fbpx

СПОМЕНИЦИ НА ЧЕКАЊУ  - Коме се још нисмо одужили

Недавно је у Лозници постављен споменик Момчилу Гаврићу, а пре неколико дана је поднет предлог да буде и проти Игњату Васићу, још једном од заслужних Лозничана којима се нисмо на прави начин одужили, а они су нас својим делом задужили.  Реална је могућност да Лозница наредних година подигне споменик и војводи Анти Богићевићу који би требало да доминира градом. Украдена биста Георгија Јакшића није нађена, нова није урађена па као симбол небриге у средњошколском парку стоји празан постамент

Иницијативу за подизање споменика проти Игњату Васићу недавно  је Градском већу поднео одборник Томислав Чотрић (ДС). Он је предложио да споменик буде постављен на платоу испред Библиотеке Вуковог завичаја која ове године обележава 150 година постојања, а као годину оснивања узима 1868. када је прота Игњат основао у Лозници “Подрињску слогу” која је имала и читалишно-библиотечку делатност. Он је један од оних који су много задужили овај крај, али му се Лозничани још увек нису одужили на прави начин, а требало је одавно.

Прота Игњат Васић није рођени Лозничанин, али је 44 године, све до смрти 1888. провео у Лозници. Са његовим доласком може се повезати почетак развоја грађанске културе и друштва у Лозници. У Лозницу долази 1844, а исте године постаје протојереј подрињски. Шест година касније група чиновника, захваљујући њему, изводи прву позоришну представу, а 1868. прота је у Лозници основао прву културну институцију, Друштво “Подринска слога”. Имало је хор, оркестар, позоришну трупу, читалиште и библиотеку, организовало предавања и изложбе. Друштву је поклонио земљиште на коме је сазидана читаоница, а 1870. био је покретач и руководилац изградње лозничке цркве посвећене Покрову Пресвете Богородице, завршене три године касније. Из “Подринске слоге” настала је библиотека као и КУД “Караџић”, једно од најстаријих друштава на Балкану. Такав човек тек недавно је добио улицу на Лагатору, а не да нема споменика ни бисте, него многи уопште не знају или су тек недавно сазнали ко је он. Осим неколико ретких текстова у новинама посвећених овом проти, остао је дуго заборављен и запостављен, све док 2012. Библиотека Вуковог завичаја није објавила репринт протиног Дневника из 1889, а две године касније и други део дневника из рукописа који се чува у Архиву Србије.                                                                                        

Враћање дугова

Можда је коначно дошло време да се враћају дугови и исправе вишедеценијске неправде. Лозница је тек недавно, на стогодишњицу победе у Првом светском рату, подигла споменик свом земљаку Момчилу Гаврићу, најмлађем војнику свих армија у Великом рату. Зашто то није учињено раније, може се распредати, али је чињеница да брзо заборављамо оне који су највише учинили за нас и потребно је много времена да их се сетимо и одужимо, макар спомеником. У среском листу Јадар пре више од пола века на насловној страни освануо је текст да је на седници градске скупштине “Претресено питање подизања споменика Вуку Караџићу и Анти Богићевићу у вези прославе 150. годишњице Првог српског устанка. Подизањем ових споменика одаће се заслужено признање овим великанима Јадра којима до данас нису подигнути споменици у Лозници ни у срезу”. Вуку се посрећило, али Анта, осим бисте испред школе назване по њему, нема споменик у граду који је бранио и 1810. одбранио од Турака. Бој на Лозници  једна је од најзначајнијих победа у историји ратовања са Турцима када су октобра 1810. после дванаестодневне турске опсаде лозничких бедема, које је бранио Богићевић, устаници под вођством Карађорђа на Тичар пољу савладали Турке. У години обележавања  два века боја на Лозници чуло се од локалне власти да треба подићи достојан споменик Богићевићу, али је све остало на речима. Тако војвода, који је одбранио Лозниц,у још нема одговарајући доказ у облику споменика да потомци цене његово дело. Може неко рећи да је то било давно па су дела проте Игњата или војводе Анте заборављена у бурним временима која су уследила, када није било пожељно помињати проте и устанике. 

Међутим, нисмо бољи ни према онима који су животе губили у последњем светском рату.  Веселин Мисита је предводио 1941. устанике који су 31. августа ослободили Лозницу од Немаца која је тада постала прва већа ослобођења варош у  покореној Европи. Мисита има бисту, али не на уочљивом месту. Посебна   је прича о бронзаној бисти Георгија Јакшића (1928-1944) која је из центра града, средњошколског парка, украдена пре две године. Уместо бисте остао је само део зарђалог лима на празном постаменту. Георгије Јакшић био је скојевац, а фашисти су га као седамнаестогодишњака обесили  1944. Украдена биста није нађена, нова није урађена па као симбол небриге према онима који су главе давали за слободу стоји празан постамент. Чудна је судбина и бисте Драгољуба Поповића, родољуба и  познатог лозничког адвоката, која је некада стајала на улазу у лознички суд. Откако је кућа правде реновирана, биста је најпре стајала у дворишту Музеја Јадра, а откада је урађен анекс за моноксил налази се у једној од канцеларија. Градски одбор СУБНОР Лознице тражио је да се излије нова биста Георгија Јакшића и врати на празан постамент, а поновљен је и захтев да се између објекта “Европа” и Основног суда постави биста Драгољуба Поповића. То још  није  урађено. Споменик нема ни рођени Лозничанин, Мића Поповић, академик, сликар и режисер,  почасни грађанин Лознице од 1989.  када је и отворен његов легат у Цвијићевој.

Биће споменика

Историчар Зоран Тошић из Музеја Јадра каже да је последње четири године постављен модел како треба радити када је реч о споменицима и формирана је стручна екипа. Осим њега у њој су Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, Бранимир Ђукановић, професор, Ивко Веселиновић, публициста, и Драго Симић, сликар.

- Проблем је био што смо заборавили на неке наше суграђане који су заслужили споменике. Један од њих је сигурно прота Игњат Васић, човек најзаслужнији за много ствари које су се десиле у Лозници у 19. веку. Системски би то требало решити као што је учињено са спомеником Гаврићу.  Имамо искуства, уходан тим, а и екипу из градске управе која са нама ради скоро четири године. Споменик заслужује и Анта Богићевић лознички војвода. Фигурина, идејно решење вајарке Дринке Радовановић налази се у Музеју Јадра и оно ће бити полазна основа за постављање споменика Богићевићу. У наредним годинама треба да буде урађена лозничка променада, комплетно преуређени паркови од лозничког шанца до железничке станице, тако да ће са споменицима генералу Павлу Јуришићу Штурму и Момчилу Гаврићу  читав парковски простор бити заокружен евентуално и са спомеником Анти Богићевићу. То би био споменик који ће са градских бедема доминирати градом и може постати један од његових симбола. Пригодна прилика могла би бити  2020. на 210 година боја на Лозници. Најбитније је да имамо систем како да се ради - каже Тошић.

Према његовим речима, прича око бисте Драгољуба Поповића траје неколико година,  а она је заслугом радника Центра за културу и Музеја Јадра сачувана и, као и постамент,  чува се у музеју. Основана је радна група која је одредила да би споменик требало да буде постављен између “Европе” и Основног суда, на падини иза зграде школе “Анта Богићевић”.

- Нажалост, није спасена биста Георгија Јакшића која је украдена. Могу да обећам да ћемо са људима из СУБНОР-а радити на томе да се она обнови. Радимо и на томе да биста Веселину Мисити, сада је у Улици Миодрага Борисављевића где јој није место, буде премештена испред робне куће, на тргу, на месту где је погинуо ослобађајући Лозницу. Када то све урадимо, нема више Лозничана који су заслужили споменик, а да им се нисмо одужили - каже он.

На сајту града постоји евиденција о споменичком наслеђу, на територији  Лознице, мада није “најсвежија”. Тако постоји четрдесетак спомен-плоча, пет спомен-костурница,  43 споменика,  46 спомен-биста, неколико спомен-чесама, више меморијалних обележја на црквама, капелама и слично. И тамо где су споменици обнављани, посао није доведен до краја. Пред обележавање 70. годишњице стрељања 2.950 житеља Драгинца и околних села, комплекс је, захваљујући надлежном министарству,  сређен, али је тај простор остао неограђен.

Ваљда ће после Гаврића и прота Игњат ускоро добити споменик као и Анта и тиме бити исправљене неправде према онима који су задужили овај град. Још да надлежни коначно осветле бисту Владислава Броњевског, али и Гаврића, па ће бити боље него што је  сада.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И...

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ИЗ ВАЉЕВА - Почетак ренесансе “краљевске бање”

У ВУКОВОМ ДОМУ КУЛТУРЕ - Представљена трећа књига Емира Кустурице (ВИДЕО)

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"

Колумна

јул 04, 2020 473

НАШИ СМО - Бумеранг

Таман кад смо почели да заборављамо пролећно ванредно стање изазвано ковидом-19, у фасциклу успомена одложили још једно ружно сећање на дане ограниченог кретања и свакодневног извештавања надлежних о броју преминулих у последња 24 сата, сустигле су нас нове…
јун 27, 2020 364

НАШИ СМО - Ноле

Да је пут до пакла поплочан добрим намерама, уверио се ових дана и Новак Ђоковић. Ноле национале, највећи српски спортиста, наш најбољи амбасадор и слично, како је све називан, нашао се на танком леду. Коронавирус закачио је и њега, а томе је, руку на срце, и сам доста кумовао организацијом “Адрија…
јун 20, 2020 439

НАШИ СМО - Посланик

Одлазећи посланички сазив остаће више упамћен по атмосфери нетолеранције, недоличном понашању и говору него по законима које је донео. Ипак, на крају мандата љути противници стали су у одбрану једни других на исти начин као што су то увек чинили и њихови претходници када би се повео разговор о томе…
јун 13, 2020 531

НАШИ СМО - Помиловање

Таман да иза себе није оставила ништа сем “Опомене” и стихова “Чуј, рећи ћу ти своју тајну, не остављај ме никад саму кад неко свира”, велика Десанка Максимовић би, као што и јесте, имала разлога да с правом носи титулу једне од највећих српских песникиња, уметнице која је у једној реченици изнела…
јун 06, 2020 601

НАШИ СМО - Срамота

Никада не чини другима оно што не желиш да они чине теби. Када бисмо живели у складу са овим, наизглед, једноставним правилом, свет би био много боље место за живот. Ево два примера. Навикли смо да се у нашим медијима може видети, прочитати и чути свашта. Свакојаки ТВ садржаји нас бомбардују…

Репортажа

јун 30, 2020

У ДВОРИШТУ ПУРИЋА - Родила лешничка банана

Више од три године прошло је откако је породица Пурић из Лешнице у свом дворишту засадила…
јун 29, 2020

НА ВИДОВДАНСКОМ ВАШАРУ - Корона „оборила“ посету

Одавно Лозничани не памте да је на Видовдан било тако топло и да је дан протеко без кише.…
јун 24, 2020

ЛОЗНИЧАНИН ДЕЈАН ЈОВИЧИЋ ПОБЕДИО КОРОНУ - Танка нит ме одржала у животу

Седам дана у коми и још четири у буђењу, провео је Лозничанин Дејан Јовичић након што су…
јун 23, 2020

И ЈАДАР ПОДИВЉАО – Набујала река уништила усеве

Киша, која је почела у понедељак, подигла је и ниво Јадра у горњем току, а наставио је да…
јун 15, 2020

ПРВА РЕКРЕАТИВНА ШЕТЊА  – Од извора Свете Петке до Скакавца

Прва рекреативна шетња "Упознајте природне атракције Лознице" одржана је јуче (14. јун) у…
јун 10, 2020

У ВЕЛИКОМ СЕЛУ - Нојеви у Микином дворишту

Пространства црног континента ној, највећа птица на свету, заменила је брдовитим…
јун 03, 2020

ДОБРОВОЉНИ ДАВАОЦИ КРВИ, ОД ДЕДЕ ДО УНУКЕ - Хумани Радивојевићи

Прво је крв пре више од пола века дао Будимир, а данас је добровољни давалац и његова…
јун 02, 2020

ВЛАДИМИР ЂУРИЋ ИЗ ЛЕШНИЦЕ - Последњи поткивач коња у Јадру

Ковачки занат је један од оних који изумиру код нас, али Владимир Ђурић (61) из Лешнице…
апр 27, 2020

ЛОЗНИЧАНИН У ВОЈНОЈ МИСИЈИ У СОМАЛИЈИ - Из даљине Србија се боље види

На самом рогу Африке, скоро три и по хиљаде километара далеко од Србије,…
апр 25, 2020

У ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА - Засадио две хиљаде стабала јабука

Док су се многи из града ових дана нервирали због ограничавања кретања током ванредног…

Грми Ло

јун 19, 2020

ДРУГИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА ЛОЗНИЦЕ – А сада озбиљно

Ако није могло у мају због епидемије коронавируса, може у јуну. Други заједнички дефиле…
јун 19, 2020

НЕ/ВИДЉИВИ ГРАД ЛОЗНИЦА – Историја различитости у аутобусу

Богатство једног града и једне земље мери се и богатством култура и етничких…
јун 19, 2020

ПРЕД ВУКОВИМ ДОМОМ КУЛТУРЕ – Исцртали невидљиве мапе града

Група лозничких средњошколаца, ученика Гимназије ''Вук Караџић'' и Средње економске школе…
јун 18, 2020

ДВЕ ПРЕДСТАВЕ У ЈЕДНОМ ДАНУ – Оживљава невидљива Лозница

Испред Вуковог дома културе данас (18. јун) у три и у амфитеатру Цркве Покрова Пресвете…
мај 22, 2020

ДА ЛИ СТЕ ИКАДА ВИДЕЛИ НЕШТО СЛИЧНО? – Гавран који говори

Ако дођеш у ''Рајску долину'', ботаничку башту Живка Панића из Липнице, одушевиће те, баш…
мај 21, 2020

ИВАНА ЈЕ ПОБЕДИЛА ТУМОР, САДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА – Подршка ''Родитељском кутку''

Много је оних који нису успели да победе опаке болести, попут рака, али постоје и људи…
мај 13, 2020

ОНЛАЈН ШКОЛА И ПРИПРЕМА ЗА ФАКУЛТЕТ – Стварност се вратила

Опште прихваћена теза је да онлајн учење не може никада заменити школске клупе. То је, у…
мај 02, 2020

ПРЕПОРУКА – Уживање уз ''Кућу од папира''

''La casa de papel'' или ''Money heist'' (''Кућа од папира'') је серија која је освојила…
апр 24, 2020

АПЕЛ ЈУТЈУБЕРА - Остани код куће

Лознички јутјубер Иван Трифуновић, члан омладинске редакције Лозничких новости - Грми Ло,…
апр 12, 2020

ДА ЛИ ЗНАШ ШТА ЈЕ БАЈКОТ? - Нова значења потрошње

Шта је прва ствар која ти падне на памет када чујеш реч - активизам? Да ли су то…
апр 10, 2020

КРУПАЊСКИ ВОЛОНТЕРИ – Осмех испуњава срца

Да ли си се икада запитао ко су волонтери и шта је, уопште, волонтирање? Ако јеси, онда…
апр 08, 2020

КАКО ЈЕ БИТИ: ЛЕКАР ХИТНЕ ПОМОЋИ - Љубав неутралише све што је лоше

Латинска пословица каже ''Отклонити бол божанско је дело'', а Немања Милићевић, лекар…
мар 29, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ У ВРЕМЕ САМОИЗОЛАЦИЈЕ – Интернет не може да замени стварност

Од увођења забране кретања од 5 ујутру до 17 часова, свет више не личи на оно што је био.…
мар 25, 2020

ЗА ВРЕМЕ КУЋНЕ ИЗОЛАЦИЈЕ - Путовање на странама књига

Ових дана међу корисницама и корисницима фејсбука, посебно онима који су у читалачким…
мар 24, 2020

РЕАКЦИЈА НА МОГУЋНОСТ ДА СТУДЕНТСКИ ДОМОВИ ПОСТАНУ КАРАНТИН - Студенти се противе

Група студената Универзитета у Београду изразила је незадовољство због могућности да се…
мар 22, 2020

БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА - Учење од најпрестижнијих

Много је начина на које можеш провести време у изолацији. Неки ће овај период искористити…
мар 04, 2020

У СУСРЕТ УПИСУ НА ФАКУЛТЕТ - Моје припреме у Београду

Исхитрене одлуке, оне непромишљене, често умеју да обавежу и натерају на бесповратна…
мар 02, 2020

ИЗЛОЖБА О СУДБИНИ АНЕ ФРАНК – Да прошлост не постане будућност

У Средњој економској школи данас (2. март) је отворена изложба ''Ана Франк – историја за…
мар 02, 2020

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Ана Франк – историја за садашњост

Изложба ''Ана Франк – историја за садашњост'' биће данас (2. март) у подне отворена у…
мар 01, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Аудиција за школу глуме       

Због великог интересовања бесплатна школа глуме поново ће бити организована у Омладинском…
феб 27, 2020

ПРИПРЕМЕ ЗА МАЛУ МАТУРУ – Рекордан број пријављених

За припремну наставу из српског језика и математике за полагање мале матуре, коју…
феб 19, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Припремна настава за мале матуранте

Припрема ученика осмих разреда основних школа са подручја Лознице за полагање мале матуре…
феб 15, 2020

СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА – Најважнија је позитивна енергија

Светски дан деце оболеле од рака обележен је данас (15. фебруар) испред Вуковог дома…
феб 13, 2020

У СУБОТУ ИСПРЕД ВУКОВОГ ДОМА - Нека победе деца

Светски дан деце оболеле од рака, 15. фебруар, биће обележен у суботу испред Вуковог дома…
феб 12, 2020

У ОРГАНИЗАЦИЈИ КОМСА - Одржана прва ‘’Школа за јутјубере’’

Србија је добила групу младих који су званично завршили ‘’Школу за јутјубере’’ која је…
феб 05, 2020

ПРВА „ШКОЛА ЗА ЈУТЈУБЕРЕ“ - Шанса за младе јутјуб креаторе   

Једанаест младих јутјуб аматера из Србије, узраста од 15 до 18 година, добило је прилику…
феб 05, 2020

СРЕДЊОШКОЛЦИ И МЕДИЈСКА ПИСМЕНОСТ – Да знаш да ли те лажу

Шта је медијска и информациона писменост, имало је прилику да сазна једанаесторо…
феб 03, 2020

РУКОМЕТАШИЦА ЂУРЂИНА ВУЧЕТИЋ ЗА ГРМИ ЛО - Спорт се може само кад се хоће

Спорт је потребно волети срцем. Прави пример за то је седамнаестогодишња Ђурђина Вучетић,…
феб 02, 2020

МЛАДИ ЛОЗНИЧАНИ ИСТРАЖУЈУ ИСТОРИЈУ ''ВИСКОЗЕ'' – Зашто су људи били срећнији?

У оквиру пројекта "Изван поглавља, приступ различитостима", који спроводи невладина…
феб 01, 2020

ОДРЖАН ХУМАНИТАРНИ ТУРНИР ''МЕМОРИЈАЛ ДАМЈАН РАШЕВИЋ'' - Вин бету пехар, победа свима

Хала Установе за физичку културу ''Лагатор'' јуче (31. јануар) је била испуњена младима…
јан 30, 2020

КОНКУРС ЗА ИЗБОР ЗАШТИТНОГ ЗНАКА ОМЛАДИНСКЕ РЕДАКЦИЈЕ

Лого д. о. о. расписује „Конкурс за избор заштитног знака омладинске редакције Лозничких…
јан 23, 2020

''ВУКОПИС'' У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Правопис није баук

У Омладинском центру данас (23. јануар) је одржан квиз ''Вукопис'' у којем су се у…
јан 18, 2020

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ - Десеторо младих на јавном часу глуме

Завршна представа полазника школе глуме одржана је синоћ (17. јануар) у Омладинском…
дец 31, 2019

КАКО ЗАШТИТИТИ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ ЗА ВРЕМЕ ПРАЗНИКА? – Пажња и љубав једино решење

Као и увек пред новогодишње и божићне празнике и ових дана могу се често видети ватромети…
дец 29, 2019

ЛН ПРЕД КРАЈ ГОДИНЕ - Редакција младих за младе

Пред крај године у којој је портал Лозничких новости потврдио своје кључно место у брзом…

ЛН видео

Пратите нас

data-matched-content-ui-type="image_card_stacked" data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2"