ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ - На прагу новог доба за Лозницу

У више наврата последњих месеци из локалне самоуправе могло се чути да је Лозница на прагу "новог доба". Тај оптимизам првенствено је утемељен  на обећањима која је председник државе Александар Вучић дао градском руководству приликом септембарске посете. Колико је он реалан, колико је известан најављивани долазак страних инвеститора и зашто Лозница још увек нема све ингеренције града иако је тај статус добила пре једне деценије  разговарали смо са градоначелником Лознице Видојем Петровићем

Како оцењујете 2017. годину, оно што је урађено и по чему ћемо је памтити?

- Што се тиче Града Лознице, свакако да је 2017. била успешна и у овој години смо у великој мери обезбедили континуитет напредовања. То пре свега подразумева да смо остварили политичку стабилност која је предуслов организовања живота на нивоу локалне заједнице. Са друге стране, кроз одговорно понашање и финансијску дисциплину, буџет је у потпуности пратио све обавезе и имамо у потпуности избалансираност прихода и расхода. То је подразумевало активности које имају карактер капиталних пројеката као што су изградња путне и комуналне инфраструктуре, завршетак радова на Образовно-културном центру у Тршићу, спровођење низа активних мера у области социјалне политике, подстицаја рађања, подршке породицама и младим брачним паровима кроз куповину куће са окућницом, подстицаје у пољопривреди кроз набавку опреме и друге подршке селу. Година је била јако динамична, а  у њој смо имали одличну сарадњу са Владом Србије и председником државе који је био и у радној посети Лозници и гост Вуковог сабора. Одржао је значајан радни састанак када је у питању свеукупни развој  Лознице и овог дела западне Србије на којем је изнео свој  програм. Годину испраћамо у доброј мери задовољни  оним што је учињено, али свесни да је остало пуно отворених питања, да смо још увек у одређеној мери удаљени од нашег главног циља, а то је да се још значајније поправе услови живота у граду, смањи стопа незапослености, Лозница још боље повеже са одређеним друмским и железничким коридорима, али то је  нешто што ће обележити у највећој мери активности у 2018. 

После септембарске посете председника Вучића, у више наврата се чуло да почиње ново доба за Лозницу. Шта је разлог томе и шта грађани могу да очекују у наредном периоду?

- Добили смо велику подршку државе и у наредном периоду нас очекује много активности. Следи важна  изградња државног пута првог реда од Лознице до Шапца, што ће Лозницу учинити много атрактивнијом за привлачење домаћих и страних инвеститора. Ту је и развијање пројекта “Јадар”  мултинационалне компаније “Рио Тинто” који делује охрабрујуће. Пројекат се одлично одвија, имамо одлично пролазно време и сарадњу са том компанијом. На нивоу владе, формирана је интерресорна група у којој су представници пет министарстава и Град Лозница који представљам са замеником градоначелника. Ту је  железничка инфраструктура која ће Лозницу повезати са главним железничким коридором, што ће брзо доћи на ред. Пред нама су највећа улагања која је Лозница икада имала у здравству кроз реконструкцију објеката у оквиру Опште болнице и Дома здравља и набавку  савремене медицинске опреме, као и снажна подршка у изградњи још неколико важних саобраћајница на подручју Лознице и Бање Ковиљаче, снажна финансијска подршка Бањи Ковиљачи, пре свега кроз  Специјалну болницу и друге инфраструктурне пројекте у самој бањи. Предстоји улазак у следећу фазу пројекта за пречишћавање отпадних вода, односно изградња постројења, где се налазимо на листи финансирања за 2018, а реч је о европским фондовима. Из градског буџета биће финансирано поправљање путне инфраструктуре, пре свега у сеоском делу, али и осавремењавање комуникација у  граду као и уличне расвете постављањем лед расвете која ће донети уштеде. Наставићемо да подржавамо повећање наталитета, ученике, студенте и најстарије суграђане. Сигурно је да ће Лозница бити у самом врху по степену развијености, створени су предуслови, коначно улазимо у период када ћемо моћи на прави начин да баштинимо оно што смо радили свих претходних година и сва улагања која су била неминовна.

Старо је  питање када ће Лозница моћи да се похвали доласком неке нове компаније. Председник Вучић недавно је у једној телевизијској емисији најавио да ће две компаније отворити фабрике у Лозници. Имена још увек нисмо сазнали, али колико смо близу доласку  инвеститора који ће отворити већи број радних места?

- Питање свих питања јесте долазак инвеститора и ближи смо довођењу једне, а могуће и две компаније него било када.  Ове године имали смо значајне реформе на унапређењу локалне администрације, зашта смо су стигла признања и награде са највиших нивоа државе. Ако томе додамо све што смо радили  претходних година на стварању повољног пословног окружења, могу одговорно да кажем,  укључујући ту и  снажну подршку владе и самог председника државе, да можда никада него сада нисмо били ближи  доласку значајних инвеститора. Оних који би упослили велики број наших суграђана и тиме у огромној мери подстакли свеукупни локални економски развој,  привредну активност и све оно што касније даје ефекте у свим областима друштвеног живота. Имали смо неколико озбиљних разговора са две компаније, неколико радних посета Лозници њихових највиших представника. У то је био  укључен и кабинет председника државе, преко одређених саветника до упућивања  инвеститора у Лозницу хеликоптерима које је обезбедила Влада. Имали смо до сада најснажнију подршку и остаје само да у скорије време чујемо, пре свега од инвеститора, њихову коначну одлуку, а гарант спровођења те одлуке биће сам председник државе који је уложио много напора да до свега тога дође. Познато је да смо још увек, нажалост, прилично удаљени од  главног друмског коридора, да то јесте једна од кључних препрека за довођење великих компанија, али ствари се поправљају и сигурно је да ће у периоду пред нама кренути и завршити активност  за боље друмско повезивање Лознице са коридором десет, а потом и радови на железници до Ваљева. Сигурно, са можда највише оптимизма до сада, могу да кажем да су 2018.  и наредне године оне које би требало да Лозници донесу много више успеха и добробити грађанима.

Више пута говорило се о интересовањима разних инвеститора, очекивао њихов долазак, неки били готово извесни, али се то није десило. Сигурно има “неверних Тома” који сумњају у те најаве. Када грађани могу видети прве конкретне показатеље да стижу “боља времена”?

- Чињеница да смо најближи доласку инвеститора  одразиће се на живот у Лозници, а да то свако осети, требаће још времена. То ће неко осетити када добије шансу да ради, има пристојну плату и од те плате може да живи. Али на посредан начин, ако имате боље путеве, школе, обданишта, здравство, свакако све то подиже квалитет живота. Ако имате већ врло извесну изградњу друмских и железничких коридора, то ће свакако унапредити положај Лознице и учинити је атрактивнијом.  Врло брзо видећемо  прве активности и прве веснике интензивнијег развоја Лознице и решавања још увек нерешених питања. Наредна година је почетак. То  не значи да ћемо у 2018. завршити све, ни да ће потећи мед и млеко јер живот подразумева да сваког дана унапређујемо своју средину, да сви заједно будемо добри амбасадори  нашега града и његовог свеукупног потенцијала. Овај град има потенцијала, има будућност и ово јесте ново доба за Лозницу.

 

Да радимо заједно

- Треба пуно времена за повратак на стање за које бисмо могли рећи да је пристојно и које грађани заслужују, да имају стандард, изграђен систем вредности, све оно што се данас подразумева у савременом свету. Важно је да радимо заједно. Чини ми се да је у овом периоду баш због нових шанси и могућности потребно остварити виши степен сарадње, јединства, да и ми као носиоци најодговорнијих функција у граду обезбедимо услове  ширег учешћа свих слојева друштва, не само политичких партија него и невладиног сектора. Мислим да смо сведоци да је оно, на чему сам увек инсистирао, јавност рада видљива, али то не значи да нема места за још већу транспарентност.  Да много боље видимо ко су носиоци развоја у овом граду, добрих иницијатива и идеја, а ко носиоци деструкције и ко се у таквом амбијенту сналази, али само за себе. Подршку треба да има она политика која обезбеђује грађанима стабилност, бољи живот и предвидивост - каже Петровић.

 

Лозница је ових дана обележила деценију од добијања статуса града. Шта је тај статус значио и значи Лозници?

- Добијање статуса града био је озбиљан искорак Лознице која се налазила у друштву десет девастираних општина и градова у Србији. Био је то први корак на путу којим се свих ових година крећемо, који је Лозници обезбедио политичку стабилност, један континуитет у свеукупном развоју и омогућио нам да  сумирајући резултате у овој, али и претходним годинама,  кажемо да смо данас на прагу новог амбијента за Лозницу у којем она треба да доживи оно што, нажалост, никада у прошлости није успела. Лозница свих ових година није више сама, отворен је град који је добио много признања, има много пријатеља и са подршком државе какву има може да рачуна да ће све што смо зацртали бити у највећој могућој мери и остварено. То је био тежак период када су наде наших суграђана по ко зна који пут биле изневерене, требало је добити њихову подршку и разумевање, да вам верују да се истински борите за овај град, за бољитак у овом граду. Да немате налогодавце нигде изван града, ни у Шапцу ни у Ваљеву, него да рачун полажете онима који вам дају мандат, а то су грађани. Поносан сам на овај период иако никад нисам задовољан и увек мислим да свако  од нас може да да још више.  Мото у будућем раду биће да свако може и морао би да да још више од себе. Умели смо на прави начин да обезбедимо подршку државе и све ове године били смо добар и поуздан партнер. То је  чињеница која пуно говори о карактеру овога града, свих нас који га представљамо и начину како радимо.

Добили смо статус града, али не и све надлежности. Зашто је то тако и када би могло да се промени?

- Мало је локалних самоуправа које имају статус града, а нису седиште округа и Лозница у том погледу не заостаје ништа од неког другог града. Шта виш, има више неких принадлежности него друге локалне самоуправе у којима није седиште округа. Постоји јасна законска регулатива шта треба да има свака јединица локалне самоуправе, а шта седиште управног округа. У том смислу не можемо да будемо незадовољни. Наше је да се у будућности изборимо за тај статус, а онда по законској нормативи добијамо низ принадлежности па неће бити случај да имамо најдужу граничну линију или погранични појас, неконтролисану експлоатацију шљунка, песка и осталог, а немамо водопривредног инспектора и остале надлежности. Наредна година биће изузетно радна и  приближиће нас  жељи која деценијама тиња да се у ближој будућности  створе услови да Лозница добије и седиште управног округа.  То очекујемо имајући у виду и свој географски и геостратешки положај, чињеницу да ће Лозница свакако бити један од носилаца развоја и кључни фактор интеграције овог дела западне Србије, пре свега подрињских општина са обе стране Дрине. Према досадашњој динамици активности, плановима и програмима рада за 2018. и наредних неколико година, то ће свакако бити најплодотворнији период који ће Лозницу подићи значајно више у погледу степена развијености на скали општина и градова Србије.

Порука за 2018. годину?

- Свим суграђанима бих пожелео добро здравље и личну срећу. Да свако од нас у 2018. и у будућем времену испољи већи степен међусобне толеранције, да будемо хуманији једни према другима, солидарнији, да разговарамо, не затварамо се и не удаљујемо једни од других, схватимо да смо упућени једни на друге, да заједно имамо огромне шансе и могућности, а појединачно нико себи није довољан. Неће ни ово време бити толико лако и управо због тога мислим да враћање неким међусобним односима на нивоу локалне заједнице, а то је већа упућеност једних на друге, даје веће шансе и за успех да лакше пребродимо неке тешкоће, али и уживамо у ономе што јесу благодети нашега краја и  живота у овом времену и простору.

Т.М.С

 

Говор бројки

Према подацима из кабинета градоначелника у минулих десет година асфалтирано је 254,3 километра путева, од тога 161 локалних, 51 магистралних и 42,3 километра регионалних, а урађено је и 107 километара атарских путева. Урађена су три нова моста у Јелаву, Драгинцу и Коренити и реконструисан мост у Козјаку. Завршено је 13,3 километра пешачких стаза, 14,4 тротоара,  урађено 1.209 паркинг места у Лозници, Бањи Ковиљачи, Лешници и Јадранској Лешници као и 42 аутобуска стајалишта. Реконструисани су тргови Вука Караџића, Јована Цвијића и Анте Богићевића у граду као и  паркови у Бањи Ковиљачи и Лешници, изграђени тргови у шест лозничких села, а  урађен је и нов Омладински парк на Лагатору.

Завршено је више капиталних инвестиција као што су градска топлана и реконструкција четири котларнице на гас, укупне вредности од око 2,6 милиона евра, регулација корита Јадра и Корените, пословно-стамбени комплекс Лагатор где је направљен и отворен олимпијски и дечји базен, а само у лознички “Водовод и канализацију” уложено је скоро 14 милиона евра, урађен резервоар “Трешњица” запремине 2.300 кубних метара, уведен систем “Скада”, реконструисано постројење за прераду воде на црпној станици у Бањи Ковиљачи...

Направљен је Омладински центар на 300 квадратних метара, обданиште “Чаролија” за 300 деце и ОКЦ “Вук Караџић” у Тршићу на три хиљаде квадрата, а реконструисани су Вукова спомен кућа, Сабориште, Музеј језика и писма, Кућа писаца, Галерија Миће Поповића, Музеј Јадра, надограђена градска библиотека и модернизован Вуков дом културе. У дом здравља уложено је 56,7 милиона динара за набавку четири санитета, три возила за дијализу, апарати за ултразвук...

За подстицајне мере подршке породици (прво, друго и треће дете, незапослене породиље, младе брачне парове...) дато је скоро 550 милиона динара, кроз стипендије  за 947 студента и 505 ученика издвојено око 87 милиона, а бесплатан превоз старијих скоро 57 милиона динара. Од града је 217 избеглих, интерно расељених и поплављених породица добило подршку за решавање стамбених питања. У школске објекте уложена су четири, а превоз ученика 2,1  милиона евра. Урађене су спортске хале у Бањи Ковиљачи и Лешници, асфалтирана школска игралишта, урађена три терена и две теретане на отвореном. 

Лозница је издвојила нешто више од милион евра за разне видове запошљавања, стручну праксу, приправнике и јавне радове у које је било укључено 1.646 особа. Подршку пољопривреди, привреди и предузетништву искористио је 1.701 корисник од чега 1.597 регистрованих пољопривредних газдинстава. За ту намену издвојено је око 135 милиона динара, плус 544 хиљаде евра подршке кроз примену валутне клаузуле. 

Колумна

мај 18, 2019 241

НАШИ СМО - Бакшиш

Док сам недавно чекао на ред код фризера, од муштерије поред мене чујем причу о томе како живи на Западу, тачније у Бечу, где је стекао пензију и где је, како рече, срећан са својом супругом, мада су му и деца нашла ухлебљење у другим местима Аустрије.…
мај 11, 2019 599

НАШИ СМО - Туђе цени, своје заборави

Чувена катедрала Нотр Дам у Паризу тешко је оштећена у катастрофалном пожару прошлог месеца. Гледајући снимке како ватра гута Богородичину цркву, један од симбола хришћанства, културно добро читавог човечанства, би ми криво што се то десило. Исто као што не бих волео да гледам уништавање египатских…
апр 27, 2019 309

НАШИ СМО - 1886

Ако смо завршили са митинзима, пребројавањем, ламентирањем над подршком народа, ако је, за ову руку, снимљено довољно спотова за застрашивање новинара и ако су сви на радним местима, дајте да видимо шта ћемо са 1. мајем. Празник рада, незванични празник синдиката. Дан сећања како нам је добро било…
апр 20, 2019 345

НАШИ СМО - Позориште

Недеља Фестивала глумачких остварења у којој Лозница процвета уживајући у позоришном програму глумаца аматера из различитих крајева Србије док на даске које живот значе доносе неке нове светове, димензије и магију театра, период је када се узбурка и прича о потреби нашег града за правим, градским…
апр 13, 2019 500

НАШИ СМО - Објективна необјективност

Да ли сте се некада запитали колико сте објективни када говорите или одлучујете о било чему? Да ли се уопште трудите да будете што ближи томе? Појам објективно означава да је нечије мишљење и понашање непристрасно и засновано на истинитим чињеницама. Нажалост, живимо у временима кад су чињенице…

Репортажа

мај 23, 2019

МАРКО ВЕСЕЛИНОВИЋ ИЗ ЛОЗНИЦЕ - Самоуки мајстор за ножеве

Средњошколац Марко Веселиновић урадио је више од 200 ножева различитих димензија и…
феб 17, 2019

КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ ЈАСМИНЕ ПЕЈАНОВИЋ - Африканци одушевљени српском храном

Ванилице, купус кифле, кифлице са сиром, падобранци, чупавци са кокосом, принцес крофне,…
јан 23, 2019

РЕПУБЛИКА ТРБУШНИЦА – Идеја их коштала робије

Већ неко време се у шали говори да је Трбушница република, али због сличне идеје се пре…
јан 21, 2019

НИКОЛА РАШЕВИЋ, ЛОЗНИЧАНИН У ЦЕРН–У – Наше је само знање

Лозничанин Никола Рашевић, студент ФТН, од октобра ради у ЦЕРН-у, у Департману за…
јан 13, 2019

КАД СЕ СНОВИ ОСТВАРЕ – Српски самурај у постојбини самураја

Лозничанин Младен Буразеровић, једини српски самурај, остварио је крајем прошле године…
дец 27, 2018

МИЛАН ТОМИЋ, ДОМАР “ШАРЕНЕ БУКВЕ” - Живи у “центру шестаровог круга”

Првобитну намеру да дође на шест дана и мало среди запуштени планинарски дом “Шарена…
дец 20, 2018

ПРИЧА ИЗ ОБУЋАРСКЕ РАДЊЕ - Долазе чим осете мокре ноге

Последње захлађење и нагла промена из јесени са правим пролећним температурама у кишне и…
нов 21, 2018

СТАНИЦА АЋИМОВИЋ ИЗ ШЉИВОВЕ - Жена дрвосеча из Рађевине

Мајка троје деце у шуми ради већ 22 године као дрвосеча, вози и трактор и обавља остале…
окт 30, 2018

СА МИГРАНТИМА У АУТОБУСУ - Кад ће пасти први снег?

- У Кабулу је сада мирно. Деси се понекад нешто, експлодира бомба или буде пуцњаве, али…
окт 17, 2018

ТАТЈАНА РИБАКОВА ИЗ РУЊАНА - Вучић даривао Путину моју књигу о Србији

Када је пре пар недеља из штампе изашла књига “Моја лепа Србија”, Татјана Рибакова (57)…

 

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"