fbpx

НАШИ СМО - Притисак

Историјски притисак је крилатица која се ових дана може чути од стране епидемиолога када описују стање у којем смо још од почетка марта, када је регистрован први пацијент заражен коронавирусом. Та крилатица се користи најчешће када се говори о условима у којима су већ месецима медицински радници, када се жели описати њихов “надљудски напор” да што више људи спасу од последица светске пандемије, када се истиче њихова непрекидна ангажованост под маскама, у скафандерима и неклиматизованим просторијама, али и када се описује заинтересованост обичног народа да од стручних лица сазна до када ће све ово трајати. Уз све притиске, тај им је, можда, и најтежи, посебно за епидемиологе и остале чланове кризног штаба, од којег се свакодневно очекују охрабрујуће вести и нада да се живот у до сада неискушеним околностима приближава завршници.

Медицинарима капа доле јер оно што их је задесило, мало ко од њих је могао и замислити када је полагао Хипократову заклетву. Њихов рад је евидентан и свима је, ваљда, јасно под каквим су притиском. Међутим, тај “историјски притисак” трпе, рекао бих, и сви други, привредници, уметници, спортисти, старији, млађи и они најмлађи грађани. Пензионери су били први под “ударом” пролећних ванредних мера, први на нишану ковида-19, тог чудног и до сада “невиђеног” непријатеља. Треба се сетити само њихових вишесатних забрана кретања, одлазака у трговине у цик зоре, господе боже, од четири до седам ујутро и то у само неколико радњи “са списка”. И они сами су већ заборавили поподневне шетње, пар сати и неколико стотина метара од куће, као на повоцу, сачувај боже! Под притиском су биле и апотеке због несташице заштитних рукавица и хируршких маскица, у већини радњи алкохола и других дезинфекционих средстава није било ни за лека, а о астрономски подигнутим ценама неких од наведених артикала не треба ни да се подсећамо. Банке, е то је занимљиво, од првог дана оне су, рекло би се, под притиском колона људи који стрпљиво чекају да уђу у њих. Шта сваког дана народ ради у банкама, и данас је енигма коју је тешко одгонетнути, али пошто банке од народа живе, онда се ова врста притиска, можда, више може сврстати под “трљање дланова” и бележење позитивних разултата у пословању. Они који су поприлично осетили последице притиска “короне” су уметници, музичари, писци, сликари. Одавно нема концерата, музичких програма и манифестација, нема књижевних вечери, отказани су ликовни сусрети и изложбе, култура је у запећку и ко зна до кад ће тамо остати. Лето смо скоро већ прегрмели, опет под низом мера отежавајућих за нормалан живот, без класичног летовања на обалама мора, привидно разгаћени, али под маскама у сваком затвореном простору, на аутобуском стајалишту и у кафићу.

Није то лето на какво је већина навикла, али шта је, ту је, на пола смо августа и све смо ближе јесени. А то годишње доба, поред пожутелог лишћа, спремања огрева и зимнице, карактеристично је и по новој школској години. Она почиње већ у септембру, за две седмице, а од ресорног министра сазнали смо како ће “у доба короне” изгледати настава, ко ће седети у учионицама а ко ће учити “он лајн”. Е, тек то ће бити “историјски притисак”! Како на школарце, тако и на родитеље и наставнике. Слушајући епидемиологе како они виде процес наставе у времену пред нама, чини се да никоме неће бити лако. Из ове перспективе скоро немогуће, али тако је било и с пролећа, па деца ипак завршише разред, положише пријемне и уписаше се у школе и на факултете. Меðутим, од септембра ће бити нешто другачије јер ће млађи ићи у школу, а старији неће. Они који буду седели у учионицама, како је објашњено, седеће увек на свом месту, њихова клупа биће дезинфикована, а маску ће морати да ставе преко носа и уста увек када пожеле нешто да кажу или одговоре на питање просветног радника. Мораће водити рачуна и на одморима, дистанца или маска, на то се морају привићи. Замислити првачиће у таквом окружењу у најмању руку је тужно, али и то је део неког “новог плана” за сузбијање ширења заразе. Како ће то све изгледати и какве ће резултате дати, сазнаћемо у месецима који долазе, али је извесно да ништа више неће бити или већ и није као што је било донедавно. Историјски притисак, у сваком погледу, рекло би се, постаће нешто с чиме ћемо живети, као болесник с преписаном терапијом. Остаје нада да је дијагноза добро постављена а терапија правилно одређена.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Миш и мачка

НАШИ СМО - Мрском Ковиду,

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Напишите коментар (0 Коментари)

НАШИ СМО - Миш и мачка

Свих 250 посланичких мандата верификовани су у понедељак, 190 присутних положили су заклетву и отишли кућама да сачекају исход политичког договора ко ће се придружити власти, а ко ће спасавати част демократије глумећи опозицију.

Сад, неко ће рећи да је ово некоректан или чак злурад коментар, али пошто наши смо и знамо се, није ни једно ни друго, а није ни нека нарочита памет или проницљивост, него напросто тако је испало - да неко мора да испадне како би игра била занимљивија и свету допадљивија. Смело бих се кладила да у овом тренутку само Вучић зна коме ће пружити руку на целивање, а кога ће помазити по глави и рећи “Само ти буди добар, видећемо нешто”. Можда то није ни политичка тактика, можда је то само продужетак омиљене игре мачке и миша, уживање у доминацији и изнуривању слабијег до крајњих граница његове издржљивости. Како сте погодили да мислим на Дачића, а не на Шапића - да ли зато што је Вучић рекао да је Шапић ОК, али да мора још да учи или зато што би Дачић био захвалнији и јефтинији? Ево, одмах ћу рећи - Дачићу је више стало и то му значајно умањује цену, али он ће је платити без питања само да преживи до следећег круга извлачења када ће опет бити спреман као запета пушка да наново смањи улог или да га повећа, ако се појави нови купац. Већ је трговао на тој берзи и зна како треба. Али, ако то и Вучић зна, зашто му је потребан такав партнер. Прво, због поделе одговорности око Косова, мирније атмосфере за измену Устава, али и спремности СПС-а да увек, стојички, окрене и другу страну образа. И да одглуми невину дрчност када нема куд - Нећемо више да будемо дежурни кривци. Ако нас неће за партнера, упознаће нови СПС без мене у опозицији. Тако, некако, је у изборној ноћи када је било јасно да СНС не треба нико, поручивао Дачић, а онда је отишао да честита и да се препоручи. Неколико дана касније, спремно се одрекао једног од најстаријих сарадника и оснивача СПС, Петра Шкундрића, само зато што је његов син био учесник протеста. Неопходна ми је сада једна дигресија јер ћу се угушити ако не кажем да је јадна земља у којој очеви плаћају цехове за политичка уверења својих синова или у којој синови ваљда треба да сачекају да им умру очеви да би постали слободни грађани. Но, оставимо по страни унутрашње прилике СПС, оне ће постати актуелне тек ако, којим случајем, Вучић одлучи да их остави на цедилу. То и јесте главни разлог за понижавајуће подаништво Дачића и његову најаву да неће бити на челу СПС у опозицији. Он је већ једном гледао тај филм и зна да би сада било још теже одржати странку као и да нагађања: ”Дачић много зна и Вучић не сме да га пусти” немају благе везе пошто Вучић још више зна, а има и таблоиде на својој страни.

Дакле, типујем на Дачића и Шапића видим као уздржану опозицију тако да ће и вук бити сит и овце на броју. Ако грешим, ако и Шапић уђе у власт ништа спектакуларно осим што би у том случају коначно запамтили име његове странке у коју би похрлили сви који се нису овајдили од ових других у власти. Међутим, ако СПС испадне, политичка сцена Србије биће много интересантнија.  Да ли  довољно да занемаримо чињеницу како овакав парламентарни састав  не осликава праву политичку вољу грађана Србије? Не, наравно иако ни то није никаква мудрост. Горе од тога било би да Вучић остане при најављеној победничкој милости да ће у новој Влади бити места и за оне који нису успели да пређу цензус. Надам се да је то речено у заносу и да ће остати на томе јер у супротном то би тек  било ругање демократији, неупоредиво веће од чињенице да уопште немамо парламентарну опозицију.

Оставимо опозицију и оне који се надају да то неће бити. Шта је са онима који су стварна власт? Ту је, судећи по опречним изјавама Брнабићке и Михајловићке још већи притисак  у ишчекивању да ли ће бити прозвани или ће неко утрчати преко реда. Иста ситуација и на локалу.

Некако, немам утисак да грађани Србије с нестрпљењем чекају да виде нова кадровска решења, ко ће бити  председник Скупштине, Владе или ресорни министри, као да се то дешава неком другом, а не њима.

Може бити да су у праву. Нека се секира ко мора.

Зорица Вишњић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Мрском Ковиду,

НАШИ СМО - Студент

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Напишите коментар (0 Коментари)

НАШИ СМО - Мрском Ковиду,

Нормално да нема на почетку, оно класично “драги” јер све јеси, али драг ниси, нити ћеш бити. Појавио си се непозван, дошао на своју руку, онако подмукло, кукавички, да нико нити види, нити чује и онда почео да правиш хаос. Долазили су твоји рођаци и пре, нажалост, имаш велику породицу, али нису били овакви као ти, страшни, немилосрди и, брате, много досадни. Никада ниси чуо за ону “сваког госта три дана доста”.

Прочитах да су коронавируси велика породица вируса који узрокују различите болести, а клиничка слика може се манифестовати у распону од “обичне” прехладе до тежих упала респираторних путева. Најпознатија и најозбиљнија обољења која изазивају коронавируси су блискоисточни респираторни синдром (МЕРС) или тешки акутни респираторни синдром (САРС), а онда си стигао ти, ковид-19. Да ли си свестан да си направио пометњу светских размера? Буквално. Променио си живот на планети. Ниси уопште фер. Невидљив си, нападаш мучки, користиш све технике ратовања и камуфлаже. шириш се ненормално. Некога одмах ухватиш и нападнеш из свих оружја, груне температура, кашаљ, болови, нема укуса, нема мириса, хаос. Код другога се уселиш курвањски, уђеш без куцања, не дајеш знака да си ту. Ућутиш се и користиш га као “суперпреносиоца”. Иде човек, дружи се, осећа се добро, а ти га злоупотребио као “тројанског коња” да те расеје по другим усним дупљама и плућима, да нанесе зла драгим људима, а да тога свестан није. Због тебе је пропало пролеће, сад пропада лето. Нећу ове године, готово дефинитивно, отићи на море и то ти никада, али никада, нећу опростити. Ни то што је отказан концерт ''Ваљка'', а баш сам одувек желео да их чујем уживо. Опет то није ништа у односу на оно што си урадио лекарима, медицинским сестрама и осталом медицинском особљу које с тобом ратује месецима. Због тебе се људи на плус 33 кувају у скафандерима, због тебе не виђају своје породице, децу, родитеље, због тебе стрепе и они и њихови најближи. Колико си живота узео, скратио људских трајања, нанео патње, ужасан си.

Морам ти рећи и да си много глуп. Вирусу треба домаћин, а ти свог ликвидираш, мислиш има ових људи на милијарде, нема везе. Наљутио си човечанство, натерао га да се удружи да тражи вакцину против тебе и изгледа да то иде у правом смеру. Има изгледа да будеш вирус против којег је човечанство најбрже нашло вакцину. Е, онда си обрао бостан. Онда ћеш постати обичан вирус, упамћен по злу које си сејао ове године и ништа више. Бићеш “прочитан”, презрен и побеђен. Знам. Можеш да мутираш, играш и даље на кварно, али бићеш ухваћен за врат и готово. Многе си лепо и слудео, помутио им памет па само смишљају неке теорије. Од неизбежног бизнисмена Била Гејста који заговара вакцинисање како би набацио још коју милијарду долара на свој банковни рачун, па 5Г мреже, антена у маскама (?!), па да си побегао из лабораторије и још свашта нешто  у том стилу. Признајем, имаш добру пропагандну машину, посејао си панику, пробудио теоретичаре завере и гори си од Гебелса. Али има да завршиш као и он, или бар слично. Покварио си нам и изглед, колико лепих људи мора да покрије маскама пола лица због тебе, али, руку на срце, неки су пријатнији да се виде под маскама. Наравно, о укусима не треба расправљати. Има и оних који су нас поштено насмејали кад су се појавили са фамозном маском, оно да пукнеш од смеха, мада ситуација није за смех. У сваком случају ковиду-19, короно, или како год хоћеш, много си се заиграо. Јеси нас све изненадио, померио из колосека, али  свакој муци дође крај па ће и теби. Нађе се лека за све па ће и за тебе, а онда си га угасио.

Нисам сигуран, али изгледа да сам зимус срео тебе, или неку твоју претходницу. Јеси ме намучио, због тебе сам попио камион лекова, али си капитулирао. Тако тада, тако ћеш поново пред људском памећу, науком и технологијом. Једино ме брине што ћемо тебе победити,  али људску глупост нећемо. Некадашњи светски првак у шаху Вилхелм Штајниц наводно је, својевремено, рекао: Људски ум је ограничен, али људска глупост није, а и  физичар Алберт Анштајн је рекао да су “само две ствари бесконачне, свемир и људска глупост”. Нажалост, њихове речи су се као тачне показале и сада док владаш корончино. За то лека нема.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Студент

НАШИ СМО - Памет у главу

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Напишите коментар (0 Коментари)

НАШИ СМО - Студент

Ако изузмемо страхотне информације о коронавирусу које нас засипају протеклих дана (и месеци) и стварају осећај да сви живимо у једној глобалној болници, једна вест је изазвала велику пажњу нашег грађанства а односи се на председника Србије Александра Вучића којег, узгред буди речено, не гледамо баш толико често да говори о ковиду-19, зараженим и умрлим људима, респираторима и маскама, као у првом таласу пандемије.

Вест се односи на његов нови животни корак, такорећи приватни, којим корача ка остварењу свог сна из детињства, а то је да од јесени поново постаје студент. Правни факултет је већ одавно завршио, а сада, на самом почетку шесте деценије живота, постао је бруцош 24. генерације Високе спортске и здравствене школе струковних студија, на смеру за спортског тренера.

На овакву информацију човек у први мах помисли - има ли краја Вучићевим амбицијама, колико он уопште снаге има, спава ли икада, шета ли некада с фамилијом београдским парковима или земунским кејом, од чега је саздан? Али онда прочитамо да је председник пресрећан што је по други пут у животу студент “у жељи да постане кошаркашки тренер за клинце”. Овом објавом на друштвеним мрежама поткрепљена је фотографија на којој с озареним осмехом на лицу Александар Вучић држи индекс и поред себе малу кошаркашку лопту. Истина, најављивао је он да намерава, када изађе из политике, да почне да тренира неки млађи и мањи клуб, ништа преамбициозно, али многи су на ту причу и заборавили док нису својим очима видели председника Србије “у бруцошком издању”. Реално, за већину људи његових година, без обзира на степен образовања и положај у друштву, ово је жеља која би се, претпостављам,  нашла на дну некаквих животних приоритета и потреба. У тим годинама, они који су имали срећу да буду запослени, већ пребројавају радни стаж иза себе и колико им је остало до пензије, размишљају о викендици на селу или поред реке, баштицу, чамац за пецање, о томе како да у што већем луку заобиђу лекаре, апотеке или, евентуално, како да купе неки млађи аутомобил јер им се садашњи распада после две деценије коришћења. Када би и помислили на дошколовавање или преквалификацију, многима би проблем био и тај како да обезбеде новац за студирање јер, како се могло прочитати у медијима, за председниково остварење дечачког сна један од услова је и уплата од 3.300 евра школарине, колико коштају трогодишње студије на смеру за спортског тренера. О вољи за седењем над књигом, писању подсетника, семинарских радова, стрпљењу, концентрацији, стресовима пред испитни рок нећемо ни причати. Међутим, хиперактивном Александру Вучићу то све није проблем и, мора се признати, по томе, али и по много чему другом разликује се од обичног света. Тешко је и помислити да ће председник подбацити, али је теже схватити када ће он те испите спремати и када ће излазити да их полаже. Да ли ће то чинити у амфитеатру, учионици или авиону? Да ли ће га млађе колеге студенти провоцирати или ће му помагати? Хоће ли му позајмљивати скрипте и писати пушкице или ће га игнорисати, можда и завидети јер имају такав “студентски капацитет” у свом окружењу? Хоће ли ићи са њима на студентске протесте или ће остати сам у амфитеатру?

Бабе би рекле - то је његова брига и, чини ми се, треба се с њима сложити.  Ми ћемо, ако све буде ишло као по лоју већ 2023. године честитати председнику, а он ће славити диплому и остварење дечачког сна. А шта је са вашим сновима?

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И...

НАШИ СМО - Памет у главу

НАШИ СМО - Магла

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

Напишите коментар (2 Коментари)

Колумна

август 15, 2020 58

НАШИ СМО - Притисак

Историјски притисак је крилатица која се ових дана може чути од стране епидемиолога када описују стање у којем смо још од почетка марта, када је регистрован први пацијент заражен коронавирусом. Та крилатица се користи најчешће када се говори о условима у…
авг 08, 2020 437

НАШИ СМО - Миш и мачка

Свих 250 посланичких мандата верификовани су у понедељак, 190 присутних положили су заклетву и отишли кућама да сачекају исход политичког договора ко ће се придружити власти, а ко ће спасавати част демократије глумећи опозицију. // Сад, неко ће рећи да је ово некоректан или чак злурад коментар, али…
авг 01, 2020 382

НАШИ СМО - Мрском Ковиду,

Нормално да нема на почетку, оно класично “драги” јер све јеси, али драг ниси, нити ћеш бити. Појавио си се непозван, дошао на своју руку, онако подмукло, кукавички, да нико нити види, нити чује и онда почео да правиш хаос. Долазили су твоји рођаци и пре, нажалост, имаш велику породицу, али нису…
јул 25, 2020 1226

НАШИ СМО - Студент

Ако изузмемо страхотне информације о коронавирусу које нас засипају протеклих дана (и месеци) и стварају осећај да сви живимо у једној глобалној болници, једна вест је изазвала велику пажњу нашег грађанства а односи се на председника Србије Александра Вучића којег, узгред буди речено, не гледамо…
јул 18, 2020 1627

НАШИ СМО - Памет у главу

После шест месеци трајања ретко ко се неће сложити да је ову годину дефинитивно требало прескочити, преспавати, било како заобићи јер је, изгледа, збиља решила да нам тотално загорча живот. Ова корончина, невидљива, а немилосрдна, успела је да нас избаци из шина и готово да нема онога што није…

Репортажа

авг 13, 2020

МУЗИЧАР РАДОВАН МИЋАНОВИЋ РЕНДИ - Корнелије Ковач му дао надимак

Он спада у генерацију већ зрелих музичара, до почетка пандемије коронавируса активан…
авг 10, 2020

МИОДРАГ МИШКО СЈЕКЛОЋА ПОБЕДИО КОРОНУ - Знао сам - морам се борити

Само онај ко се ухватио укоштац са ковидом-19 зна како му је било, а свака прича је…
авг 09, 2020

СТЕФАНОВИЋИ У ТАНДЕМ ВОЖЊИ - На два точка и са четири педале

Када су се први пут провозали Лозницом на бициклу “за двоје”, брачни пар Слађана и Живко…
авг 07, 2020

НАСЛЕДИО “ФИЋУ” СТАРОГ ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ - Дедовина која нема цену

Само онај ко је возио аутомобил “националне класе”, може разумети љубав према легендарном…
авг 06, 2020

ТУРСКА КУЋА У ЗАЈАЧИ - Грађена за векове, лагано пропада

Тачан датум изградње није познат, као ни градитељ, али оно што је извесно то је да се у…
јул 30, 2020

ЛОЗНИЧАНИ ТАМАРА И МИЛОШ ЂУРИЧИЋ - Од старих праве нова бицикла

О лозничкој “Цикло-гаражи” прича је почела да се шири пре пар година, у време када је…
јул 19, 2020

ТРАГОМ СТАРЕ ФОТОГРАФИЈЕ - Пре 110 година Лозничани дочекали први воз

Уз помоћ бројних старих фотографија Лознице, од којих се неке могу видети у Музеју Јадра,…
јул 17, 2020

ВИДОЈЕ ВЕСЕЛИНОВИЋ ПОМАЖЕ НА СВОЈ НАЧИН – Прави и поклања визире

Мада није из Лознице, добар део времена проводи овде, радећи као скретничар на железници,…
јул 14, 2020

ПОЛА ВЕКА ЛЕШНИЧКИХ “КОНДОРА” - Били су прозор у нови свет

Ретки су градови, а још ређе варошице у Србији, па и свету, које се могу похвалити…
јул 11, 2020

У ТРИЈАЖНОМ ЦЕНТРУ – Није лако онима испред, а ни онима унутра

Онима који дођу испред Тријажног центра Дома здравља ‘’Др Миленко Марин’’ са високом…

Грми Ло

авг 12, 2020

ДАН МЛАДИХ У СКЛАДУ СА СИТУАЦИЈОМ - Из невоље извући најбоље

За разлику од претходних година, Дан младих у Лозници данас (12. август) је обележен без…
авг 11, 2020

КОНКУРС  ЗА МЛАДЕ – Дијалог за будућност

УНИЦЕФ у Србији отворио је конкурс за онлајн UPSHIFT радионицу у оквиру заједничког…
јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"