимум процеса рада и не бисмо били у проблему да потпуно застанемо у производњи. Разговарали смо неколико пута са запосленима и објаснили им ситуацију у којој се тренутно налазимо, мислећи да смо наишли на разумевање, што су представници синдиката и тврдили. Жао ми је што је дошло до поновне обуставе рада, а представници компаније поново ће разговарати са рударима. Ситуација налаже разумевање и са једне и са друге стране. Није реч о томе да неко не жели да исплати зарађене плате радницима, већ о околностима у којима је РТ “Зајача”. То морамо заједно да превазиђемо и чим буде могућности за исплату зарада, то ће бити учињено – рекла је Милутиновићева, подсећајући да фирма у Зајачи упошљава укупно 582 радника и да у обуставу рада нису сви укључени.

 

БЕЗ ТЕРМИНА

 

Директорка Милутиновић је потврдила да је у току протеклих месец дана обављено неколико разговора између руководства и радника РТ “Зајача”, као и да су радници замољени за још мало стрпљења и разумевања.

– Помињан је овај четвртак или петак, али свима треба да буде јасно да ако вам нека страна компанија уплати новац, банкарска процедура траје најмање 24 сата, тако да се тек наредног дана може располагати тим средствима. Зато је речено да ћемо до петка измирити део обавеза. Међутим, радници сматрају да су изиграни и да неко није испоштовао договор, мада чврстог датума није ни било  – каже она.

 

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА

 

Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања саопштило је у среду да концерн “Фармаком МБ” држави дугује 195.652.840 динара на име накнаде за коришћење минералних сировина, као и да поред обавештења и опомена, дуг до данас није измирен. У саопштењу се наводи да је концерн, приликом куповине рудника “Заворје” и “Штира”, преузео обавезу да покрене и одржава производњу у тим рудницима, са свим пратећим обавезама, укључујући и све обавезе према запосленима.

– За ово лежиште концерн је добио истражно право 25. маја 2012. године са роком важења до 25. маја 2015. и био је дужан да за руднике антимона у Зајачи прибави ново одобрење за извођење радова и отпочне експлоатацију. Тај концерн, међутим, до данас није испунио своје обавезе по Закону о рударству и геолошким истраживањима – истиче се у саопштењу. Министарство ће, према Закону о рударству и геолошким истраживањима, упутити републичког рударског инспектора у рудник антимона “Заворје” и “Штира” да утврди испуњавање услова који се тичу безбедности и здравља људи и сигурност објеката, најављено је у саопштењу.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )