fbpx

ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ - На прагу новог доба за Лозницу

У више наврата последњих месеци из локалне самоуправе могло се чути да је Лозница на прагу "новог доба". Тај оптимизам првенствено је утемељен  на обећањима која је председник државе Александар Вучић дао градском руководству приликом септембарске посете. Колико је он реалан, колико је известан најављивани долазак страних инвеститора и зашто Лозница још увек нема све ингеренције града иако је тај статус добила пре једне деценије  разговарали смо са градоначелником Лознице Видојем Петровићем

Како оцењујете 2017. годину, оно што је урађено и по чему ћемо је памтити?

- Што се тиче Града Лознице, свакако да је 2017. била успешна и у овој години смо у великој мери обезбедили континуитет напредовања. То пре свега подразумева да смо остварили политичку стабилност која је предуслов организовања живота на нивоу локалне заједнице. Са друге стране, кроз одговорно понашање и финансијску дисциплину, буџет је у потпуности пратио све обавезе и имамо у потпуности избалансираност прихода и расхода. То је подразумевало активности које имају карактер капиталних пројеката као што су изградња путне и комуналне инфраструктуре, завршетак радова на Образовно-културном центру у Тршићу, спровођење низа активних мера у области социјалне политике, подстицаја рађања, подршке породицама и младим брачним паровима кроз куповину куће са окућницом, подстицаје у пољопривреди кроз набавку опреме и друге подршке селу. Година је била јако динамична, а  у њој смо имали одличну сарадњу са Владом Србије и председником државе који је био и у радној посети Лозници и гост Вуковог сабора. Одржао је значајан радни састанак када је у питању свеукупни развој  Лознице и овог дела западне Србије на којем је изнео свој  програм. Годину испраћамо у доброј мери задовољни  оним што је учињено, али свесни да је остало пуно отворених питања, да смо још увек у одређеној мери удаљени од нашег главног циља, а то је да се још значајније поправе услови живота у граду, смањи стопа незапослености, Лозница још боље повеже са одређеним друмским и железничким коридорима, али то је  нешто што ће обележити у највећој мери активности у 2018. 

После септембарске посете председника Вучића, у више наврата се чуло да почиње ново доба за Лозницу. Шта је разлог томе и шта грађани могу да очекују у наредном периоду?

- Добили смо велику подршку државе и у наредном периоду нас очекује много активности. Следи важна  изградња државног пута првог реда од Лознице до Шапца, што ће Лозницу учинити много атрактивнијом за привлачење домаћих и страних инвеститора. Ту је и развијање пројекта “Јадар”  мултинационалне компаније “Рио Тинто” који делује охрабрујуће. Пројекат се одлично одвија, имамо одлично пролазно време и сарадњу са том компанијом. На нивоу владе, формирана је интерресорна група у којој су представници пет министарстава и Град Лозница који представљам са замеником градоначелника. Ту је  железничка инфраструктура која ће Лозницу повезати са главним железничким коридором, што ће брзо доћи на ред. Пред нама су највећа улагања која је Лозница икада имала у здравству кроз реконструкцију објеката у оквиру Опште болнице и Дома здравља и набавку  савремене медицинске опреме, као и снажна подршка у изградњи још неколико важних саобраћајница на подручју Лознице и Бање Ковиљаче, снажна финансијска подршка Бањи Ковиљачи, пре свега кроз  Специјалну болницу и друге инфраструктурне пројекте у самој бањи. Предстоји улазак у следећу фазу пројекта за пречишћавање отпадних вода, односно изградња постројења, где се налазимо на листи финансирања за 2018, а реч је о европским фондовима. Из градског буџета биће финансирано поправљање путне инфраструктуре, пре свега у сеоском делу, али и осавремењавање комуникација у  граду као и уличне расвете постављањем лед расвете која ће донети уштеде. Наставићемо да подржавамо повећање наталитета, ученике, студенте и најстарије суграђане. Сигурно је да ће Лозница бити у самом врху по степену развијености, створени су предуслови, коначно улазимо у период када ћемо моћи на прави начин да баштинимо оно што смо радили свих претходних година и сва улагања која су била неминовна.

Старо је  питање када ће Лозница моћи да се похвали доласком неке нове компаније. Председник Вучић недавно је у једној телевизијској емисији најавио да ће две компаније отворити фабрике у Лозници. Имена још увек нисмо сазнали, али колико смо близу доласку  инвеститора који ће отворити већи број радних места?

- Питање свих питања јесте долазак инвеститора и ближи смо довођењу једне, а могуће и две компаније него било када.  Ове године имали смо значајне реформе на унапређењу локалне администрације, зашта смо су стигла признања и награде са највиших нивоа државе. Ако томе додамо све што смо радили  претходних година на стварању повољног пословног окружења, могу одговорно да кажем,  укључујући ту и  снажну подршку владе и самог председника државе, да можда никада него сада нисмо били ближи  доласку значајних инвеститора. Оних који би упослили велики број наших суграђана и тиме у огромној мери подстакли свеукупни локални економски развој,  привредну активност и све оно што касније даје ефекте у свим областима друштвеног живота. Имали смо неколико озбиљних разговора са две компаније, неколико радних посета Лозници њихових највиших представника. У то је био  укључен и кабинет председника државе, преко одређених саветника до упућивања  инвеститора у Лозницу хеликоптерима које је обезбедила Влада. Имали смо до сада најснажнију подршку и остаје само да у скорије време чујемо, пре свега од инвеститора, њихову коначну одлуку, а гарант спровођења те одлуке биће сам председник државе који је уложио много напора да до свега тога дође. Познато је да смо још увек, нажалост, прилично удаљени од  главног друмског коридора, да то јесте једна од кључних препрека за довођење великих компанија, али ствари се поправљају и сигурно је да ће у периоду пред нама кренути и завршити активност  за боље друмско повезивање Лознице са коридором десет, а потом и радови на железници до Ваљева. Сигурно, са можда највише оптимизма до сада, могу да кажем да су 2018.  и наредне године оне које би требало да Лозници донесу много више успеха и добробити грађанима.

Више пута говорило се о интересовањима разних инвеститора, очекивао њихов долазак, неки били готово извесни, али се то није десило. Сигурно има “неверних Тома” који сумњају у те најаве. Када грађани могу видети прве конкретне показатеље да стижу “боља времена”?

- Чињеница да смо најближи доласку инвеститора  одразиће се на живот у Лозници, а да то свако осети, требаће још времена. То ће неко осетити када добије шансу да ради, има пристојну плату и од те плате може да живи. Али на посредан начин, ако имате боље путеве, школе, обданишта, здравство, свакако све то подиже квалитет живота. Ако имате већ врло извесну изградњу друмских и железничких коридора, то ће свакако унапредити положај Лознице и учинити је атрактивнијом.  Врло брзо видећемо  прве активности и прве веснике интензивнијег развоја Лознице и решавања још увек нерешених питања. Наредна година је почетак. То  не значи да ћемо у 2018. завршити све, ни да ће потећи мед и млеко јер живот подразумева да сваког дана унапређујемо своју средину, да сви заједно будемо добри амбасадори  нашега града и његовог свеукупног потенцијала. Овај град има потенцијала, има будућност и ово јесте ново доба за Лозницу.

 

Да радимо заједно

- Треба пуно времена за повратак на стање за које бисмо могли рећи да је пристојно и које грађани заслужују, да имају стандард, изграђен систем вредности, све оно што се данас подразумева у савременом свету. Важно је да радимо заједно. Чини ми се да је у овом периоду баш због нових шанси и могућности потребно остварити виши степен сарадње, јединства, да и ми као носиоци најодговорнијих функција у граду обезбедимо услове  ширег учешћа свих слојева друштва, не само политичких партија него и невладиног сектора. Мислим да смо сведоци да је оно, на чему сам увек инсистирао, јавност рада видљива, али то не значи да нема места за још већу транспарентност.  Да много боље видимо ко су носиоци развоја у овом граду, добрих иницијатива и идеја, а ко носиоци деструкције и ко се у таквом амбијенту сналази, али само за себе. Подршку треба да има она политика која обезбеђује грађанима стабилност, бољи живот и предвидивост - каже Петровић.

 

Лозница је ових дана обележила деценију од добијања статуса града. Шта је тај статус значио и значи Лозници?

- Добијање статуса града био је озбиљан искорак Лознице која се налазила у друштву десет девастираних општина и градова у Србији. Био је то први корак на путу којим се свих ових година крећемо, који је Лозници обезбедио политичку стабилност, један континуитет у свеукупном развоју и омогућио нам да  сумирајући резултате у овој, али и претходним годинама,  кажемо да смо данас на прагу новог амбијента за Лозницу у којем она треба да доживи оно што, нажалост, никада у прошлости није успела. Лозница свих ових година није више сама, отворен је град који је добио много признања, има много пријатеља и са подршком државе какву има може да рачуна да ће све што смо зацртали бити у највећој могућој мери и остварено. То је био тежак период када су наде наших суграђана по ко зна који пут биле изневерене, требало је добити њихову подршку и разумевање, да вам верују да се истински борите за овај град, за бољитак у овом граду. Да немате налогодавце нигде изван града, ни у Шапцу ни у Ваљеву, него да рачун полажете онима који вам дају мандат, а то су грађани. Поносан сам на овај период иако никад нисам задовољан и увек мислим да свако  од нас може да да још више.  Мото у будућем раду биће да свако може и морао би да да још више од себе. Умели смо на прави начин да обезбедимо подршку државе и све ове године били смо добар и поуздан партнер. То је  чињеница која пуно говори о карактеру овога града, свих нас који га представљамо и начину како радимо.

Добили смо статус града, али не и све надлежности. Зашто је то тако и када би могло да се промени?

- Мало је локалних самоуправа које имају статус града, а нису седиште округа и Лозница у том погледу не заостаје ништа од неког другог града. Шта виш, има више неких принадлежности него друге локалне самоуправе у којима није седиште округа. Постоји јасна законска регулатива шта треба да има свака јединица локалне самоуправе, а шта седиште управног округа. У том смислу не можемо да будемо незадовољни. Наше је да се у будућности изборимо за тај статус, а онда по законској нормативи добијамо низ принадлежности па неће бити случај да имамо најдужу граничну линију или погранични појас, неконтролисану експлоатацију шљунка, песка и осталог, а немамо водопривредног инспектора и остале надлежности. Наредна година биће изузетно радна и  приближиће нас  жељи која деценијама тиња да се у ближој будућности  створе услови да Лозница добије и седиште управног округа.  То очекујемо имајући у виду и свој географски и геостратешки положај, чињеницу да ће Лозница свакако бити један од носилаца развоја и кључни фактор интеграције овог дела западне Србије, пре свега подрињских општина са обе стране Дрине. Према досадашњој динамици активности, плановима и програмима рада за 2018. и наредних неколико година, то ће свакако бити најплодотворнији период који ће Лозницу подићи значајно више у погледу степена развијености на скали општина и градова Србије.

Порука за 2018. годину?

- Свим суграђанима бих пожелео добро здравље и личну срећу. Да свако од нас у 2018. и у будућем времену испољи већи степен међусобне толеранције, да будемо хуманији једни према другима, солидарнији, да разговарамо, не затварамо се и не удаљујемо једни од других, схватимо да смо упућени једни на друге, да заједно имамо огромне шансе и могућности, а појединачно нико себи није довољан. Неће ни ово време бити толико лако и управо због тога мислим да враћање неким међусобним односима на нивоу локалне заједнице, а то је већа упућеност једних на друге, даје веће шансе и за успех да лакше пребродимо неке тешкоће, али и уживамо у ономе што јесу благодети нашега краја и  живота у овом времену и простору.

Т.М.С

 

Говор бројки

Према подацима из кабинета градоначелника у минулих десет година асфалтирано је 254,3 километра путева, од тога 161 локалних, 51 магистралних и 42,3 километра регионалних, а урађено је и 107 километара атарских путева. Урађена су три нова моста у Јелаву, Драгинцу и Коренити и реконструисан мост у Козјаку. Завршено је 13,3 километра пешачких стаза, 14,4 тротоара,  урађено 1.209 паркинг места у Лозници, Бањи Ковиљачи, Лешници и Јадранској Лешници као и 42 аутобуска стајалишта. Реконструисани су тргови Вука Караџића, Јована Цвијића и Анте Богићевића у граду као и  паркови у Бањи Ковиљачи и Лешници, изграђени тргови у шест лозничких села, а  урађен је и нов Омладински парк на Лагатору.

Завршено је више капиталних инвестиција као што су градска топлана и реконструкција четири котларнице на гас, укупне вредности од око 2,6 милиона евра, регулација корита Јадра и Корените, пословно-стамбени комплекс Лагатор где је направљен и отворен олимпијски и дечји базен, а само у лознички “Водовод и канализацију” уложено је скоро 14 милиона евра, урађен резервоар “Трешњица” запремине 2.300 кубних метара, уведен систем “Скада”, реконструисано постројење за прераду воде на црпној станици у Бањи Ковиљачи...

Направљен је Омладински центар на 300 квадратних метара, обданиште “Чаролија” за 300 деце и ОКЦ “Вук Караџић” у Тршићу на три хиљаде квадрата, а реконструисани су Вукова спомен кућа, Сабориште, Музеј језика и писма, Кућа писаца, Галерија Миће Поповића, Музеј Јадра, надограђена градска библиотека и модернизован Вуков дом културе. У дом здравља уложено је 56,7 милиона динара за набавку четири санитета, три возила за дијализу, апарати за ултразвук...

За подстицајне мере подршке породици (прво, друго и треће дете, незапослене породиље, младе брачне парове...) дато је скоро 550 милиона динара, кроз стипендије  за 947 студента и 505 ученика издвојено око 87 милиона, а бесплатан превоз старијих скоро 57 милиона динара. Од града је 217 избеглих, интерно расељених и поплављених породица добило подршку за решавање стамбених питања. У школске објекте уложена су четири, а превоз ученика 2,1  милиона евра. Урађене су спортске хале у Бањи Ковиљачи и Лешници, асфалтирана школска игралишта, урађена три терена и две теретане на отвореном. 

Лозница је издвојила нешто више од милион евра за разне видове запошљавања, стручну праксу, приправнике и јавне радове у које је било укључено 1.646 особа. Подршку пољопривреди, привреди и предузетништву искористио је 1.701 корисник од чега 1.597 регистрованих пољопривредних газдинстава. За ту намену издвојено је око 135 милиона динара, плус 544 хиљаде евра подршке кроз примену валутне клаузуле. 

Колумна

април 04, 2020 924

НАШИ СМО - Маскирање

Док кућа гори, ватру треба гасити, а не утврђивати ко је креснуо шибицу. Кад прође ово зло, биће времена да се утврђује и ко се пре времена смејао, ко паничио, ко је добро радио, на време или не реаговао и све остало. Сада је време да свако учини оно што може…
мар 28, 2020 833

НАШИ СМО - Страх и стрепња

Пре два дана кренем на посао, падао је снег, на улици једва покоји пролазник, а моја глава пуна брига које се сударају. Изненада се закашљах, то код мене тако бива због проблема са синусима, бронхитисом, алергијом и никотином. И ту лека нема. Одједном, млађи човек који је ишао испред мене, најмање…
мар 23, 2020 493

НАШИ СМО - Изолација

Колико год да су се многи опирали праћењу ријалити програма, да нису гледали ни један од понуђених на националним фрекфенцијама или читали са насловних страна таблоида, чак и дневних новина, дочекали су да од недеље, који минут после осам сати увече сви постану део нечега што личи на ту врсту…
мар 14, 2020 1176

НАШИ СМО - Корона

Тренутно скоро цела планета има исти проблем. Неко у већој, неко у мањој мери, али овај коронавирус (COVID-19) се не шали. Шири се као луд, поквари живот народу по силним државама, поплаши људе. Почео и код нас да пушта корење. До пре неки дан могли смо се подичити да у земљи Србији нема оболелих,…
мар 07, 2020 1150

НАШИ СМО - Врата

Избори су расписани, очекујте госте. Ако вам већ нису били, сигурно ће доћи, нису стигли раније или ви, можда, нисте били код куће. Мени не долазе, ја сам сигурно на оном списку за избегавање. Међутим, чујем да је увелико кренуло, а и на друштвеним мрежама има све више клипова на тему: “Како сам их…

Репортажа

мар 31, 2020

ЛОЗНИЧАНКА ОСТАЛА У ШВАЈЦАРСКОЈ – Само да се вратим у Лозницу

Лозничанку Ивану Глишић (35) пандемија коронавируса затекла је у Швајцарској, а свега…
мар 26, 2020

ЛОЗНИЧАНИН ЧЕКА ЕВАКУАЦИЈУ - Спасавање студента Мирослава

Лозничанин Мирослав Марковић (22) студент је Мисури Вали колеџа у Маршалу, близу Канзас…
мар 24, 2020

ЈАСМИНА РЕШИЛА ДА ПОМОГНЕ – Шије маске суграђанима

Када је видела да по апотекама нема довољно заштитних маски, Јасмина Радојчић села је за…
мар 22, 2020

КОРОНАВИРУС У СЛОВЕНИЈИ – Дисциплина на високом нивоу

Лозничанка Нада Чупковић, која са породицом последњих година живи и ради у Копру,…
мар 21, 2020

БЕЧЛИЈЕ ДИСЦИПЛИНОВАНЕ – Није им потребан полицијски час

Проблеми настали избијањем пандемије коронавируса нису заобишли ни Аустрију, а у…
мар 08, 2020

ИЗ АЛБУМА “СА ЛОЗНИЧКЕ КАЛДРМЕ” - Лавина сећања и носталгије

Када је пре мање од годину дана отворио страницу на фејсбуку, Лозничанин Мирослав Цака…
феб 21, 2020

У ДОЊИМ БРЕЗОВИЦАМА - Јагње расте у кући

У кући Милана и Наде Петковић из Доњих Брезовица однедавно је “главни” један четвороножни…
феб 20, 2020

СОДАЏИЈА ЗОРАН СТЕВАНОВИЋ - Нема доброг шприцера без сода-воде

Још као студент економије, Лозничанин Зоран Стевановић волео је да попије шприцер, онај…
јан 27, 2020

АЛЕКСАНДАР МИЛОВАНОВИЋ ИСПРОБАО ФУДБАЛ У КАНАДИ - Све је лепо тамо, ал' је овде живот лепши

Тамо преко Велике баре живот је уређен, више новца кружи па је све сређено и подсећа на…
јан 26, 2020

ЂОРЂЕ ВУКМИРОВИЋ, СЕДМОСТРУКИ ПОБЕДНИК БОГОЈАВЉЕНСКОГ ПЛИВАЊА - У срцу Дрина и историја

Ђорђе Вукмировић, професор историје, бивши ватерполиста, на Богојављење је седми пут први…

Грми Ло

мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

 

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"